Obeziteyi ilaçsız ve ameliyatsız tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş olan endoskopik yeni nesil mide balonu, aynı zamanda yutulan baloncuk tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Diyetisyen ile birlikte yürütülen kilo verdirme, sağlıklı olma ve estetik fayda sağlamak için uygulanmaktadır. Endoskopik mide balonu, hafif bir anestezi ile endoskopik yöntem eşliğinde takılıp çıkarılmaktadır. Bu tedavi yönteminin en önemli avantajı ise anestezi gerektirmeden hızlı bir şekilde uygulanabiliyor olmasıdır. Takılan mide balonu belli bir süre sonra bağırsaklardan inip atılmaktadır.

izmir osgb firmaları

Yutulabilir Mide Balonu Kimlere Uygun?

Öncesinde herhangi bir mide ameliyatı geçirmemiş olan, vücut kitle indeksi 27'nin üzerinde olan ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen herkes yutulabilir (elipse) mide balonu için uygundur.

Yutulabilir Mide Balonu İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Yumuşak, yerleştirme, dolum ve şişirilebilir bir sistemden oluşan bu tedavide; inmiş halde bulunan bir balon az miktarda su ile yutulmaktadır. Mideye inip inmediği bağlantı kanulü ile saptanmaktadır. Sonrasında balon 550 milim serum ile doldurulmaktadır. Dolumun ardından bağlantısı koparılan balon midede bırakılmaktadır.

Yutulabilir Mide Balonu İle Ne Kadar Kilo Verilebilir?

Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda yutulabilir mide balonu tedavisi ile hastaların %20 ile %50 fazla kilolarını verebildikleri saptanmıştır.

Yutulabilir Mide Balonunun Yararları Nelerdir?

Etkili ve başarılı olan mide balonu tedavisi ile uzun süreli kilo kaybı sağlanabilmektedir. Tedaviden fayda sağlayabilmek için hastaların bu yaşam şeklini adapte olması da oldukça önemlidir. Diğer yandan mide balonu yerleştirilen hastalara bariatrik diyetisyen desteği de sağlanmaktadır. Bu durum kişilerin kas oranları ile vücut yağ oranlarının yakından takibinin yapılması anlamını taşımaktadır. Oranlar gelişmiş özellikteki tartı cihazı ile yakından izlenmekte ve tedavinin her aşamasında beslenme değişiklikleri ile ilgili hastalara destek sağlanmaktadır.

Uzun süreli kilo kaybı sağlayan bu tedavi sayesinde hareket kabiliyeti, diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon ve kişinin kendine olan güveni hususunda iyileşmeler gözlemlenmektedir. Bu tedavi yöntemini tercih etmiş olan birçok kişi, herhangi bir cerrahi işleme gerek duymadan, hastaneye yatış yapmadan ve günlük yaşamını minimum düzeyde kesintiye uğratacak küçük bir işlem şeklinde hizmet almaktadır.

Mide Balonu Yerleştirildikten Sonra Günlük Hayata Ne Zaman Devam Edilir?

Yukarıda da değinildiği üzere bu tedavi yönteminin yatış gerektirmeyen ve cerrahi işlem yapılmadan uygulanabiliyor olması, günlük yaşama kısa sürede dönülmesini sağlamaktadır. Hastalar 1 ile 2 gün içerisinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. İlk günlerde kusma, bulantı ya da karın bölgesine kramp girme gibi şikayetler görülebilmektedir. Ancak bu şikayetler standart ilaçlar ile kontrol altına alınmaktadır.

Yutulabilir Balon Midede Ne Kadar Süre Kalır?

Yutulabilir mide balonu, 16 hafta boyunca hastaların midesinde kalmaktadır.

Yutulabilir Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

Hastaların midesinde 16 hafta boyunca kalan mide balonu, bu süreden sonra ayarlı olan kapağın ermesiyle birlikte içindeki sıvıyı boşaltır. Sindirim sistemi yolu ile de herhangi bir işleme gerek duyulmadan bağırsaktan mideyi terk etmektedir. Ancak bazı vakalarda cerrahi yöntem ya da endoskopik yöntem uygulanabilmektedir.

Yutulabilir Mide Balonu Tedavisini SGK Karşılıyor Mu?

Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan obezite hastalarının tedavisi SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak 40’ın altında bulunan hastaların tedavisi için Sosyal Güvenlik Kurumu herhangi bir ödeme yapmamaktadır.