Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat mağduriyetlerine yönelik sözlerinin perde arkasına BUGÜN ulaştı. Edinilen bilgilere göre, Adalet Bakanlığı hazırlayacağı yeni çalışmayla 28 Şubat dönemindeki hak mağduriyetlerini giderecek.
 
Bakanlık bu kapsamda bugüne kadar Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve kamu denetçileri olarak bilinen ombudsmanlara gelen müracaatları değerlendirerek yeni bir çalışma yapacak.
 
Adalet Bakanlığı’nın çalışmasıyla tüm mağdurlara her alanda iade-i itibar sağlanacak. Yeni çalışmanın daha önceki 28 Şubat dönemi mağduriyetlerine ilişkin hazırlanan torba kanunların devamı niteliğinde olacağı öğrenildi.
 
HER KURUM DÜZENLEME YAPACAK
 
Bakanlığın yapacağı yasal düzenlemelerin yanında 28 Şubat mağdurlarına yönelik idari kolaylıkların da sağlanması öngörülüyor. Buna göre yasal düzenlemeyle aşılamayan hak iadeleri, idarenin alacağı tedbirlerle aşılacak. Mağduriyetlerin çeşitliliğine göre her kurum kendi bünyesinde yönetmeliklerle düzenlemeye gidecek.
 
Torba kanunla memuriyete dönüş
 
28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanların almış oldukları disiplin cezaları, bütün hukuki sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştı. Ancak Danıştay kararlarında, bu düzenlemeler sadece disiplin affı niteliğinde olup ilgililere memurluğa yeniden dönüş hakkı getirmiyordu.
 
Torba Kanunla memurken, kılık-kıyafet gerekçesiyle atılanlar ile 1999 ve 2006 yıllarında getirilen afla disiplin cezaları ortadan kaldırılanlara kadro engeliyle karşılaşmaksızın yeniden memurluğa dönüş hakkı getirildi.
 

GÖKHAN ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ