Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, eylemi tabana yaymak için konfederasyona bağlı sendikaların temsilcilerinin Türkiye’nin dört bir yanından; bölge ve illerden 20 Şubat tarihinde Ankara’da TEKEL işçilerine dayanışma göstermek için TEKEL işçileriyle sabahlamaya karar verildiğini açıkladı.


-4/C’NİN İPTALI İÇİN HEMEN DANIŞTAY’A DAVA AÇILACAK"-

TEKEL işçilerinin durumlarını ve yeni eylem takvimini belirlemek için bugün Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanlar toplantının sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yaptığı açıklamada, 4/C’nin uygulamasının iptali için Danıştay’a ivedilikle dava açılacağını söyledi.
Kumlu, konfederasyonların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 4/C’den geri adım atmayacağı yönündeki yaklaşımları değerlendiklerini kaydederek, 4/C gibi "kuralsız, güvencesiz, ve hukuka aykırı" uygulamaların yürürlükten kaldırılana kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. Kumlu, şu kararları açıkladı:
"Konfederasyonlar, TEKEL işçilerinin sorunları konusunda Hükümete ‘inatlaşmayı bırakarak, sağduyulu davranma; diyalogu sürdürme konusunda çaba sarfetme, toplumun çeşitli kesimleri arasında husumet oluşturmaya yönelik söylemlerden vazgeçme ve sorunun masa başınra çözülmesi için duyarlılık gösterme’ çağrısı yapmaktadır.


-SİYAH PANKART ASIN ÇAĞRISI-

Konfederasyonlar, gerçekleştirilebilecek her yerde, ‘TEKEL işçilerinin mücadelesine destek veren ve güvencesiz çalışmayı protesto eden’ yazılar içeren siyah pankartlar asılması çağrısında bulunmaktadır.
Konfederasyonlar, yetkili kurullarını toplayarak, çalışma yaşamının tüm sorunlarına ilişkin ortak bir mücadelenin daha etkin sürdürülmesi konusunda görüş belirleyecek, bu görüş 22 Şubat’ta DİSK Genel Merkezi’nde saat 11.00’de yapılacak olan Konfederasyon Başkanları toplantısında ortaklaştırılacaktır."

 
-AKYILDIZ: ÜYE VE GELİR KAYBETMEYLE İLGİLİ SÖYLEMLER YAKIŞIKSIZ-

Basın toplantısında söz alan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, üye ve gelir kaybedildiği için eylem yapılıyor" söylemi için şunları söyledi:
"8 bin TEKEL işçisi 4/C kapsamında kamuda çalıştığı takdirde, mahkeme kararıyla memur sendikalarına üye olabilecek. Yani biz gelir elde etmekten vaz mı geçmiş olacağız. Çok anlamsız bulduğum bir yaklaşımdır. Burada 3 kuruşluk hesap yapılarak TEKEL işçilerinin mücadelesi kırılmak istenmektedir. Bunu yakışıksız bulmaktayız."
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türk-İş Başkanı Kumlu, üye gelir kaybetmeyle ilgili iddiaların sorulması üzerine, işçilerin nereye giderse gitsin gıda iş kolunda olamayacağının altını çizerek, TEKGIDA-İŞ Sendikası’nın üye ve gelir kaybetme söylemlerinin doğru olmadığını söyledi.
TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in dün akşam "eylemlerimiz artarak devam edecek" ifadesinin hatırlatılarak TEKGIDA-İŞ aynı paralelde mi hareket edecek yoksa ayrı bir eylem takvimi mi uygulaycak sorusu üzerine, Kumlu, "TEKGIDA-İŞ Konfederasyon Başkanları ve konfederasyonların aldığı kararlara uyacak" dedi. Başbakan Erdoğan’ın "ay sonunda müdahale edilecek" açıklamalarının sorulması üzerine Kumlu, bunun Hükümetin işi olduğunu ve buna hükümetin karar vereceğini belirterek, "Bu konuda yorum yapmamız uygun olmaz" diye konuştu. (ANKA)