TBMM Adalet Komisyonunda, kamuoyunda ''polise taş atan çocuklar düzenlemesi'' olarak tanımlanan, Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı görüşülüyor. Komisyonda, konuya ilişkin 5 ayrı kanun teklifi birleştirilerek görüşülmesi kararlaştırıldı.
    
Bakan Ergin, daha sonra yasa tasarısı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. Tasarının Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Ceza Usul Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngördüğünü anımsatan Ergin, tasarıyla çocuk adalet sisteminde değişiklik yapan hususların bulunduğunu kaydetti.
    
Bunlardan bir tanesinin TMK kapsamında yargılanan çocukların, ceza almaları durumunda yine aynı yasanın 5. maddesi uyarınca aldıkları cezanın yarısı oranında artırılmasının söz konusu olduğunu hatırlatan Ergin, bu artırımın çocuklar için uygulanmamasını öngördüklerini bildirdi.
    
Ergin, çocukların TMK'da sayılan fiil ve eylemlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını amaçladıklarını da dile getirdi.
    
    
-''TÜRKİYE, AİHM'DE BİRİNCİ''-
    
Türkiye'nin, AİHM'e en çok şikayet giden ülkeler sıralamasında Rusya'dan sonra 2. sırada yer aldığını ifade eden Ergin, ''Ancak çıkan ihlal kararları bakımından şu an en çok ihlal kararı çıkan ülke'' diye konuştu.
    
Bugün bir gazetede AİHM'nin faaliyet raporuna ilişkin çıkan haberi hatırlatan Ergin, habere göre, mahkemeye giden dosyaların yüzde 10'undan fazlasını Türkiye'den giden dosyaların oluşturduğunu söyledi.
   
-YENİDEN YARGILAMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLER-
    
Tasarıda yeniden yargılamaya ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu hatırlatan Ergin, şunları kaydetti:
    
''Bu düzenleme, Ceza Usul Yasasının 311/2'de yargılanmanın yenilenmesini düzenleyen fıkradaki istisnaya ilişkindir. Bu düzenleme yapılırken, 4 Şubat 2003 tarihi itibariyle AİHM'de derdest olan davalar, dosyalar, yargılanmanın yenilenmesinden istifade edemiyor. Belli endişeleri izale etmek için bu düzenlemeye gidilmişti. Ancak daha sonra belli muhalefet partileri, bu düzenlemenin şu anda terör örgütü ele başının istifadesi için kullanılabileceğini dile getirdiler.
    
O konuda pratik itibariyle böyle bir riskin olmadığı, bu konunun uzmanı usul hocaları tarafından, AİHM'de yargıçlık yapmış Rıza Türmen tarafından, AİHM'de çalışan Türk yargıç Işık Karakaş tarafından, Prof. Dr. Bahri Öztürk tarafından ve birçok hukukçu tarafından böyle bir ihtimalin olmadığı dile getirilmiştir. AİHM'de ihlal kararları verilmiş 208 dosya var. Endişelerin yerinde endişeler olmadığını ifade ediyorum. Çünkü bu tasarıda bu endişeleri izale etmek üzere, esas itibariyle böyle bir endişe yok ama, bu endişeler dile getirilebilir. Çünkü bu konu üzerinde siyaset yapılabilecek bir konu. Bu konu, değişik yönlere çekilebilecek ve istismara müsait bir konu. Ancak bu husus Türkiye'nin menfaatleri açısından siyaset konusu yapılmadan... Türkiye'nin şu anda 208 ayrı ihlal kararını delegeler komitesinin önünden düşürecek bir konu olduğunu ifade etmek istiyorum ve altını çiziyorum.''
    
Sadullah Ergin, bu endişeleri gidermek için tasarıda 3 ayrı ilave tedbir konulduğunu ve bu endişelerin giderilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Ergin, ''Bu maddenin tasarıya bir tek giriş nedeni vardır, o da Türkiye'nin ihlal kararlarını yerine getirmeyen ülke pozisyonundan kurtarılması ve bu anlamda almış olduğumuz tazminatların bundan sonraya dönük olarak ödenmemesidir'' diye konuştu.

AA