Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 15 Haziran’a kadar yargıda acil işlerin dışında duruşmalara ara verilmesinin ardından önceki gün adliyelerde eski çalışma sistemine dönüldü. Adliyeye dün gelen vatandaşlar giriş kapılarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Görevlilerce ateşleri ölçüldükten sonra içeri alındılar. Adliyelerde en yoğun bölüm ise icra mahkemeleri oldu. 

Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre; Normalleşme sürecinin en kritik kentlerinden biri olan nüfus baskısının hemen hemen her noktada hissedildiği İstanbul’da adliyelerdeki yoğunluk diğer kentlere göre daha fazlaydı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde mesainin ikinci gününde giriş yapılan tüm kapılarda metrelerce kuyruklar oluştu. Vatandaşın oluşturduğu kuyruk neredeyse adliye girişinden metrobüs durağına kadar uzandı. Öyleki metrobüsten inen vatandaş kendisini kuyrukta buldu. Sırayla içeri alınan vatandaşlara ateş ölçümü yapılması da uzun kuyruk oluşmasında etkili oldu. Vatandaşlar, sosyal mesafeye uymaları konusunda sık sık uyarılsa da bunun dikkate alınmadığı görüldü. Adliyelere maskesiz gelenler ise içeri alınmadı.

İcrada yoğunluk

İstanbul Adliyesi’nde en büyük yoğunluk ise icra mahkemeleri ve kalemlerinin bulunduğu kısımda yaşandı. İcra kalemlerinin önünde adeta iğne atsan yere düşmeyecek durumdaydı. Bazı vatandaşlar ve avukatlar sosyal mesafeye dikkat ederken, çoğu kişinin ise bu durumu umursamadığı gözlendi. Adliyedeki durumu görenler, “İkinci dalga buradan yayılacak” yorumunu yaptı.

Kalabalık normal

İstanbul’da vaka sayılarındaki artışın yarattığı endişe toplu ulaşıma da yansıdı. Milliyet ekibi olarak dün sabah saatlerinde bindiğimiz Beylikdüzü-Zincirlikuyu metrobüs hattında en fazla yoğunluk yine Çağlayan durağında yaşandı. Özellikle sosyal mesafe, iniş anında, kapının etrafında toplanan kalabalık tarafından ihlal edildi. Mesai bitiminde de yoğunluk yaşandı. Zincirlikuyu Metrobüs durağında bekleyen yolcular uzun kuyruklara neden olurken, sosyal mesefa kuralına uyulmadığı gözlendi.

VİRÜS YOKMUŞÇASINA ESKİYE DÖNÜŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, adliye içerisinde sosyal mesafe kurallarına uyulmasını sağlayacak düzenlemeler yaptı. Bina içerisindeki bazı duruşma salonlarında mahkeme heyeti ile sanık ve izleyici arasına şeffaf koruyucu set çekildi. 

Başkentte yoğun gün

Hâkimler ve Savcılar Kurulu, pandemi sürecinde tutuklu ve acil işler, zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşifleri 16 Haziran’a ertelemişti. Alınan karar uyarınca, adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri dünden itibaren bütün işlerine kaldığı yerden devam etmeye başladı. Normal yoğunluğuna dönen Ankara Adalet Sarayı’nda bina girişindeki sıkı kontroller nedeniyle gelen vatandaşlar uzun kuyruk oluşturdu. Güvenlik görevlileri kuyruktaki vatandaşları sık sık sosyal mesafe konusunda uyardı.

Sosyal mesafe mi?

Antalya Adliye Sarayı’nda da uzun kuyruklar oluştu. İçeri girme telaşı nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat edilmedi. Sırada bekleyenlerden Kübra İşeri, “Kuyruk hızlı ilerliyor. Ayrıca insanların sıra ile girmesi güzel” diye konuştu. Adliyenin açılacağını günü heyecanla beklediğini söyleyen Avukat Ramazan Kıyak ise, “Yoğunluk var ama inşallah kısa sürede normale döner” dedi.

İzmir - Ateşi 38 dereceye çıkanlar...

İzmir de normalleşme süreciyle birlikte kapılarının açılmasının ardından adliye binası önünde uzun kuyruklar oluşan kentler arasındaydı. İzmir Adalet Sarayı’na maskesiz, işi olmayan ve ateşi 38 derece üstünde çıkan vatandaşlar alınmadı. Bazı vatandaşların İzmir’de de sosyal mesafe kuralını
hiçe saydığı görüldü.

Bursa - 14 kişi karantinada

Bursa Adliyesi’nde görevli zabıt katibinin Kovid-19 tespit edildi. Kendisiyle temaslı üç görevli karantinaya alındı. Önceki gün 5inci Ağır Ceza Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü’nün testinin pozitif çıkması üzerine kendisiyle birlikte karantinaya alınan 9 kişiden 5’inin daha testi de sonuçlandı. Mahkeme başkanı, iki üye hakim, savcı ve başkan korumasının sonuçları negatif çıktı. Bu beş kişinin tedbir amaçlı karantinayı alındı.

Polisten uyarı

Mersin Adalet Sarayı önünde de sabah saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluştu. Polisin sosyal mesafe kuralına dikkat etmeleri yönünde uyararak, tek sıra halinde içeri aldığı vatandaşların ateşleri ölçüldü.

Gül: Yeni normale hazırlar

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabından Ankara Batı Adliyesi, Çanakkale Adliyesi, Doğubayazıt Adliyesi, İstanbul Adalet Sarayı, Kastamonu Adliyesi ve Konya Adliyesi’nin fotoğraflarını paylaşarak, “Adliyelerimiz yeni normale hazır. Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda tüm tedbirleri aldık. Lütfen ‘maske, mesafe ve hijyen’ kuralına titizlikle uyalım” dedi.