Ak Parti’nin hazırladığı Anayasa Değişiklik Paketini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Paketin içinde olumlu adımlar var. Askerin ve Yargının görev alanın daraltılması önemli bir adım. Paket içinde yer alan temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesine yönelik atılan adımlara çok fazla bakmıyorum çünkü geçmiş dönemde Anayasa’da bu konuya ilişkin birçok düzeltmeler yapılmıştı ancak bunlar hayatımıza yansımadı. Temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesine yönelik yapılan düzenlemelerin gerçek hayata yansıması çok önemli. Örneğin, Fransa Anayasası’nda temel hak ve özgürlüklerle ilgili hiçbir madde yok ancak bizde bu konuyla ilgili 63 tane madde var. O zaman biz Fransa’dan daha özgürüz diyebilir miyiz?

Geçmiş dönemde 14-15 tane temel hak ve özgürlüklerle ilgili değişiklik yapıldı ancak bunların çoğunun yaşama geçmesi Yargı bloğuna takıldı. Bundan dolayı da bu düzenlemeler hayatta geçmedi. Yargı ve Askeri kurumlar darbenin ürettiği kurumlar olduğu için demokrasiye katkıda bulunmuyorlar. Bu yüzden bütün demokratik talepleri kriminalize ediyorlar. Özgürlükler ancak, Yargının demokratikleşmesi ile sağlanabilir. Diktatörlük rejimlerden demokrasiye geçişlerde ilk yapılan şey, Yargıyı demokratikleştirmektir. Bunun birçok örneğini gördük, Post-komünizm ve Post-diktatörlükten demokrasiye geçen ülkelerin ilk yaptıkları şey, Yargı sistemlerini demokratikleştirmek ve çoğulcu bir forma sokmak oldu. Türkiye’deki Üst Yargı Organları, demokrasinin ve özgürlüklerin önündeki en büyük engeldir. Bu yapının bir an önce değiştirilmesi gerekir.

Ak Parti Kurmayları, Anayasa Değişiklikleri için çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşmeler yaptı. Bu anlamda, Ak Parti’nin sizinde eş başkanlığını yürüttüğünüz Demokratik Yargı Derneği ile görüşmesi oldu mu?


Ak Parti Kurmaylarının bu konuyla ilgili bizden herhangi bir görüşme talebi olmadı. Ancak biz Anayasa Değişikliğine yönelik hazırladığımız projelerimizi ve tasarılarımızı Ak Parti’ye ve Adalet Bakanlığı’na götürdük. Biz sadece Ak Parti’ye değil, BDP, MHP ve CHP’ye de götürdük. Ak Parti’nin bazı noktalarda bizim götürdüğümüz tasarıdan etkilendiğini düşünüyorum. Darbe Anayasa’sı olduğu müddetçe demokratik adım atamayız bundan dolayı da bu Anayasa’nın iyileştirilmesine yönelik atılacak her adımı desteklemek gerekir.

Aynı meslek grubu içinde yer alan YARSAV ve Demokratik Yargı Derneği, Anayasa Değişikliği konusunda çok farklı görüş bildirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu olağan karşılıyorum. 40-50 yıldır dayatılan ve demokratik siyaset karşıtlığını normalleştirmiş bir sisteme göre değerlendirmelerde bulunuyorlar. Demokrasi evrensel bir sistemdir bunun Türkiye’ye gelmesini, Demokrat Yargı Derneği olarak arzu ediyoruz. Bunu arzu eden herkesle aynı pozisyonda yer alırız. Bunun karşısında olan kesimlerle ise yan yana olmayız. YARSAV, Türk siyasi geleneğini sürdüren ve bunun devamını isteyen bir örgüt. Biz ise yüzümü Batı’ya dönmüş ve evrensel demokrasi standartlarını savunan bir örgütüz. Bu konu hakkında farklı görüşlere sahip olmamızı çok normal karşılıyorum.

Son olarak, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek’in Pakistan’ı örnek vererek yaptığı açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pakistan’daki yapılan toplu istifa darbe ve militarizme karşı yapılmıştır. 2007’de Pakistan Yüksek Mahkeme Başkan’ı da benzer bir girişime karşı direndi. Bu direniş karşısında General Pervez Müşerref ülkeyi terk etti. Bizim Yargı ise darbeye karşı değil demokrasiye ve parlamentoya karşı direniyor. Türkiye’deki Yargı militarizme yönelik hiçbir eleştiride bulunmadı tam tersine onu kutsadı. Ne 28 Şubat’a ne de 27 Nisan e-muhtırasına tepki gösterdi. 27 Mayıs’ı halen öven Yüksek Mahkeme üye ve temsilcileri var. 12 Eylül’ün ardından darbecilere biat için sıraya giren HSYK ve Yüksek Mahkeme üyeleri var. Yüksek yargıçlar  aksine darbecilerle hep aynı safta yer aldı. Demokrasi mücadelesinde daima militarizm yandaşlığı yaptı. Pakistan ve Türkiye Yüksek Yargıçları arasındaki tek benzerlik her ikisinin de cüppe giyiyor olması bunun dışında aralarında hiçbir benzerlik yoktur.

Tuba Kalçık / haberx.com


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.