ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığının, 3 bin eseri bulunan Cam Negatif Koleksiyonu'ndan özenle seçtiği 50 eser, "Cam Negatiflerde İstanbul'un İzleri: İmparatorluktan Cumhuriyete" başlığıyla Belarus'ta sergilendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın, "görüntü kalitesi mükemmel durumda ve dijital ortama aktarılmış fotoğraflardan" oluşan özel koleksiyonu, bugün Belarus Milli Kütüphanesi'nde sanatseverlerle buluştu.

Sergi bünyesinde Türk tarihini, sanatını, kültürünü, yetişkin ve çocuk edebiyatını kapsayan bin 500 adet kitaptan oluşan bir de kitaplık açıldı.

Bakanlığın İstanbul'daki eski bir yalının restorasyonunda bulunan 400 görsel ile başladığı ve eser sayısını 3 bine ulaştırdığı Cam Negatif Koleksiyonu'ndan özenle seçilen 50 eserin yer aldığı "Cam Negatiflerde İstanbul'un İzleri: İmparatorluktan Cumhuriyete" adlı sergi, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'un değişen ve dönüşen kentsel mekanlarına, kamusal alanlarına ışık tutuyor.

Ayrıca dönemin düğün ya da cenaze töreni gibi toplumsal adetleri, payitahtı sarsan bazı siyasi olaylar ve kent nüfusunu oluşturan çeşitli toplumsal kesimlere mensup sosyal portrelerin bulunduğu fotoğraflar, Belarus'ta iki gün boyunca ziyaret edilebilecek.

Büyük çoğunluğu Sttereo nitelikli pozitiflerden oluşan, az sayıda stereograf ve negatif fotoğrafların da yer aldığı Cam Negatif Koleksiyonu'nun, 1894-1919 yılları arasında çekildiği ve aynı fotoğrafçının elinden çıktığı düşünülüyor.