Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009’da düzenlenen olaylı gösterinin ardından tutuklanan Turan ve Metin Bilen kardeşlerin Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı. Duruşmayı izleyen kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, adliye çıkışında yumruklu saldırıya uğradı.

anık’ta geçen aralık ayında, DTP’nin kapatılmasını bahane eden grubun gösterisinde çıkan olaylarda esnaf Turan Bilen’in ateş açması sonucu Kemal Ağcan ile Necmi Oral’ın ölmesi, 10 kişinin yaralanmasıyla ilgili dava Samsun’da görülüyor.

Duruşmayı, BDP Milletvekileri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman ile kapatılan DTP’nin eski milletvekileri Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da izledi.

Duruşma çıkışı açıklama yapan Ahmet Türk, daha sonra aracına binmek isterken bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Olaya güvenlik güçleri müdahale etti.

Adliye binasının karşısında bulunan bir grup ise terör örgütü aleyhine slogan attı.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık, polise tepki göstererek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını iddia etti.

Daha sonra Ahmet Türk ve BDP milletvekilleri TBMM plakalı araçlarına binerek Adliye önünden uzaklaştı.

Olayla ilgili 2 kişinin gözlatına alındığı bildirildi.

BULANIK OLAYLARI

MUŞ’un Bulanık İlçesi’nde geçen yıl Aralık ayında Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasını protesto eden grubun işyerini ve arabasını yakmak istemesi üzerine, açtıkları ateş sonucu 2 kişinin ölümü, 4 kişinin de yaralanmasına neden olmaktan tutuklanan 43 yaşındaki Turan Bilen ile kardeşi 42 yaşındaki Metin Bilen, bugün Samsun’da hakim önüne çıktı. Tutuklu 2 sanığın hazır bulunduğu davayı, kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile bazı BDP’li milletvekilleri de izledi.

Geçen yıl 15 Aralık tarihinde Muş’un Bulanık İlçesi’nde Anayasa Mahkemesi kararıyla DTP'nin kapatılmasını protesto eden grubun başlattığı olaylarda molotof kokteyli atılan manifaturacı dükkanından Kalaşnikof tüfekle açılan ateşle 20 yaşındaki Necmi Oral ile Yoncalı Köyü muhtarı 46 yaşındaki Kemal Ağcan öldü, 4 kişi yaralandı. İlçenin adeta savaş alanına döndüğü olaydan sonra Turan ve Metin Bilen kardeşler tutuklanarak cezaevine gönderildi. Güvenlik nedeniyle duruşma Samsun’a nakledildi.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

Bugün Samsun 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı. Adliye binası çevresinde ve içerisinde yaklaşık 100 polis görev yaptı. Bina önünde araçların park yapmalarına izin verilmedi. İçeriye girenler didik didik arandı. Tutuklu sanıklar saat 10.00’da adliyeye getirildi. Duruşma ise saat 10.35’de başladı.

Duruşmayı kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanı ve Muş milletvekili Nuri Yaman, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Bitlis milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ile Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen de takip etti.

Tutuklu sanıklar hakkında, cinayet suçundan ikişer kez müebbet ile 4 kişinin yaralanması nedeniyle toplam 42 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Milliyet)