Toplantı öncesinde, Türkiye'nin ilk ve tek hukuk müzesi olan ve yeni müzecilik anlayışına göre yeniden dizayn edilen Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi'nin açılışı yapıldı. Açılışa, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, TBB Önceki Başkanlarından Av. Atilâ Sav, siyasetçiler, hukukçular, müzeciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Müzenin açılışında kısa bir konuşma yapan TBB Başkanı Feyzioğlu, müzelerin artık eğitim kurumlarına dönüştüğünü belirterek, Hukuk Müzesi'nde de toplumun çeşitli kesimlerine eğitimler verdiklerini anlattı. Feyzioğlu daha sonra müzenin yenilenmesindeki emekleri nedeniyle Gönüllü Müze Eğitim Koordinatörü Av. Birgül Feyzioğlu, Av. Argun Bozkurt ve TBB Kütüphane ve Müze Müdürü Havva Alkış’a plaket takdim etti.

Açılışın ardından “950. Yılında Kutadgu Bilig ve Adalet” konulu panele geçildi.

Panelin açış konuşmasını yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Kutadgu Bilig'in yazılışının 950'nci yılının Türkiye Barolar Birliği'nin kuruluşunun 50'nci yılına denk geldiğini ifade ederek, "Kimse yokken biz vardık, kimse yokken Türkler vardı. Orta Asya'da vardı, sonra bu coğrafyaya geldi. Orta Asya'dan buraya gelerek kökümüzden kopmadık. İşte bu kökün en önemli ispatlarından biri Kutadgu Bilig. Yusuf Has Hacip'in başyapıtı” şeklinde konuştu.

MUTLULULUĞUN ÖZÜNDE ADALET VARDIR

Kutadgu Bilig'in de bu kökün en önemli ispatları arasında yer aldığına işaret eden Feyzioğlu, Kutadgu Bilig'in "mutluluk bilgisi" demek olduğunu hatırlattı.

Mutluluk bilgisinin özünde de adalet olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, "Adalet varsa gerçek anlamda mutluluk olur. Kutadgu Bilig, bugünün evrenselleşmiş adalet kavramının altındaki en temel yapı taşlarından birisidir. Belki de Kutadgu Bilig olmasaydı bugünün adalet kavramı bu şekilde şekillenmezdi" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise adaletli yönetimin bütün toplumların hedefi olduğunu söyledi.

Gül, "Birileri için, bir kesim için değil herkes için, toplumun her kesimi, 82 milyon için adaletin dağıtıldığı sistem bizim arzu ettiğimiz sistemdir. 82 milyon vatandaşımızın bir kişisinde bile 'bana karşı adalet farklı bir tutum içerisine girer' düşüncesi varsa burada adalet tecelli etmemiş demektir" dedi.

İNSAN SUSUZ, AÇ KALABİLİR AMA ADALETSİZ KALAMAZ

Yusuf Has Hacip'in bir siyasetname niteliği taşıyan, yol gösterici olan "Kutadgu Bilig" adlı eserinin önemli bir örnek olduğuna işaret eden Gül, aradan bin yıl geçtikten sonra da adaletin nasıl iyi tecelli edeceğinin arayışı içerisinde bulunulduğunu dile getirdi.

Gül, insanlığın her zaman adalet duygusuyla ayakta durduğunu vurgulayarak, "İnsan susuz, ekmeksiz, aşsız kalabilir ama adaletsiz asla ayakta kalamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne de değinen Gül, bu belgenin temel vizyonunun güven veren ve erişebilir adalet olduğunu bildirdi. Adalet Bakanı Gül, şunları kaydetti:

"Birileri için, bir kesim için değil herkes için, toplumun her kesimi, 82 milyon için adaletin dağıtıldığı sistem bizim arzu ettiğimiz sistemdir. 82 milyon vatandaşımızın bir kişisinde bile 'bana karşı adalet farklı bir tutum içerisine girer' düşüncesi varsa burada adalet tecelli etmemiş demektir. Uygulayıcılar, yargı paydaşları, bu ülkenin vatandaşları olarak eksikleri tamamlamak zorundayız. Hukuku her şeyin üstünde gören anlayışla adalet tecelli olur. Bu duyguyu adım adım mevzuatıyla, uygulamasıyla hayata geçirirsek mutluluğun bilgisine o zaman ulaşmış oluruz."

ADALET İLE DEVLETİN VARLIĞI, BEKASI ARASINDA DOĞRUDAN İLİŞKİ VARDIR

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de adaletin veciz cümlelerle ifade edildiğini belirtti.

Türk Milleti'nin içinde olmadığı bir dünya tarihinin yazılamayacağına vurgu yapan Cirit, "Bugün bize ayar vermeye çalışanların geçmişte bizim gibi muhteşem tarihi, medeniyeti yok. 16 tane büyük devlet kurmuşuz. Bunlar adalet ideali, temeli üzerine yükselmişler. Adalet ile devletin varlığı, bekası arasında doğrudan ilişki vardır. Adalet olmayınca devlet olmaz. Türk dünyasının yetiştirdiği önemli bilginlerden biri Yusuf Has Hacib'tir. Kutadgu Bilig'de konular incelendiğinde bir edebiyat eseri, bir siyasetname, bir ansiklopedik değer taşıyan bir eser olduğu anlaşılır" diye konuştu.

Panelde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, bir sunum yaparak çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Açış konuşmalarının ardından Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Haluk Erdem tarafından Kutadgu Bilig ve adalet kavramı masaya yatırıldı.