Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, Türk Lirası’nın gücünün korunması için çeşitli uygulamalar hayata geçirildi. Bunlardan bir tanesi de YUVAM Hesap uygulaması oldu. YUVAM Hesap, yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, birikimlerini Türkiye’deki bankalarda değerlendirmesi amacıyla hayata geçirilmiş bir hesaptır. YUVAM Hesap sahibi kişiler, yurt dışından getirdikleri tasarruflarını hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kur koruma güvencesine almış oluyor hem de ilave getiri kazanma şansı elde etmiş oluyor.

Yuvam Hesap Nedir?

YUVAM Hesap, Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi’nin kısaltılmış halidir. YUVAM Hesap, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bir uygulamadır. YUVAM Hesap ile yurt dışındaki yerleşik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, yurt dışı tasarrufu olan dövizlerini ülkemizdeki bankalar aracılığı ile değerlendirmeleri, hem hesap sahiplerinin kazanması hem de Türk Lirası’nın değerinin korunması amaçlanmaktadır. YUVAM Hesap sahiplerinin parası, Merkez Bankası tarafından kur koruma güvencesine alınmış olmakla birlikte, ek getiri de sağlamaktadır. Yatırımcısını her koşulda koruyan YUVAM Hesap, avantajlı bir Türk Lirası vadeli mevduat hesabı olmakla birlikte, TL faiz oranında getiri ve ek getiri sağlıyor. YUVAM Hesap, Merkez Bankası tarafından kur koruması altında olduğu için, döviz kurunun faiz oranından daha fazla artması halinde, hesabınıza kur koruması avantajı sağlanmış oluyor.

Vade sonunda, faiz ödemesi gerçekleştikten sonra hesabınız otomatik olarak kapatılır ve bakiyeniz ilgili vadesiz hesabınıza aktarılır. İstenirse Yuvam Hesap temdit edilebilir yani vadesi dolan Yuvam hesab bakiyesi ile yeni bir Yuvam hesap açılabilir.

Yuvam Hesap Ne İşe Yarar?

Yurt dışında kazanmış olduğunuz, USD, EURO, GBP ve CHF para birimleri ile Türkiye’deki bankalar üzerinden YUVAM Hesap açtırabilirsiniz.

YUVAM Hesap açılışında ve vade sonunda Merkez Bankası’nın saat 11. 00’da açıkladığı kur üzerinden karşılaştırma yapılmaktadır. YUVAM Hesap türlerine, açılış vadesine göre Merkez Bankası tarafından hesabın bağlı olduğu faiz oranına ilave olarak ek getiri faizi uygulanır. Bu ek faiz geliri, hesabın açılış vadesine göre değişmektedir. Asgari 3 ay vadeli olarak açılan YUVAM Hesaplarına yüzde 1, 6 ay vadeli hesaplara yüzde 2, 12 ay vadeli hesaplara yüzde 3 ve 24 ay vadeli hesaplara yüzde 4 oranında ek faiz getirisi uygulanmaktadır. Ek getiri hesabı, (Vade Başı Döviz Tutarı * Vade Gün Sayısı * Ek Getiri Oranı) / *36.500 oranı ile hesaplanmaktadır.

10 bin dolarınızı 3 ay vade ile YUVAM Hesapta değerlendirdiğiniz zaman, ek getirisi 10.000$*90*1/36.500=25$ olacaktır. Hesabınızın vadesi dolduğu zaman Merkez Bankası’nın o gün açıkladığı döviz kuru ile tutarınız TL’ye dönüştürülerek hesabınıza geçer.

YUVAM Hesap türlerinde, stopaj sıfır olarak uygulandığı için, burada kazanacağınız faiz gelirinizden vergi ödemek durumunda kalmazsınız.

Yuvam Hesap Nasıl Açılır?

Yurt dışında oturma, çalışma izni ya da hakkı bulunan ve adres kayıt sisteminde yurt dışı yerleşim bilgileri kayıtlı olan 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları YUVAM Hesap açtırabilmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar aracılığı ile USD, EURO, GBP, CHF türündeki dövizler için YUVAM Vadeli Hesap açılabilir. YUVAM Hesap açılması için bankaların mobil uygulamalarını, internet bankacılığını kullanabilir, isterseniz şubelere giderek de hesap açılışı yaptırabilirsiniz. YUVAM Vadeli Mevduat hesapları, diğer mevduat hesapları gibi, vadeli oldukları için, vadesi boyunca bu hesaplardan para çekme ve para yatırma işlemleri gerçekleştirilemez. Paranızı taahhüt ettiğiniz vadeden önce çekmeniz halinde yine faiz gelirinden yararlanamamış olursunuz.

YUVAM Vadeli Mevduat hesapları, aynı kişiler için her yabancı para cinsindeki döviz bakiyesi için sadece bir kez uygulanabilmektedir. YUVAM Vadeli Mevduat hesabı açtırabilmek için, 10 bin TL alt limitine sahip olmalısınız.

Fibabanka Yuvam Hesap

Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşlarının YUVAM Vadeli Hesap açma noktasında tercih ettiği bankalardan biri de Fibabanka olmuştur. Fibabanka, YUVAM Hesap açma noktasında çok büyük kolaylıklar sağlar. YUVAM vadeli hesap açtırmak isteyen müşteriler, Fibabanka şubelerine giderek ya da internet ve mobil bankacılığı kullanarak çok rahat bir şekilde paralarını değerlendirebilmektedir. İnternet bankacılığına giriş yapan müşteriler, yatırım menüsünden YUVAM hesap açılış sekmesine giderek, saniyeler içerisinde hesaplarını açabilmekte ve dövizlerini bu hesapta daha karlı bir şekilde değerlendirebilmektedir.

Fibabanka YUVAM Hesap ile hesabınızı 24 ay vadeli olarak açtığınız zaman, dilerseniz 12 ayın sonunda hak ettiğiniz faiz gelirinizin hesabınıza ödenmesini isteyebilirsiniz.