FRANKFURT (AA) - BÜNYAMİN YILMAZ - HİLAL UŞTUK - Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, yayınladıkları 115 eserle Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldıklarını aktararak, “Belediyecilikte insanların yaşadığı bölgeye, yaşadığı kente ilgisini, alakasını, aidiyet bağını güçlendirmekle ilgili birçok çalışmanın yapılması gerekiyor. Bir hafızanın yok ise inşa edilmesi gerekiyor. Bu yönüyle belediyenin kültür yayınları oldukça önemli." dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Aydın, Zeytinburnu'nda geçmişte var olan, unutulmaya yüz tutmuş değerlerin bugüne ve geleceğe aktarılmasını istediklerini söyledi.

Aydın, belediyecilik çalışmaları kapsamında insanların yaşadığı kente olan ilgi, alaka ve aidiyet bağının güçlendirilmesinin gerektiğini aktararak, "Bir hafıza yok ise bunun inşa edilmesi gerekiyor. Bu yönüyle belediyenin kültür yayınları oldukça önemli. Biz de Zeytinburnu Belediyesi olarak, Kültür Sanat Merkezi, Tıbbi Bitkiler Bahçesi ve üç farklı alanda yayınlar yapıyoruz. Bu yayınlarımız, değerlerimizi açığa çıkarmak, belediyeciliği daha iyi düzeylere taşımak ve insanların mutluluğunu artırmakla ilgilidir." diye konuştu.

- "Üç yıldır belediye olarak Frankfurt'taki kitap fuarına katılıyoruz"

Yaptıkları çalışmaların bilinmesini ve katkı sunmasını istediklerini dile getiren Aydın, "Bu yönüyle fuarlar son derece önemli. Üç yıldır belediye olarak Frankfurt'taki uluslararası kitap fuarına katılıyoruz. Gerçekten dünyanın farklı ülkelerinden buraya gelen birçok yazar, araştırmacı, kamu kurumları ve yöneticiler var. Onlarla bir araya gelmek, konuşmak, aynı ortamda bulunmak, yaptıkları eserleri, yayınları görmek, onların bizim yayınlarımızı görmesi bize ufuk açıyor doğrusu. Ortak projeler yapma imkanı da doğuyor. Bu yönüyle oldukça anlamlı." ifadelerini kullandı.

Murat Aydın 2009'dan itibaren kültür belediyeciliğinde yoğun bir şekilde faaliyet içerisinde olduklarının altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Zeytinburnu Belediyesi’nin ilk kültür yayını 'Surların Öte Yanı Zeytinburnu'nu çıkarmıştık, 2009'da. Türkiye’deki bir kitap fuarında bulunmayı arzu ettik. Müracaat ettik belediye olarak ve o zaman da yayınlarımız var. 2002'de başlamışız bu sürece ve 2009'lara gelmişiz. Ne alaka belediye ve kitap fuarı diyerek bize yer vermediler. Bir yayıneviyle, bir arkadaşımızla anlaştık. Onun standının bir kenarında kitaplarımızı sergileme imkanı bulduk. Sonrasında o organizasyona artık bizi davet ediyorlar ve orada bulunuyoruz. O günden bugüne, İstanbul'dan Frankfurt'a. Burası 70'inci yılında ve dünyanın en büyük kitap fuarı. Üç yıldır buradayız. Türkiye olarak burada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, İstanbul Ticaret Odamız ve Bahçelievler Belediyemiz burada. Bizim için son derece onurlu da bir durum."

- Endemik bitkide Avrupa'nın toplamı kadar zenginliğimiz var"

Bugün sona erecek olan Frankfurt Kitap Fuarı'na da değinen Aydın, "Biz biraz yazma özürlü idik. Yani arşiv yapma konusunda maalesef arzu edilen düzeyde değildik. Zeytinburnu'ndaki bir çalışmadan yola çıkarak edindiğim bilgiyi söyleyeyim, Merkez Efendi, diğer adı Musa Muslihiddin Zeytinburnu'nda yaşamış ünlü bir hekim. Aynı zamanda din adamı. Biz ondan yola çıkarak geleneksel tıpla ilgili çalışmalar başlattık ve bu anlamda da bir çok yayınımız burada, Frankfurt'ta var." diye konuştu.

Aydın, Avrupa'da kayıtlı yedi bin tane endemik bitki olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bunun üç bin beşyüzü Türkiye'de, Anadolu'da. Toplam Avrupa kadar bir zenginliğimiz var. Bu konuyla ilgili çalışma, bilgi belge toplama, fotoğraflama, yazma, kitap hazırlama konusunda biz bir şey yapmamışız. Maalesef İngilizler yapmışlar bu çalışmayı. Yani bizim sahip olduğumuz imkanları değerlendirmek açısından İngiltere'den 1800'lerde gelmeye başlıyorlar. 1960'lı yıllarda 11 cilt, Türkiye'nin, Anadolu'nun florasıyla ilgili çalışma yapıyorlar. Bizde en fazla bir cilt vardır yapılan çalışma. Yani kamunun bu tür alanlara sahip çıkması, elimizdeki bilgileri derlemesi, toparlaması, yayına dönüştürmesi gerekiyor. Eğer belediyeler ve kamu kurumları olmazsa ve sadece ticari amaçlarla olaya yaklaşılırsa, işte o zaman Avrupa'da en zengin olduğun alanlardan birisi flora iken, o florayla ilgili çalışmayı da yapamazsın. İngiltere'den bir vakıf, bir üniversite üstlenir ve çalışmayı o yapar, 11 cilt olarak da yayınlar."

- "Değerlerimizi açığa çıkarmak, bilgi devamlılığını sağlayacak yayınlar yapıyoruz"

Belediyelerin sahip oldukları değerleri açığa çıkarması gerektiğine dikkati çeken Aydın, "Zeytinburnu Belediyesi olarak yayıncılık yaparken özel sektörün yapacağı türden yayınlara, ticari karşılığı olan yayınlara girmiyoruz. Biz değerlerimizi açığa çıkarmak, onlarla ilgili farkındalık oluşturmak ve bilgi birikiminin devamlılığını sağlamakla ilgili yayınlar yapıyoruz. Bir de bu iş dünyada nasıl yapılıyor? İşte onu fuarlarda öğreniyoruz. Kendi bilgimiz mutlaka var ama fuarların da bize sunduğu imkanlar var. Burada birçok şey görüyoruz. Bütün holleri arkadaşlarımızla dolaşıyoruz, yeni ufuklar, yeni hedefler zihnimizde oluşuyor. Sonra da onlar, plan ve projeye dönüşecek, yeni yayınlar olarak ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Murat Aydın, Türkiye'nin geleceğine katkı sunmayı, Türk neslinin değerlerine bağlı olarak kıyamete kadar Anadolu coğrafyasında ay yıldızlı bayrağın altında yaşamasına katkı sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Zeytinburnu Belediyesi, "Seyyid Nizam ve Seyyid Nizam Külliyesi", "Türkiye'de 15 Temmuz", "Debbağlıktan Dericiliğe", "Tekke Kapısı", "Yollar ve Kapılar", "Zamanı Aşan Taşlar", "Minyatürler Kitabı", "Bilgelikler Divanı", "Şehir Sokak Hafıza", "Osmanlı Mimarisi", "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" eserlerinin de aralarında bulunduğu 115 eserle Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldı.

Fuar bugün sona erecek.