İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, teknolojinin zararlı kullanımı, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi birçok paydaşın birlikte mücadele etmesi gereken konularla ilgili iyi bir koordinasyon gerektiğini belirterek, "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nu bunun için kuruyoruz." dedi.

Akdağ, WOW Otel Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi"nin açılış oturumunda, hükümetin aldığı kararla Türkiye'de bağımlılıkla mücadeleyi bütüncül bir hale dönüştürdüklerini söyledi.

Geçmişte sigarayla yapılan çok başarılı mücadelenin, bugün uyuşturucuyla yüksek vurguda yapılan mücadelenin bütüncül anlayışa döndüğünü ifade eden Akdağ, "Sigara, alkol, uyuşturucu ve işte bugünün konusu olan teknoloji bağımlılığı bir yüksek kurulun çatısı altında şekillenmiş olacak. Tabii bu noktada da Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın desteklerinin büyük önemi var. Bizim düşündüklerimizin, yaptıklarımızın, çalıştıklarımızın hayata geçmesi açısından." diye konuştu.

Sigara bağımlılığı dendiği zaman herkesin yanlış, zararlı olarak bildiği bir kavramın bağımlılığını anladığını dile getiren Akdağ, bunun alkol ve uyuşturucu için de aynı olduğunu söyledi.

Teknoloji dendiği zaman kelimenin kendisinin olumsuzluk iletmediğini vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye, teknoloji 4.0'a geçmek isteyen bir ülke, teknolojik gelişimini sağlamak isteyen bir ülke. Dolayısıyla teknolojinin zararlı kullanımı, gerek internetin, gerek çevrimiçi olsun olmasın dijital ortamların, oyun açısından, kumar açısından, pornografi açısından zararlı biçimde kullanılmasının isminin iyi belirlenmesi lazım. Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki çarşamba bir toplantı yapacak. Bir uzman grubu, panel şeklinde Türkiye'de teknoloji bağımlılığını tartışacak, yine Yeşilay'ın öncülüğünde, ev sahipliğinde. İnanıyorum ki orada da bu kavramların yerine oturtulması için özellikle topluma çok iyi anlayabileceği bir isim sunmak açasından iyi bir sonuç da elde edilebilir. Tabii, şunu iyi bilmek lazım, bir konuyla mücadele etmek istiyorsanız ve özellikle de bu konu çok sektörlü bir konuysa, teknolojinin zararlı kullanımı da böyle bir konu, sigara, alkol ve uyuşturucu da böyledir, yani birçok paydaşın birlikte mücadele etmesi gereken bir konuysa bunların hükümet nezdinde de iyi bir koordinasyonda götürülmesi lazım. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nu bunun için kuruyoruz. Benim uzun süre tecrübemden çıkardığım sonuç şudur, gerçekten çok sektörlü, çok paydaşlı bir konuda başarılı olmak zannedildiği kadar kolay değil. Ortaya güzel stratejiler koyabilirsiniz, hatta bunların eylem planlarını da yazabilirsiniz ama elle tutulur göstergelerle bütün paydaşlara kendi görevlerini teslim etmek ve bunu takip etmek çok önemlidir. Sonuçta, oturulacak, tartışılacak, politika laboratuvarlarında Yeşilay'a kendi görevleri ve sorumlulukları teslim edilecek, Sağlık Bakanlığı'na teslim edilecek, Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilecek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na teslim edilecek, gençlikle ilgili bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığı'na... Bir çırpıda kaç bakanlık saydık. Üniversitelere... Ve ondan sonra da bu iş bu şekilde devam edip gitmiş olacak."

Akdağ, dünya ve Türkiye'de yapılan araştırmaların internete bağımlılığın, oyun ya da başka şekilde oldukça ciddi boyutlara geldiğini gösterdiğini vurguladı.

- "Yüzde1-10 kullanıcıda teknoloji bağımlılığı tespit edilmiş"

Türkiye'de de internet kullanımının çok yaygınlaştığını dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:

"Hanelerin yüzde 80'den fazlasında internet var. Yapılan çalışmalar var ama umut ediyorum ki bu toplantılardan sonra da çok merkezli ve bütün Türkiye'yi içine alan örneklemlerle yeni çalışmalar yapmalıyız ve bunu sürate yapıp bitirmeliyiz. Elimizde veri var ama bu verilerin politika üretmek için ben yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yani ortaokul, lise, üniversite öğrencileri üzerinde yürütülmüş olan ve genel popülasyonu temsil edecek bir gurup üzerinde maalesef henüz elimizde bir çalışmamız yok. Ama yapılan çalışmalarda, kullanıcıların yüzde 1 ila 10'unda teknolojinin zararlı kullanımıyla ilgili, internet kullanımıyla ilgili bağımlılık tespit edilmiş. 1 ila 10 çok geniş bir aralık. Demek ki üzerinde çalışmamız lazım. Yine yüzde 15 ila 30'unda bunun bağımlılık düzeyinde büyük risk taşıdığı gösterilmiş durumda."