Adalet Bakanlığı teknolojinin imkanlarını kullanarak vatandaşların adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak çalışmalara imza atıyor. Bakanlık geliştirildiği mobil uygulamaları dijital platformlarda vatandaşların hizmetine sundu.

AVUKATLARIN İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMA ‘CELSE’

Adalet Bakanlığı "Celse Mobil" uygulamasını App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak avukatların hizmetine sundu. Celse mobil uygulaması ile avukatlar, yargı birimlerinde bulunan vekili oldukları davaların duruşma bilgilerine; aylık, günlük ve anlık olarak ulaşabiliyor.

Celsenin sunduğu diğer imkanlar arasındaysa şunlar bulunuyor: Duruşma hakimi ile ilgili izin bilgileri, ajanda özelliği ile aylık duruşma takvimi, avukatların duruşmasının bulunduğu yargı biriminin o gün bulunan duruşma bilgileri, mahkemelerin duruşma listesindeki duruşmalardan hangilerinin tamamlandığı bilgisi, o an hangi duruşmanın devam etmekte olduğunu ve sıra bekleyen duruşmaları takip edilebilmesi. Ayrıca kendi duruşmalarının ne kadar süre sonra başlayacağı bilgisi, mazeret bildirimi gönderebilme, dosya kapak bilgilerini ve evraklarını görüntüleyebilme, izin verdikleri takdirde dosya safahatine ilişkin bildirimlere ulaşabilme ve yine uygulama üzerinden e-duruşmaya katılım sağlayabilme gibi birçok hizmete telefon üzerinden ulaşılabiliyor.

E-ADALET VATANDAŞ MOBİL UYGULAMASI

Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilen bir diğer mobil uygulama da "e-Adalet Vatandaş Mobil" uygulaması. App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilen uygulama ile vatandaşlar artık zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde, adli ve idari yargıda yer alan dosyaları hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Ayrıca dosya bilgileri ile devam eden davaların takibi de yine uygulama üzerinden yapılabiliyor.

UZLAŞTIRMACILARA ÖZEL E-UZLAŞTIRMACI MOBİL UYGULAMASI

Uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yöntemleri üzerinde çalışan Adalet Bakanlığı uzlaştırmacılara yönelik olarak da "e-uzlaştırmacı Mobil" uygulaması geliştirdi. E-uzlaştırmacı mobil uygulaması sayesinde uzlaştırmacılar kendilerine atanan dosyayı kabul / red işlemi yapabiliyor, dosya atandığında bildirim alabiliyor, dosya kapak bilgileri, taraf bilgileri ve kabul ettikleri dosyaları görüntüleme işlemi ile birlikte evrakları mobil cihazlarına indirebiliyor. Test çalışmaları devam eden e-uzlaştırmacı mobil uygulamasında yapılacak her yeni versiyon yüklemesinde mobil uygulama ile portal üzerinden yapılan işlem ve hizmetler entegre olacak şekilde güncelleme yapılıyor.

ARABULUCULAR E-ARABULUCU UYGULAMASIYLA DOSYA İŞLEMLERİNİ AKILLI CİHAZLARINDAN YAPABİLİYOR

Adalet Bakanlığının geliştirdiği bir diğer uygulama da "e-arabulucu Mobil" uygulaması. E-arabulucu mobil uygulaması diğer uygulamalar gibi App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak arabulucuların hizmetine sunuldu. Arabulucular e-arabulucu mobil uygulamasında dosyalarını kontrol edebiliyor, dosya kabul-red işlemi yapabiliyor ve kendilerine dosya atandığında bildirim alabiliyor, dosya kapak bilgileri, taraf bilgileri ile kabul ettikleri dosyalardaki evrakları görüntüleme işlemini yapabiliyor.

BİLİRKİŞİLERE ÖZEL UYGULAMA ‘E-BİLİRKİŞİ MOBİL’

Adalet Bakanlığının bilirkişilere yönelik hazırladığı "e-bilirkişi Mobil" uygulaması yine dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. E-bilirkişi mobil uygulaması ile bilirkişiler dosya atandığında bildirim alıyor, dosya kapak bilgileri, taraf bilgileri ve kabul ettikleri dosyaları görüntüleme işlemi ile birlikte evrakları mobil cihazlarına indirebiliyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN 26 BAŞLIKTA HİZMET SUNULUYOR

Kamu hizmetlerinin sunumunda kalite ve etkinliğin artırılması için oluşturulan e-devlet uygulaması kapsamında Adalet Bakanlığı bugüne kadar toplam 26 başlıkta hizmet sunuyor. Adalet Bakanlığının e-Devlet üzerinden sunduğu hizmetlerse şunlar:

Adli Sicil Kaydı Sorgulama, Adli Sicil Kaydı Doğrulama, Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Mülakat Başvurusu İşlemleri, Dava Dosyası Sorgulama, İcra Dosyası Sorgulama, SMS Bilgi Sistemi Abonelik Başvurusu ve İptali, Veraset İlamı Sorgulama- Miras Bırakan İcra Dosya Bilgilerinin Mirasçılara Gösterilmesi, Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama, Mahkemelerce Kesinleşmiş Kanun Yararına Temyiz Taleplerinin Değerlendirilmesi, Noterlik Belgesinin Gösterilmesi, Bilirkişilik Başvurularının Alınması, Yargıtay Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama, Yargıtay Siyasi Parti Üyeliği İptali, Yargıtay Dava Dosyası Sorgulama, Arabulucu Portal Girişi, Avukat Portal Girişi, Baro Portal Girişi, Bilirkişi Portal Girişi, Kurum Portal Girişi, Uzlaştırmacı Portal Girişi, Vatandaş Portal Girişi, UYAP Evrak Doğrulama, Adalet Bakanlığı Sınav Başvuru İşlemleri, Miras Bırakanın Dosyalarının Görüntülenmesi (Hukuk Uygulamaları), Miras Bırakanın Dosyalarının Görüntülenmesi (İdari Yargı Uygulamaları), Miras Bırakanın Dosyalarının Görüntülenmesi (İcra Uygulamaları).