Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ikinci ve üçüncü paketin hazırlıkları başladı. İkinci pakette; noterler, icradan çocuk teslimi, icra iflas kanununda değişiklikler gibi hukuk yargılama usulüne dair düzenlemeler var. 3. pakette ise hâkim ve savcı yardımcılığının yer alması planlanıyor.

AK Parti ile MHP arasında görüşmeleri devam eden infaz kanunu ve şartlı ceza indirimi teklifinin, yargı reformu dışında bir paket olarak Meclis’e gelebileceği belirtiliyor.  

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Adalet Bakanlığının Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırladığı ilk yargı paketi yürürlüğe girdi. İstinaf Mahkemelerine Yargıtay denetimi, hukuk mesleklerine giriş sınavı gibi birçok düzenleme içeren paketin ardından ikinci ve üçüncü paket için de çalışmalar başladı.

2. YARGI PAKETİ HUKUK YARGILAMALARINI KAPSAYACAK

Edinilen bilgiye göre ceza yargılamalarıyla ilgili düzenlemeler içeren ilk paketin ardından gelecek ikinci pakette hukuk yargılamalarına ilişkin konular yer alacak. Noterler, icradan çocuk tesliminin kaldırılması, icra iflas kanununda değişikler yeni paketin öne çıkan başlıkları olacak. 2. Yargı paketinde nafaka konusunun olup olmayacağı ise henüz netleşmedi.

NAFAKA ACELEYE GETİRİLMEYECEK

Adalet Bakanlığı kaynakları, nafaka konusunun hassas bir konu olduğunu belirterek yapılacak düzenlemede mutabakat aranmasının önemine dikkat çekti. Süresiz nafaka ile ilgili sorunları gidermek için adım atılırken yeni mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi gerektiği vurgulanırken, tüm tarafların uzlaşacağı bir metin ortaya çıkarmak için düzenlemenin çok fazla aceleye getirilmeyeceği öğrenildi. 2. paketin hazırlık süreci içinde bu konuda istenen mutabakat sağlanamazsa nafaka konusunun diğer paketlere kalabileceği belirtiliyor.

3. PAKETTE NE OLACAK?

Edinilen bilgiye göre 3. yargı paketinde yargı sisteminde bir yenilik olarak “hâkim ve savcı yardımcılığı” yer alabilir. Strateji Belgesi’nde hâkim ve savcı yardımcılığı ile ilgili olarak, “bu kadronun oluşturulması, bir yandan mesleğe hazırlık döneminin daha etkin geçirilmesini, diğer yandan hâkim ve savcılara yargısal faaliyetlerinde destek imkânlarının artırılmasını temin edecektir” denilmişti.

İNFAZ KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ AYRI BİR DÜZENLEME OLACAK

Adalet Bakanlığı kaynakları Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde İnfaz Kanunu ile ilgili bir değişiklik yer almadığına dikkat çekiyor.

AK Parti ile MHP’nin görüşmeye başladığı infaz kanunu değişikliği ve şartlı ceza indirimi teklifi de “2. Yargı paketi” olarak değil, tek başına ayrı bir çalışma olarak değerlendiriliyor.

Ceza infaz süresinin bazı suçlarda üçte ikiden yarı yarıya düşürülmesi, kalan cezanın 1/5’inin denetimli serbestlik kapsamına alınması gibi değişiklik önerileri yer alan çalışmanın MHP’nin bazı suçlarda 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören teklifinin ne kadarını içereceği ise bilinmiyor. Görüşmelerde MHP teklifinin arkasında durduğunu açıklamış, son söz AK Parti’ye bırakılmıştı. Ancak bu konuda diğer partilerle de mutabakat aranması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre cinsel istismar suçlarına af yönünde bir düzenleme de infaz kanunu değişikliği içinde yer alabilir.

YARGI REFORMU PAKETLERİ NE ZAMAN YASALAŞIR?

Meclis’te 2020 yılı bütçe mesaisi başladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan bütçe kanunu aralık ayı başında Genel Kurul’a gelecek. Bu arada bütçenin yanı sıra Dijital Hizmet, Konaklama ve Değerli Konut Vergisi olmak üzere 3 yeni vergi getirecek kanun teklifi ile Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri Kanun Teklifi görüşmeleri yapılacak. Bu nedenle yeni yıla girmeden partiler arasında bir mutabakat sağlanırsa İnfaz Kanunu değişikliği teklifinin çıkarılabileceği konuşuluyor. 2 ve 3. yargı paketlerinin ise 2020 yılına kalması bekleniyor.