İSTANBUL (AA) - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nin, öğretmen Bahadır Grammeşin'in öldürülmesine ilişkin yerel mahkemece sanıklar hakkında verilen cezaları bozması üzerine, yeniden görülen dava karara bağlandı.

Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuklu 5'i tutuklu 6 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, Bahadır Grammeşin'in ablası Başak Grammeşin ve arkadaşları da hazır bulundu.

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, Bahadır Grammeşin'in ölümüne neden oldukları gerekçesiyle, sanıklar Erkan Çınar, Mert Nikelay, Murat Topraktepe, Yahya Burak Ataç ve Cemal Diri'nin "kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların geçmişini lehine takdiri indirim nedeni sayan mahkeme heyeti, 5 sanığın cezasını 25'er yıla indirdi.

Mahkeme heyeti, Erkan Çınar'ı ayrıca "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "tehdit" suçundan 13 yıl 4 ay, Murat Topraktepe'yi "kasten yaralama" ve "tehdit" suçundan 8 yıl 4 ay, sanık Yahya Burak Ataç'ı da "tehdit" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, Hasan Özcan ile Serhat Ali Günay'a "tehdit" suçundan 3 yıl 4'er ay hapis cezası verildi.


- Geçmiş

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, hayatını kaybeden Bahadır Grammeşin'in olay tarihinde arkadaşlarıyla Kadıköy'de bir arkadaşlarının askere gitmesi dolayısıyla düzenlenen eğlenceye katıldığı belirtilmişti.

Grammeşin ve yanındaki arkadaşlarının mekandan ayrılarak evlerine gitmek üzere dağınık olarak yürüdükleri sırada tanımadıkları 2 kişinin arkadaşları arasındaki kadınlara sözlü tacizde bulunduğu kaydedilen iddianamede, iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine olay yerindeki bir barın sahibi olan Erkan Çınar'ın elindeki bıçağı saplaması üzerine Grammeşin'in hayatını kaybettiği anlatılmıştı.

Sanık Erkan Çınar'ın "kasten öldürme" suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıklar Cemal Diri, Mert Nikelay, Murat Topraktepe ve Yahya Burak Ataç'ın "kasten öldürmeye yardım etme" ve "yaralama" suçlarından 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

İddianamede, diğer sanıklar Soner Açık, Oğuzhan Çiftçi, Serhat Ali Günay, Hasan Özcan ve Ercan Arslan'ın ise "yaralama", "silahla tehdit" ve "suç delillerini yok etme" gibi değişik suçlardan cezalandırılması talep edilmişti.

- Önceki kararda bir sanığa 25 yıl verilmişti

Davayı 17 Mar 2017 karara bağlayan Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Erkan Çınar'ı Bahadır Grammeşin'i kasten öldürdüğü gerekçesiyle önce müebbet hapis cezasına çarptırmış, sanığın geçmişini dikkate alan heyet, cezayı 25 yıla indirmişti. Sanık Çınar ayrıca "kasten öldürmeye teşebbüs", "tehdit" ve "ruhsatsız yasak bıçak taşıma" suçlarından da 13 yıl 20 gün hapis cezasına mahkum edilmişti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Mert Nikelay, Murat Topraktepe, Yahya Burak Ataç ve Cemal Diri'yi de, Bahadır Grammeşin'in öldürülmesi eylemine iştirak ettikleri gerekçesiyle 10'ar yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Sanıklar Murat Topraktepe, Yahya Burak Ataç, Serhat Ali Günay ve Hasan Özcan'ı "tehdit" suçundan 2 yıl 2 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklar Özcan ve Günay hakkında ayrıca "kasten yaralama" suçundan da 7 ay 15'er gün hapis cezasına hükmetmişti.

Mahkeme heyeti, sanık Ercan Arslan'ın "kasten yaralama" ve "tehdit" suçlarından beraatine, sanıklar Oğuzhan Çiftçi ile Soner Açık'a da "suç delillerini gizlemek" suçundan verilen birer aylık hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti.

Tarafların karara itirazı üzerine İstanbul Bölge Adliy Mahkemesi 1. Ceza Dairesince incelenen doysa, bozularak yeniden karar verilmek üzere mahkemesine gönderilmişti.