Posta gazetesinden Murat Çelik, "şimdi size bir Türkiye rekorunun haberini vereceğim." diyerek Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi Mustafa Yavuz Yalçınkaya'nın bütün derslerini vererek mezun olmaya hak kazandığını köşesinden duyurdu. Üstelik Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden. Ve üstelik tam 82 yaşında ! İşte o yazı;

DUAYEN MÜZİSYEN

Türkiye’nin üniversiteden en yaşlı mezun olan kişisi, Mustafa Yavuz Yalçınkaya. Yalçınkaya 1940 Isparta Eğirdir doğumlu. Yavuz Yalçınkaya ismine, özellikle eski Ankaralılar aşina aslında. Çünkü 1960’ların başından bu yana başkentte sahnelerde olan bir müzisyen o. Kent Otel’de, Bulvar Palas’ta, Parorama’da, Akalın’da piyano ve akordeon çalıp şarkı söyleyen bir sanatçı Yavuz Yalçınkaya. Yalçınkaya, 82 yaşında orkestrasıyla birlikte müzik yapmaya devam ediyor Ankara’da. 

İLK GİRİŞ 1959

Yavuz Yalçınkaya’nın yaşam öyküsü ve onu Türkiye rekoruna götüren öğrencilik serüveninin detaylarını aktarayım... Sene 1959. Yavuz Yalçınkaya, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giriyor. Ankara Hukuk, orkestrasıyla birlikte müzik yapan, sahnelere çıkan 19 yaşındaki gence ağır geliyor.

Kısa bir süre sonra 1960 askeri darbesi oluyor ve lise mezunlarına yedek subay askerlik hakkı tanınıyor. Yalçınkaya üniversite öğrenimini bırakıp yedek subay öğretmen olarak askere gidiyor. Asker dönüşü, 1963’te, sporcu ve müzisyenler için koşulların daha uygun olduğu bir fakülteye kaydoluyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin (DTCF) Beşeri Coğrafya Bölümü’ne... 1966’da, bu üniversitede tanıştığı arkeolog (Prof. Dr.) Işın Yalçınkaya ile evleniyor. 67’de oğulları Suphi doğuyor. Bu arada fakülteden mezun oluyor.

SON GİRİŞ 2018

Üniversiteyi bitirdikten sonra önce Spor Bakanlığı’nda ardından Dışişleri Bakanlığı’nda farklı görevlerde çalışıyor. Şu anda yaşayan en eski üyesi olduğu Gençlerbirliği Spor Kulübü’nde, İlhan Cavcav öncesi dönemden başlayarak farklı zamanlarda yöneticilik yapıyor.

Yaşamının her döneminde süren müzik kariyeri, emekli olduktan sonra daha da yoğun devam ediyor. 1997’de, Ankara Cebeci’de oturdukları ‘Hukuk Apartmanı’ndan hemen karşıdaki Ankara Hukuk’a bakıyor ve 1960’ta ayrıldığı okuluna dönmeye karar veriyor. Üniversite affından yararlanıp Hukuk Fakültesi’ne tekrar kaydoluyor. Birinci sınıf derslerini veriyor ama müzik kariyeri onu bu defa da Antalya’ya götürüyor ve okulundan ikinci kez ayrılıyor. 

Antalya’da tatil köylerinde müzik yaparak geçen 20 yılın ardından 2018’de bir kez daha aftan yararlanıyor ve ilk göz ağrısı fakültesine ikinci sınıftan itibaren yeniden başlıyor. Bu arada sahne hayatı da Gölbaşı Akalın’da sürüyor. (Yalçınkaya halen aynı mekanda sahne alıyor.) En kıdemli öğrenci, müziğini okuluna da taşıyor. Fakülte kantininde torunu olacak yaştaki öğrenci arkadaşlarından küçük bir koro kuruyor. 

Kantinde o akordeon çalıyor, hukuk öğrencileri şarkı söylüyor. Hocalar ve dekan da bu ihtiyar delikanlıyla yakından ilgileniyorlar. Pandemiyle birlikte başlayan uzaktan öğrenimde biraz zorlanıyor ama nihayet, üç gün önce mutlu sona ulaşıyor. 11 Ocak 2022 günü, son seçmeli dersini de verip kredisini tamamlıyor ve mezuniyete hak kazanıyor. Yavuz Yalçınkaya şimdi cübbe ve kep giyip diplomasını almak için Ankara Üniversitesi’nin mezuniyet törenlerini bekliyor. 

Son bir not: Yavuz Yalçınkaya’nın bu motivasyonunun ardında annesinin bir sözü de varmış. Seneler evvel hayatını kaybeden annesi, gençlik döneminde Yalçınkaya’ya “Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitir, Kızılay’da takla atacağım” demiş. Ve Yavuz Yalçınkaya artık Ankara Hukuk mezunu.