Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri, Furkan Doğan, Necdet Yıldırım, Cevdet Kılıçdar, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Cengiz Songür, Çetin Topçuoğlu, Fahri Yaldız, İbrahim Bilgen olarak açıklandı.

Cenazeler için İstanbul'da öğle namazında Fatih Camii'nde cenaze namazı kılınacak.

466 gönüllü İstanbul'da

THY'ye ait 3 uçakla gelen 466 gönüllüyle birlikte, onlara yardımcı olmak amacıyla İsrail'e giden 4 milletvekili de Atatürk Havalimanı'na geldi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Nusret Bayraktar, Ali Bayramoğlu ve Murat Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Merkez Valisi Hüseyin Çapkın, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş ve diğer görevliler, Devlet Konukevi yakınındaki aprona park eden uçaklara giderek, gelen gönüllüleri karşıladı.

Gönüllüler, THY'ye ait "Adıyaman", "Anadolu" ve "Kütahya" uçaklarıyla İstanbul'a geldi. "Anadolu" uçağına binen Bülent Arınç, yaralılara acil şifalar diledi, gönüllülere de "Hoş geldiniz" dedi.

Bu arada, İsrail açıklarındaki baskında hayatını kaybeden 9 kişinin cenazesi de 5 adet Adli Tıp cenaze nakil aracına alınarak, alandan Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Gazetecilere karşılama

Arınç ve beraberindekiler, uçaklarla gelen, AA muhabiri Yücel Velioğlu ile AA foto muhabiri Erhan Sevenler'in de aralarında bulunduğu gazetecileri Devlet Konukevi önünde karşılayarak, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Gazeteciler el sallayarak, kendilerini görüntüleyen meslektaşlarını selamlarken, bazı gazetecilerin de zafer işareti yaptıkları görüldü.

Ardından, İsrail'den gelen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İHH görevlileri ve bazı gönüllüler de Bülent Arınç ve beraberindekiler tarafından Devlet Konukevi'nde karşılandı.

Uçakta bulunan yaralılar ambulanslara alındıkları sırada bazı yaralılar zafer işareti yaptı.

Bazı gönüllüler Devlet Konukevi'ne girerken, bu sırada İtalyan aktivistler zafer işareti yaparak, "Terörist İsrail" sloganı attı.

Adli Tıp'a gönderildiler

Gönüllüler, pasaport ve kimlik kontrollerinin ardından otobüslerle Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Gönüllüler kuruma girerken, yakınlarını otobüsün içinden el sallayarak ve zafer işareti yaparak selamladı. Bu sırada gönüllülerin yakınları "Dişe diş kana kan, intikam intikam", "Siyonist İsrail hesap verecek" şeklinde sloganlar attı.

Adli Tıp Kurumu'nun girişine Anadolu'da Vakit Gazetesi "Gazze Mücahitleri Hoş geldiniz", Fatih Akıncıları da "Kardeşlerimiz canlarımız gazanız mübarek olsun, hoş geldiniz" şeklinde pankartlar açtı.

Otobüslerin girişinin tamamlanmasının ardından bir süre havai fişek gösterisi yapıldı.

İsrail'den gelen gönüllüler, sağlık kontrolünün ardından yakınlarıyla görüşecek. Bu arada, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Merkez Valisi Hüseyin Çapkın da Adli Tıp Kurumu'na geldi.

9 kişi ateşli silahla vurularak yaşamını yitirmiş

Gazze'ye gemilerle yardım götürdükleri sırada İsrail'in saldırısında hayatını kaybeden 9 gönüllünün cenazesi de Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Adli Tıp ön raporunda yaşamını yitirenlerin ateşli silahla vurularak öldürüldüğünü belirtti.

İHH İnsani Yardım Vakfı Kayseri Yetkilisi Ömer Yağmur, ölenler arasında bulunan 19 yaşındaki Furkan Doğan'ın, Kayseri Fen Lisesi mezunu olduğunu belirtti.

Amerikan pasaportu sahibi olan Doğan'ın, Türk vatandaşı olduğunu aktaran Yağmur, Doğan'ın kafasında 5 kurşun tespit edildiğini, kurşunlardan 4'ünün başına, 1'inin de göğsüne isabet ettiğini söyledi.

Yağmur, Doğan'a yakın mesafeden ve yukarıdan ateş edildiğini kaydederek, akşam 18.30'da cenazenin Kayseri'ye gönderileceğini dile getirdi.

Adli Tıp'ta 150 kişilik ekip

Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İstanbul'a gelen aktivistleri muayene etmek üzere 150 kişilik ekibin hazır olduğunu söyledi.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği halinde hazırlıklarını yürüttüklerini anlatan İnce, "Bir hastaya 3 hekimden oluşan bir ekip bakacak. Bunların içinde Adli Tıp Kurumu uzmanı ve psikiyatri uzmanı da bulunuyor" dedi.

Bir hastanın muayenesinin yarım saat ile 45 dakika arasında süreceğini ifade eden İnce, hastalarda travmatik bulgu olup olmadığını da inceleyeceklerini kaydetti.

Hastaların problemlerini çözmek için seferber olduklarını belirten İnce, hastalara İstanbul Protokolü denilen BM Protokolü kapsamında muayene yapılacağını bildirdi.

Adli Tıp Kurumu'nda, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Ölçüm Aracı, İSKİ ekipleri, itfaiye ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, çekici, ambulanslar bekletiliyor.

İsrail askerleri adına başvuru

Bu arada, yolcuların çoğunun havalimanında beklemesi ve bazılarının da Ben Gurion'a otobüslerle taşınması sırasında, İsrail'in gemilere düzenlediği askeri operasyonda saldırıya uğrayan ve yaralanan İsrail askerleri adına, İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi'ne de, suçluların İsrail yasalarına göre yargılanmadan bırakılmamaları yolunda bir başvuru yapıldı.

Başvuruda bulunanların, "kendilerine saldırıda bulunan 7 kişinin bırakılmamasını talep ettikleri" belirtildi.

Ancak Yüksek Mahkeme, bu başvuruyu kısa süre içinde reddederek, aktivistlerin serbest bırakılması kararını verdi. Kamu savcısı Moşe Lador, yabancı pasaportlu gemi yolcularından hiçbirin gözaltına alınmadığını da belirtti. Ancak Lador, İsrailli ve Filistinliler'le ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Mahkemenin kararıyla aynı saatlerde, İsrail güvenlik kabinesinin toplantısında da bir kez daha gemi eylemcilerinin gönderilmesi kararının benimsendiği bildirildi.


Cnn Türk