Sakarya'da, Fetullahçı Terör  Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma sonunda,  örgütün sözde "Hava Kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün kayınvalidesi  hakkında, "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan  ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.  

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, firari Adil Öksüz'ün  kayınvalidesi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Hatice Yıldırım'ın 17/25  Aralık sürecinden sonra Bank Asya'da 21 katılım hesap açtırdığı, 2014 yılının  Ocak ayında hesabında 97 bin 241 lira bulunduğu belirtilerek, "Yine 2014 Eylül  ayında hesabında 132 bin lira para bulunduğu, şüphelinin 30 Ocak 2014 tarihinde  katılım hesabı açma adı altında hesabına 94 bin lira para yatırdığı, yine  şüphelinin 15 Eylül 2014 tarihinde hesabına 43 bin 975 dolar karşılığı 96 bin 806  lira para yatırdığının tespit edildiği, bunun gibi birçok hesap hareketliliğinin  olduğu, yüklü miktarda paralar yatırdığı, örgüt elebaşısının talimatı ile örgütün  finans kaynaklarından olan Bank Asya'ya talimatla para yatırdığı anlaşılmıştır."  ifadeleri kullanıldı.

Yıldırım'ın çocuklarını FETÖ ile iltisaklı eğitim kurumlarında  okuttuğu ve örgütün yayın organlarından Sızıntı Dergisi'ne üye olduğu aktarılan  iddianamede, ikametinde yapılan aramada şüphelinin eşi Cevat Yıldırım tarafından  kullanılan odada ele geçirilen örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının eşine  ait olduğunu beyan ettiği kaydedildi.

İddianamede, damadı olması nedeniyle şüphelinin Adil Öksüz'ün  FETÖ'deki konumunu bileceğine işaret edilerek, "Darbe teşebbüsünden birkaç gün  sonra gerek görsel gerek işitsel medyada Adil Öksüz'ün isminin sıkça geçtiği ve  Öksüz'ün örgüt hiyerarşisindeki konumundan bahsedildiği, şüphelinin hakkında  yakalama kararı olan Öksüz'ü ailesi ile yaşamış olduğu ikametinde saklayarak  kendi örgüt bağını da ortaya koyduğu, şüphelinin FETÖ'de üst düzey görevli olan  hatta darbe teşebbüsünün planlayıcılarından olan Adil Öksüz'ü yetkili makamlara  bildirmeyerek kaçmasına imkan sağladığı anlaşılmıştır." denildi.

"15 Temmuz'dan sonra sempatimiz ortadan kalktı"

İddianamede ifadesine yer verilen Yıldırım, damadı Öksüz'ün FETÖ üyesi  ve lider kadrosunda yer aldığı ile ilgili kendisinin bilgisinin olmadığını, lider  kadrosunda olduğunu televizyondan öğrendiğini öne sürerek, Öksüz'ün 19 Temmuz  2016'da "34 SIR 49" plakalı araçla geldiğini anlattı.

Öksüz'ün kendilerine "15 Temmuz 2016'da Ankara'da olduğunu, bulunduğu  sokakta herkesi gözaltına aldıklarını, kendisinin de gözaltına alındığını, bu  sırada üç gün boyunca emniyette kaldığını, daha sonra mahkemeye çıktıklarını,  suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldığını" söylediğini belirten Yıldırım,  "Niçin yakaladıklarını sorduğumuzda bulundukları mahallede herkesi  topladıklarını, bu sırada kendisinin de alındığını söyledi. Öksüz kahvaltı  yaptıktan sonra evden ayrıldı. Nereye gittiğini sorduğumda 'işe gidiyorum' dedi."  beyanında bulundu.

Yıldırım, Adil Öksüz'ün yakalanıp salıverildikten sonra "Hava  Kuvvetleri imamı" olduğuna yönelik bilgileri medyadan öğrendiğini savunarak,  "Adil dışında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne mensup herhangi bir tanıdığım  yoktur. Çocuklarım da Fetullah Gülen hizmet hareketine 15 Temmuz 2016 tarihine  kadar sempati ile bakıyorlardı. Ancak darbeye teşebbüs girişiminden sonra  Gülen'in gerçek yüzünü görünce ailecek sempatimiz ortadan kalktı. Gerçek anlamda  Adil Öksüz dolayısıyla biz mağdur edildik. Gülen'in Türk milletini kandırdığını,  aldatıldığımızı öğrendik." iddialarını dile getirdi.

İddianamede, Yıldırım'ın "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü  üyeliği" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezasına  çarptırılması talep edildi.

İddianamenin gönderildiği Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  kabul edilmesiyle Öksüz'ün kayınvalidesi tutuksuz sanık Hatice Yıldırım'ın  yargılanmasına 13 Temmuz'da başlanacak.

Adli süreç

Sakarya'da, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgütün sözde  "Hava Kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün kayınvalidesi Hatice Yıldırım, 11  Ağustos 2016'da gözaltına alınmış, ertesi gün çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol  ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı. Yıldırım, ikinci kez 31  Ağustos'ta gözaltına alınmış, 2 Eylül'de çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

Hatice Yıldırım, 25 Kasım 2016'da sağlık sorunları nedeniyle ev hapsi  uygulanması ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmişti.

AA