15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Adli yıl açılış töreni ilk kez Külliye'de yapılmış, bu yoğun tepkiye neden olmuştu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılmamıştı.

2017'deki açılış töreni bu nedenle yeniden Yargıtay Konferans Salonu’nda düzenlenmişti. Ancak Yargıtay Başkanlığı, 3 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2018-2019 Adli yıl açılış töreni 'ni yeniden Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapacak.

Saat 10:00'da başlayacak törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılacak. Törene ilişkin davetiyeler, katılımcılara gönderildi. Törende Erdoğan'ın da konuşma yapması bekleniyor. 3 Eylül akşamı ayrıca TBMM'de resepsiyon verilecek.

"SIRF ALKIŞLAMAK İÇİN GİTMEYİZ"

Geçen yılki töreneTürkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da ‘dinleyici’ olarak davet edilmişti. Feyzioğlu, TBB başkanlarına adli yılın açılışında Yargıtay Başkanı’ndan sonra Yargıtay kürsüsünden konuşma yaptırılması geleneğinin yeniden başlatmasını talep ettiklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yapmıştı: “3 yıl öncesine kadar Türkiye’de çok doğru ve sağlıklı bir yargısal gelenek vardı. Yargıtay Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği, yargının sorunlarını, devleti yönetenler ve yönetmeye talip olanlar önünde konuşurdu. Söylediklerimizin doğruluğundan rahatsız olanlar, sudan bahanelerle bu konuşmanın dayanağı olan kanun maddesini değiştirdiler. Yine de kanunda açık hüküm olmasa da uygulama devam edebilirdi. Ancak Yargıtay, siyasi iktidarın dediğini yapmayı tercih etmiştir. Bizi Adli Yıl Açılışı’na konuşmacı olarak değil, dinleyici olarak davet etmiştir. Doğruların söylenmesinden ve duyulmasından bazıları memnun olmuyor demek ki. Biz gerçek sorunların hiç kimseden çekinilmeksizin konuşulmadığı bir yere sırf alkışlamak için gitmeyiz. Yargıtay’dan da kendisine ve şanlı tarihine yakışanı yapmasını ve geleneği yeniden başlatmasını bir kez daha talep ediyoruz.”