ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığı, hayvanlara acımasız ve zalimce muamelede bulunanlar, eziyet edenler ile hayvanları öldürenlere 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun tasarısı taslağına yönelik çalışmalarında son aşamaya geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bakanlık, caydırıcılığın sağlanması amacıyla hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve eziyet eylemlerinin suç sayılması için çalışma yaptı.

Değerlendirmelerin ardından söz konusu davranışlara ilişkin hapis cezalarını da içeren "Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı" hazırlanarak görüşe sunuldu.

Bakanlığın, çalışmalarında sona geldiği taslağın yasalaşmasıyla, sahipli ya da sahipsiz olduğuna bakılmaksızın, hayvanlara acımasızca, zalimce muamelede bulunanlar ve eziyet edenler ile hayvanları öldürenlere 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi ise 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Söz konusu suçların birden fazla hayvana karşı işlenmesi durumunda ceza yarı oranda artırılacak.

- İdari para cezaları artacak

Hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenlere de 2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.

Taslakta yer alan suçların sahipli hayvanlara karşı işlenmesinde soruşturma, hayvan sahibinin başvurusuyla başlatılacak. Sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlara yönelik soruşturmalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığının cumhuriyet başsavcılıklarına yazılı başvurusuyla yapılacak.

Hayvanların bakımı, beslenmesi, tedavisi ve korunması gibi yükümlülüklere, belirlenen yasaklara uymayanlara verilecek idari para cezaları da artırılacak.

Hayvanlara yönelik fiiller, Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesinde yer alan "Mala zarar verme" başlığı altındaki düzenlemelerin kapsamından çıkarılacak. Yeni düzenlemeyle "mal" kapsamından çıkarılacak hayvanlar "can" olarak görülecek.

İlgili kurumlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından taslak, Bakanlar Kuruluna sunulacak.