Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü'nün açıklamayı anımsatarak, "teklifle ilgili görüşümüz alınmadı" denildiğini belirtmesi üzerine Ergin, şunları söyledi:

"Hem Yargıtay Başkanımız, hem Danıştay Başkanımız, hem de Anayasa Mahkemesi Başkanımıza giderek, pakette yargı ile ilgili öngördüğümüz düzenlemeleri anlattım. Kendisi de (Yargıtay Başkanı) aynen şunu ifade etti: 'Bizim bu konudaki görüşlerimiz Adalet Bakanlığı'nda yazılı olarak vardır. Görüşlerimiz bunlardır.' Ve hatta, 'benim şahsi görüşüm olarak, Bakan olmalı, müsteşar olmamalı' dedi. Ama ikili görüşme olduğu için ben bugüne kadar söylemedim.

Benim gidişim de çıkışım da kameralar altında kayıtlıdır. Girişte ve çıkışta hem bana hem Sayın Yargıtay Başkanı'na soru sormuşlardır. Kendi beyanları var. Dolayısıyla gidip görüşlerini sormuşumdur. Bana da 'bu Kurulun oluşumunda Adalet Bakanı olur ama müsteşar çıksın' demiştir. Bugüne kadar bunu kullanmadım. Ama bu şekildeki bir beyan bizi çok yaralamıştır."

CHP Mersin milletvekili İsa Gök'ün, HSYK'nın 24 Mart 2010 tarihli açıklamasını anımsatarak, "görüşlerimiz taslakta hiç dikkate alınmadığı" ifadesine yer verildiğini belirtmesi üzerine de Ergin, Kurulun taleplerinin önemli bir kısmının teklife yansıdığını söyledi.

Ergin, "Kurulun bağımsız bütçesi, binası olması, teftişin onlara bağlanması, hakim-savcı açısından ceza işlerinin bağlanması Kurulun talepleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş şeylerdir. Kurulun taleplerinin yüzde 100'nün de karşılanması gibi bir şey söz konusu olamayacaktır. Ne Danıştay'ın, ne Yargıtay'ın ne de Kurul'un önerileri ne de bizim önerilerimiz yüzde 100 gerçekleşmiştir. Biz bir uzlaşı metni olarak getirdik. Aksi halde bizim düşüncelerimiz özellikle Anayasa Mahkemesinde parlamentonun daha çok ağırlığına yer vermeyi öngörmekteydi" dedi.

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun açıklaması neydi?

Yargıtay Başkanlar Kurulu'ndan dün yapılan açıklamada, Anayasa'da çok kısa süre içerisinde gerçekleştirilmek istenen temel değişikliklerin, haklı nedenleri olsa bile genel kabul görebilecek değişiklikler biçiminde olmamasının, kısa sürede toplum vicdanında rahatsızlık yaratması ve mevcut Anayasa'da olduğu gibi, meşruluk tartışmasına sebebiyet vermesinin kaçınılmaz olduğunu bildirildi.

Cnn Türk