ATİNA (AA) - Yunanistan ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüdüğü açıklandı.

Yunanistan İstatistik Kurumunun (ELSTAT) açıkladığı verilere göre, mevsim etkisinden arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında artış gösterdi.

GSYH, yıllık bazda da yüzde 1,8 oranında arttığı belirtildi.

Ekonomik büyümede, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 oranında artış kaydeden tüketim harcamaları, yüzde 3,9 oranında artış yaşanan ihracat ve yüzde 4,8 oranında yükselen ithalat etkili oldu.

Açıklamada ayrıca, ilk çeyrek yıllık bazda büyüme oranının da yüzde 2,5 olarak yukarı yönlü revize edildiği ifade edildi.

Yunanistan hükümeti, orta vadeli programında bu yıl ekonominin yüzde 2 oranında büyüyeceği beklentisini açıklamıştı. AB Komisyonu ise, bu oranın yüzde 1,9 olacağı tahmininde bulunuyor.

Kurtarma paketi programından son çıkan ülke olan Yunanistan'da, program resmi olarak 20 Ağustos'ta sona ermişti. Ekonomideki büyüme, Yunanistan'ın program sonrasında uygulaması gereken kemer sıkma önlemlerine ilişkin kreditörleri ile pazarlık payını güçlendirmesi bekleniyor.

Yunan hükümetinin, 2019 yılında emeklilik maaşlarında, 2020 yılın ise vergi muafiyet alt sınırında düzenlemeye gitmesi bekleniyor. Öte yandan ülkenin kreditörleri, Yunanistan'ın 2022 yılına kadar yüzde 3,5, sonrasında ise yüzde 2,2 oranında yüksek miktarda faiz dışı bütçe fazlası vermesini talep ediyor.