EDİRNE (AA) - Yunanistan'da yakalanan 29 kaçak göçmenin Yunan güvenlik güçleri tarafından, Meriç Nehri üzerinden Türkiye sınırına bırakıldığı iddia edildi.

Alınan bilgiye göre, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ekipleri, Meriç ilçesine bağlı Serem köyü mevkisinde, Meriç Nehri'ndeki Serem Adası'nda, Yunanistan'dan Türkiye'ye geçmeye çalışan bir grup göçmenin mahsur kaldığını tespit etti.

Birinci derece askeri yasak bölgedeki adada mahsur kalan ve bazılarının suyun içinde olduğu tespit edilen Filistin, Suriye, Cezayir, Pakistan, Afganistan, İran, Libya ve Bangladeş uyruklu 29 kaçak göçmen, AFAD ekipleri ile Meriç İlçe Jandarma Komutanlığı ve hudut birlikleri tarafından kurtarıldı.

Donmak üzere bulunan ve sağlık durumu kötü olan 2 kişi, Meriç Devlet Hastanesi'ne götürüldü. İran uyruklu K.D. buradaki müdahalenin ardından, İstanbul'daki bir hastaneye sevk edildi.

AFAD ekipleri ise nehirde bir süre botla arama çalışması yaptı.

Nehirde kurtarılan 27 kişi ile denetimlerde yakalanan ve yasa dışı yollardan yurtdışına çıkmaya çalışan yabancı uyruklu 26 kişi, işlemlerinin ardından Edirne Göç İdaresi Müdürlüğü'ne getirildi.

Uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilen, "geri itme" işleminin Yunanistan tarafından sıkça uygulandığı öne sürüldü.

- "Bizi darbettiler, kötü davrandılar"

Kaçaklardan Libya uyruklu Mustafa Bilkasım (25) yaptığı açıklamada, yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçtikten sonra yakalandıklarını söyledi.

Kötü şartlarda soğukta bekletildiklerini anlatan Bilkasım, "Polis bizi yakaladı. Bir süre orada kaldık. Sonra Yunanistan polis ve askeri olduğunu düşündüğümüz üniformalı, yüzleri kapalı maskeli kişiler bizi askeri botlarla geri bu tarafa gönderdiler. Bizi darbettiler, kötü davrandılar. Bize sessiz olmamızı söylediler, 'sus' işareti yaptılar. Çok korkunçtu, soğuk bir gece geçirdik. Telefonlarımızı aldılar. Nehirde mahsur kalınca jandarmaya haber verdik, bizi kurtardılar." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da kendilerine kötü davranıldığını aktaran Bilkasım, yaklaşık 5 gündür yemek yemediğini ve uyumadığını belirtti.

Bilkasım, Avrupa'daki ailesinin yanına gitmek istediğini dile getirdi.

- "13 saat karın içinde, soğukta kaldık"

Filistin uyruklu Kasım Emin (27) ise yasa dışı yollarla geçtikten sonra yakalandıkları Yunanistan'da kendilerine kötü davranıldığını ifade etti.

Soğuk havadan ve kar yağışından etkilendiklerini söyleyen Emin, şunları kaydetti:

"Bizi Yunanistan'da hapse attılar. Çok kötü, iğrenç bir yerdi. Orada dövdüler bizi. Silahlı ve üniformalılardı. Yaklaşık 13 saat karın içinde, soğukta kaldık. Bizimle hiç ilgilenmediler, sormadılar. Telefonlarımızı aldılar. Yanımızda 3 kişi daha vardı, onları şimdi göremedim nerede olduklarını bilmiyorum. Bir kısmımız suyun içinden geçti, bir kısmımızı botla getirdiler. Soğuktan donan 2 arkadaşımız oldu."