CHP Tüzüğü'ne göre kurultayda aday olmak için 245 kişinin imzası gerekiyor. Baykal'ı aday gösterecek partililer de 1252 delegenin büyük bir bölümünden imza toplayacak. Baykal'ın tekrar dönmesi için örgüt baskısı da yapılacak. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen partililer Deniz Baykal'ın evinde "Geri dön" çağrısı yapacak.

Edinilen bilgiye göre, Baykal'ı adaylığa zorlamak için kurultay tarihi olan 22-23 Mayıs'a kadar bir "Geri dön" kampanyası başlatılacak. İlk olarak örgütlerden gelen partililer Baykal için "Geri dön. Genel Başkanımız sensin" kampanyası yapacak. Baykal'ın tekrar dönmesi için örgütlerden imza toplanacak. Deniz Baykal, tekrar Genel Başkanlığa dönmesi için ikinci adım olarak da kurultayda aday gösterilecek. Baykal, kurultaya katılmayacak ama aday olarak ismi okunacak. Baykal'ın yakın çevresi de örgütlerden gelen bu baskıya karşılıksız kalmayacağı ve görevi kabul edeceğini belirtiyor.

-"KURULTAYA GELMEMESİ ADAY OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ"-

CHP MYK üyesi Mesut Değer, Baykal'ın kurultaya katılmayacak olmasının aday olmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Genel Başkan Deniz Baykal'dır. Kurultay da Baykal'ı tekrar aday yapacağız ve seçeceğiz. Kendisinin aday olmayacak olması, aday olamaz anlamına gelmez. Kendisini göreve çağıracağız, emredeceğiz. O da gelip emri yerine getirecektir. Tüzüğümüze göre aday olmak için 1252 delegenin yüzde 20'sinin imzası gerekiyor. Baykal'dan başka kimse aday olamaz ve gerekli imzayı toplayamaz."

-"KİMSE BULANIK SUDA BALIK ARAMASIN"-

Kurultay'da Baykal'dan başka aday çıkmayacağını ileri süren Değer, "Kimse bulanık suda balık aramasın. Kimse kendine buradan pay çıkarmasın ve nemalanmaya kalkmasın" dedi.

İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da, "Genel Başkanımıza sahip çıkacağız. Bu noktada bulanık suda balık avlayanlar olacaktır ama buna izin vermeyeceğiz" dedi.

-"HAKKINIZI HELAL EDİN"-

Edinilen bilgiye göre Baykal'ın istifasını açıkladığı MYK toplantısında duygulu anlar yaşandı. Baykal, basın toplantısında okuduğu istifa metnini MYK'da da okudu. Yöneticilerin, "İstifa etmeyin. İstifanızı kabul etmiyoruz. Sana ihtiyacımız var. Birlikte yürüyelim" ısrarlarına ise, "Bu kendi görüşüm. İstifa ediyorum" diyerek istifa dilekçesini imzaladı ve Genel Sekreter Önder Sav'a verdi. Yöneticilerin gözyaşları karşısında zor anlar yaşayan Baykal, "Hakkınızı helal edin" dedi. MYK üyeleri de, "Bizim hakkımız yok. Senin hakkın var, sen helal et" diye karşılık verdi. MYK üyelerini teselli etmeye çalışan Deniz Baykal, "Dışarıda mücadele edeceğim" diye konuştu. MYK üyelerinin gözyaşları arasında odadan çıkan Baykal'ın oldukça üzgün olduğu ve gözlerinin dolduğu ifade edildi.