ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER - 3  


Anayasa değişikliği için Köşk devreye girdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği paketini görüşmek üzere hukukçuları ve siyaset bilimcileri Pazartesi günü Köşk’e çağırdı.

'HSYK, dünya tarihinin gördüğü en kötü yapı'
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun bugünkü yapısının dünya tarihinin gördüğü en kötü yapı olduğunu ileri sürerek, “Demokratikleşme ve özgürleşme, sadece totaliter düşüncelerin, sadece otoriter yapılanmaların, anti-demokratik yapılanmaların çatısını çökertir, başka bir şeyin değil. Bunu HSYK Başkanvekili’nin de diğer aktörlerin de Türk milletinin de çok iyi bilmesi gerekiyor” dedi.

'Anayasa tümüyle değişmelidir'
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Anayasa'nın tümüyle yenilenmesi gerektiğini, gündemdeki Anayasa paketinin içeriğinde temel sorunlar bulunduğunu ve demokrasi açığını kapatmaktan uzak olduğunu bildirdi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ HUKUK DEVLETİNE DARBE NİTELİĞİNDEDİR'
İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, siyasi iktidarın kendi anlayışına uygun olarak hazırladığı köklü Anayasa değişikliğini öngören ve kamuoyuna yansıtılan taslağın ortak aklın ürünü olmadığını, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla gerçekleştirilmek istenen değişikliklerin Yargı Bağımsızlığı ve Hukuk Devleti ilkelerini zedeleyeceğini söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan ilginç anayasa benzetmesi
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Türkiye ciddi manada özellikle de son 7 yılda kalıbını bedenini çok daha fazla genişletmiş bir yapıya kavuştu. Türkiye’nin 46 beden bir elbiseyle 54 bedene gelmiş bir bedende rahat etmesi mümkün değil” dedi.

'AKP’NİN ANAYASA TAARRUZU GERİLİM DÖNEMİNDE'
Le Monde gazetesi, Türk Hükümeti'nin Anayasa değişiklik önerileriyle Avrupa Birliği tarafından uzunca beklenen reform için yolu açtığını belirtirken, “Hükümetin bu taarruzu, ordu ve yargı kurumları ile bir gerilim döneminde gerçekleşiyor” diye yazdı.

Venedik Komisyonu'ndan hükümete kötü haber
Hayatımıza "parti kapatma" meselesiyle giren Venedik Komisyonu'ndan referandum konusunda hükümete kötü haber var.

'Paket, Anayasa Mahkemesi duvarına çakılır'
Anayasa paketinin onaylanması durumunda, paketin “Anayasa Mahkemesi duvarına çakılacağını” vurgulayan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek yargıya yönelik yaptığı eleştirilerin de “çok çirkin” bulduğunu dile getirdi.

İki paket: Anlayış aynı, içerik farklı
*AKP'nin Anayasa değişiklik önerileri, daha önce yine iktidar partisinin Prof. Özbudun başkanlığındaki ekibe hazırlattığı anayasa taslağıyla da farklılıklar gösteriyor *Özbudun'un taslağında, HSYK'da Adalet Bakanı devre dışı bırakılmıştı. YAŞ kararlarına yargı yolu eski taslakta yer almazken, AKP'nin hazırladığı pakete girdi

"Pretoryen yargı" kimin bekçisidir?
"Pretoryen", eski Roma'da imparatoru korumakla görevli seçkin askerlerden kurulu bir gücü ve imparatorun dokunulmaz alanı anlamında bir kavramdır. [Yorum - Doç. Dr. Turgay Uzun]

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'ten çarpıcı açıklamalar
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, “Kuvvetler ayrılığı ilkesi biliyorsunuz Anayasamızın başlangıç hükmünde yer alan ana unsurlardan olup, ‘devletin hukuk sisteminin orta direğini teşkil eden’ ilkedir. Eğer böyle geçerse orta direğin yıkılması anlamına gelir. Kuvvetlerden birinin ki, bu kuvvet sessiz, sedasız kendisini sessiz olma konumunda görmeye çalışan ancak diğer kuvvetleri de denetleme görevi kendisine verilmiş olan yargı aleyhine işliyorsa devletin temelinin, devletin çatısının çökmesi demektir” dedi.

'Söz ve kararın sahibi olan milletimize gideceğiz'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa'da Türkiye'ye yaraşır değişiklikleri yapma konusunda kararlı olduklarını söyledi. Muhalefetin bu konuda destek ve katkısını beklediklerini belirten Erdoğan, "Sunmadıkları takdirde teklifimizi Parlamento'ya götüreceğiz. Sonra da söz ve kararın sahibi olan milletimize gideceğiz." dedi.

'Paketteki maddelerin ortak noktası özgürlüklerin genişletilmesi'
Sivil toplumla anayasa değişiklik paketini görüşen AK Parti'nin hukukçu kurmayları, dün gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenlerini dinledi.

Venedik Komisyonu'ndan anayasa paketine tam destek
Hükümetin, anayasa değişikliği teklif tasarısında yer alan önerilere, Avrupa'dan güçlü bir destek geldi.

Anayasa bazen anayasa değildir
Gençlik yıllarımda, kavgada kullanılan sopalara "anayasa" denirdi. Toplu kavgaya giderken dağıtılan, marangoz elinden çıkma kısa yuvarlak sopalara sağda ve bazı sol örgütlerde "anayasa" adı verildiğini, 80 öncesini yaşayanlar hatırlayacaktır.
Mümtaz'er TÜRKÖNE /Zaman

Anayasa değişikliklerine niçin evet?
AKP heyetinin hazırladığı 3'ü geçici, toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişiklikleri paketi ile ilgili öneriler tartışmaya açıldı. Bu önerilerle ilgili düşüncelerimi şöyle sıralayabilirim. 1982'de, 12 Eylül askerî rejimi tarafından yapılan anayasa için referandumda, elbette ki "Hayır!" oyu verdim. Bugün de demokrasiyi bürokratik vesayet altına koyan, temel hak ve özgürlükleri ciddi şekilde kısıtlayan bu anayasa yerine, başlangıcından son maddesine kadar özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin temel ilkeleri üzerine kurulu, yani gerek halk egemenliğini, gerekse yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini güven altına alan yepyeni bir anayasa istiyorum.
Şahin ALPAY/Zaman

Angara'da: Anayasso! Ellerinden öpiy Hasso
Hakem, maçın "başlama düdüğünü" çalar ve...
Tribünler de "slogana" başlar:
"Bu maçı alacağız başka yolu yok."
Anayasa değişikliği de "futbol maçına" döndü.
Seyirci "ikiye bölündü."
Tribünden ses yükseliyor:
- Anayasa değişecek, başka yolu yok.
Karşı tribün:
- Değişmeyecek de değişmeyecek, başka yolu yok.
Yavuz DONAT/Sabah

Anayasa reformuna neden karşı çıkıyorlar? (1)
‘Anayasa Reformu Paketi’ne kimlerin, neden karşı çıktıklarını iyiniyetle açıklamak mümkün değil... Öyle ya, bir ülke düşününüz ki, yaklaşık otuz yıl önce darbecilerin yaptırdığı antidemokratik, gayrimeşru, faşizan anayasayla yönetilsin... Kutsal devlet anlayışıyla, halkın hasım kabulüyle ve devletin bireyden korunması esasına göre hazırlanan bu çağdışı anayasa ülkenin daima ayakbağı olmuş... Bütün siyasî partiler, muhafazakârından, sosyal demokratına, milliyetçisine kadar bu anayasanın değiştirilmesi gerektiğini savunmuşlar. Birkaç darbe taraftarı jakoben ulusalcı dışında hiç kimse bu anayasanın yanında olmamış...
Hasan Celal GÜZEL/Radikal

Paketin içine bakmaya devam...
On dördüncü madde, askeri mahkemelerin görev alanıyla ilgili her türlü belirsizliği sona erdirmeyi amaçlıyor. Maddenin birinci fıkrasına yazılan ‘Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar herhalde adliye mahkemelerinde görülür’ cümlesi zaten her şeyi açıklıyor. Açıklıyor ama elde fırsat varken Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarına nedense dokunulmuyor. Bana göre Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kapatılmalı, bu alandaki ikilik vakit geçirmeksizin sona erdirilmeli. Yani yeni düzenleme yetersiz.
İsmet BERKAN/Radikal

‘Yüksek Yargı Partisi’ mi?
“Anayasa Değişikliği Tasarısı” Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunulacak...
Meclis’e “Anayasa Değişiklik Tasarısı” sunmak, yüksek yargı için, örneğin HSYK Başkan Vekili için ne anlama geliyor?
Mehmet ALTAN/Star

Dürüst bir cevap yeter
Danıştay/Yargıtay/HSYK/CHP ittifakı daha ilk andan itibaren, paketi görmeden ve görmeye gerek duymadan anayasa değişikliğine itiraz ediyor. Şaşırtıcı mı? Değil. Zira, bu yapının ilk kez bir araya gelişi değil... Her defasında demokratikleşme ve sivilleşme temalı bütün reformlara karşı keskin bir itiraz yükseltmektedirler.
Mustafa KARAALİOĞLU /Star

Yargı reformunda kaygılar Gül devreye girmeli
BİZDEKİ yargı sisteminin ve yargı ideolojisinin tarihen “bekçilik, dar kadro ve vesayet” ilkelerine göre oluşturulduğu, darbelerin bunu pekiştirdiği bir gerçektir.
Son olarak, HSYK’daki yüksek yargı kökenli üyelerin “gündem dışı atamalar” yapmaya kalkması ne kadar taraflı hale geldiğinin göstergelerinden biridir; reform zorunludur.
Taha AKYOL/Milliyet

Süreç sıkıntılı geçecek
Hükümet, açıkladığı anayasa değişikliği paketi için yoğun bir temas trafiği başlattı. Basın ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler sürüyor. Ancak iki günlük çalışmalar, sürecin çok sıkıntılı geçeceğini ortaya koydu.
Fikret BİLA/Milliyet

Anayasa Paketi’ne neden itirazım var
İtirazım var çünkü: Yetkileri sınırlı bir iktidarın sergilediği tahammülsüzlük örneklerinden yeterince ürkmüş birinin, yetkileri artırılmış bir iktidarın tahammülsüzlüğünden tırsması kadar doğal bir şey olamaz.
Ahmet HAKAN/Hürriyet

'Anayasa değişikliği paketinden çok büyük memnuniyet duydum'
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bazı siyasi grup temsilcileri ve Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ile görüşen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "askeri bir anayasayla AB'ye üye olabilen bir ülke olmadığını" belirtti. AP Türkiye raportörü Oomen-Ruijten ise "Anayasa değişikliği paketinden çok büyük memnuniyet duydum" açıklamasında bulundu.

'Paket, HSYK'nın mevcut yapısını geriye götürmüyor'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) mevcut yapısıyla öngörülen model arasında yargı bağımsızlığını geriye götüren bir tane husus söylerseniz özür dileyeceğim'' dedi.

'Gecikmiş ancak, doğru yönde atılmış bir adım'
AKP tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketi, AB başkenti Brüksel’de “Gecikmiş ancak, doğru yönde atılmış bir adım” olarak nitelendirilirken, “Yeni Anayasa üzerinde toplumun tüm katmanlarının da görüşlerinin alınması, geniş mutabakata varılması” gereğini vurgulandı.

Taslak, yasama ve yürütmeyi yargı aleyhine güçlendirecek nitelikte
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, “Bugün için ortaya konan Anayasa değişikliği taslağı; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yeni düzenlemelerle; güçler arası dengeleri daha da bozacak, yasama ve yürütmeyi yargı aleyhine güçlendirerek sisteme aykırılık teşkil edecek nitelikte görünmektedir” dedi.

Cemil Çiçek: Madde sayısı artabilir
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa maddelerindeki değişiklik paketin yetersiz olduğu yönündeki eleştirilere katıldığını belirtti

BDP'den pakete 'şartlı destek'
BDP, Terörle Mücadele yasasında ve TCK'da değişiklik istiyor. Hazine yardımı ve seçim barajı için de düzenleme isteniyor

'Anayasa değişikliğiyle ilgili yaşanan tartışmalar, zaman ve enerji israfı'
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Anayasa değişikliğiyle ilgili yaşanan şu son tartışmalar dahi, zamanın ve enerjinin nasıl israf edildiğinin, verimsiz bir siyaset kültürümüz olduğunun en açık örneğidir” dedi.

STK’LAR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİ YETERSİZ BULDU
Yedi sivil toplum kuruluşundan oluşan Karma İstişare Komisyonu, Anayasa’da yapılacak değişikliklerin önemli olduğunu ancak, Anayasa değişiklik paketinin ihtiyacı tam olarak karşılamadığını kaydetti. STK'lar, değişiklik taslağında, ekonomiyi ve çalışma hayatını düzenleyen kurallara yer verilmemiş olmasını önemli bir eksiklik olarak nitelendirdi.

Anayasa paketinde "cinsel" rötuş
AK Parti'nin anayasa değişiklik paketindeki çocuk haklarıyla ilgili düzenlemede yer alan "cinsellik" ifadesi yerine, "cinsel istismar" ifadesi getiriliyor.

'YÜCE DİVAN'DA YARGILANMAKTAN KORKUYORLAR'
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, AKP’nin hazırladığı Anayasa paketinde Anayasa Mahkemesi ile Yargıçlar ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesine yönelik maddeleri değerlendirirken, “Bunların yapısı neden değiştirilmek isteniyor. Çünkü AKP, mevcut iktidarında yaptığı birçok işlemin eninde sonunda Yüce Mahkemeye gideceğini biliyor. Bu nedenle kendi hakimlerini kendileri seçip, ileride Yüce Divanda hesap verme durumunda kaldıklarında, haklarında beraat kararı verebilecek hakimlerle işi götürmek istiyorlar. HSYK’yı da değiştirmek istiyorlar, çünkü kendilerine yakın hakim ve savcıları kendi istedikleri kilit görevlere yerleştirmek amacındalar” dedi.

'Darbe anayasası ile AB'ye üye olan yok'
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Türkiye 1961 yılından bu yana darbe anayasalarıyla yönetiliyor. O tarihten bu yana AB süreci bir şekilde devam ediyor, ama sonuçlanmıyor. Bunlar tesadüf değil" diye konuştu

Anayasa Mahkemesi, referandumda onaylanan değişiklikleri denetleyebilir mi?
AK Parti kısmi bir anayasa değişikliği paketini kamuoyuna açıkladı. Muhtemelen yakın gelecekte bu paket TBMM'de görüşülecek ve muhtemelen bu değişiklik halkoyuna sunulacaktır.

Anayasa Mahkemesi için Bumin ve Kılıç'ın teklifleri benimsendi
Anayasa değişiklik paketindeki düzenlemelerle daha önce çeşitli platformlarda dile getirilen öneriler arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor.

Bu, artık kabına sığmayan Türkiye'nin taslağıdır
Başbakan Erdoğan, anayasa reformunun, 'değişen Türkiye'ye ayak uydurmak için şart olduğunu vurguladı. Bir 'miladın' yaşanmakta olduğuna ve ülkenin artık dünya standartlarını talep ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu taslak, artık kabına sığmayan Türkiye'nin taslağıdır. Bu taslak, güçlü Türkiye'nin yolunu açacaktır." görüşlerini dile getirdi.

HSYK'nın yapısı Avrupa kriterlerine göre şekilleniyor
Anayasa değişiklik paketi HSYK'ya Yargıtay ve Danıştay'ın dışından da hakim ve savcıların seçilebilmesini öngörüyor. Bu durum, Avrupa Yargıçları Danışma Kurulu ve Venedik Komisyonu'nun 2007 yılında yayımladıkları raporlara uygun. Söz konusu raporlarda, HSYK benzeri organların yargıç ve yargıç olmayan üyelerden meydana gelen karma bir yapıya sahip olması öneriliyor. Böylece kurulda yargının tümüne temsil olanağı sunulacağı belirtiliyor.

'Millet odaklı anayasaya geçme vakti geldi'
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, uzun yıllar darbe anayasalarıyla yönetilen Türkiye'nin millet odaklı anayasaya geçme vaktinin geldiğini söyledi.

Paketin içine bakalım...
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hazırlayıp tartışmaya açtığı Anayasa değişikliği paket taslağı ile ilgili haberleri bilmiyorum ne kadar okudunuz; bana göre en aydınlatıcı haber dün Radikal’in sayfalarında vardı.
İsmet BERKAN/Radikal

BDP’den 5 koşul
Anayasa değişiklik paketi açısından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), iki yönlü anahtar konumunda duruyor.BDP’li 20 milletvekilinin pakete olumlu oy kullanmaları halinde, DSP ve bağımsızlardan alınacak destekle, AKP 367’yi bulabilir. Böylece anayasa paketi referandumsuz gerçekleşebilir. Bu bakımdan BDP kilit bir konumda.Keza, BDP’nin destek vermemesi halinde 336 olan AKP’nin firelerle 330’un altına düşmesi ve değişiklik paketinin TBMM’de reddedilmesi de olasılık dahilinde. Bu nedenle BDP, gerek 330’un aşılmasında gerek 367’ye yaklaşılmasında, iktidar partisi açısından iki yönlü anahtar konumunda.
Fikret BİLA/Milliyet

Anayasa, bal gibi değiştirilir...
Ne zaman biteceğini bilemediğimiz yepyeni bir gündemle haftaya başladık. Bundan böyle, Anayasa değişikliği tartışmaları günlük yaşamımızı kaplayacak, çok heyecanlı ve bol kavgalı bir sürece girdik.
Mehmet Ali BİRAND/Posta

Nasıl bir hukuk devleti istiyoruz
Pakette yer alan şekerleri ayıkladığınız zaman aslında değişiklik önerilerinin temelini yargının oluşturduğunu görüyoruz. Yürütmeden bağımsız bir yargı mı istiyorsunuz yoksa yürütmeye bağlı bir yargı mı? Türkiye’de bir hukuk devleti mi istiyorsunuz yoksa otoriter bir devleti mi tercih ediyorsunuz? Bu soruya verilecek yanıt Türkiye’deki demokrasinin niteliğini ve geleceğini de kararlaştıracak
Rıza TÜRMEN/Milliyet

'Anayasa taslağı darbe karşıtı önlem'
LÜKSEMBURG- Egemen Bağış’ın AK Parti hükümetinin en sivri dilli ve haydi dinamik diyelim bakanı olduğu Anayasa taslağının açıklanmasıyla başlayan tartışmalarda bir kez daha görülüyor.
Murat YETKİN / Radikal

Anayasayı yalnızca darbeciler mi değiştirebilir...
AK Parti hükümeti neden bir anayasa değişikliğini gündeme getirdi? Bence en başta gelen nedenlerinden birisi; iktidar olabilmek için. Türkiye’de seçimleri kazanmanın, hatta meclis’te üçte iki çoğunluğu elde etmenin bile ‘iktidar olmaya’ yetmediğini hepimiz biliyoruz. Yargıtay Başsavcısının istediği her an bir kapatma davası açabildiğini/açabileceğini de biliyoruz. Parti kapatma davaları, demokratik rejimlerin doğal bir parçası olarak değerlendirilemezler. Bunun tersini iddia edenler, son 50 yılda kaç demokratik ülkede kaç partinin kapatıldığını incelesinler.
Oral ÇALIŞLAR/Radikal

Anayasa değişikliği ve beklentiler
Anayasa değişikliği paketinin gündeme gelmesiyle birlikte, Türkiye zor günlerin arefesinde. Zira bu kutuplaşma ortamında, muhalefetin uzlaşmaya niyeti yok. Belli ki referandumu, "AK Parti'ye evet mi, hayır mı?" sorusuna dönüştürmeye çalışacak. Daha oralara gelmeden, Parlamento'daki müzakereler sırasında, bazı maddelerde AK Parti'nin gerekli çoğunluğu sağlaması engellenebilir
Nazlı ILICAK/Sabah

Yargı kendine baksın...
Yüksek yargı, anayasa değişikliği konusunda arka arkaya açıklamalar yapıyor.
Hepsi de siyasi açıklamalar.
Sanırsınız ki karşımızda bir siyasetçiler grubu var.
Ahmet ALTAN /Taraf

Biz bu eti kokutmadan yemeyiz efendiler!
Değerli partili grup arkadaşlarım, çok vahim bir gelişme karşısındayız: İçinizde kalbi, şekeri, tansiyonu, kolesterol problemi arkadaşlarımız olabilir, belki bu yüzden böyle "pat" diye açıklamak doğru olmayacak fakat memleket meselesidir, söylemek zorundayım.
A. Turan ALKAN/Zaman

Majestelerinin Anayasası!
O kadar çok konu var ki yazacak, bu küçücük yer bana asla yetmez, daha başlarken biliyorum bunu ama yine de deneyeceğim... Meselâ Deniz Feneri Derneği’nin -elbette hâlâ ‘soruşturma gizliliği’ diye, nedense diğer soruşturmalarda her şey apaçık ortaya dökülür, gazetelere manşet olurken bu dev yolsuzluk olayının üstünün örtülmesi sonucu- tümüyle masum havalarda yaptığı açıklamalar var.
Ruhat MENGİ/Vatan

ANAYASA PAKETİ İÇİN KRİTİK HESAP
AKP, uzun bir süredir gündemde olan Anayasa değişikliği paketini dün muhalefete sunarken, TBMM’de de şimdiden aritmetik hesaplar yapılmaya başlandı. CHP ve MHP’nin destek vermeyeceğini açıkladığı Paket konusunda gözler BDP’nin ‘Şartlı’ desteğinde. Kırmızı çizgilerini açıklayan BDP, Anayasa değişikliği ile birlikte demokratikleşme paketinin de gündeme getirilmesini istiyor ve pakete desteğini ‘talepleri’nin dikkate alınmasına bağlıyor.

'Sanıyorum bizi gözden çıkardılar'
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın bugünkü Kurul toplantısını terk ederek, Kurul'un çalışmasını engellediğini savunarak, ''Sanıyorum bizi gözden çıkardılar, bize kararname çıkartmak istemiyorlar anladığım kadarıyla'' dedi.

HSYK toplantısında kriz!
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş üyeleri, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Kurul Üyesi Ahmet Kahraman'ın toplantıyı terk etmesi üzerine kurul toplantısının yapılamadığını açıkladı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ise "Sanıyorum bizi gözden çıkardılar, bize kararname çıkartmak istemiyorlar anladığım kadarıyla" dedi.

Anayasa paketini anlama rehberi
Hangi maddeler ne şekilde değiştirilmek isteniyor, kim neye karşı...

'Anayasa değişikliği paketi yargı reformu niteliği taşımıyor'
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, "HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin siyasi iktidarın beklentilerine cevap verecek bir yapıya dönüştürülmesi yargı reformu olarak kabul edilemez" dedi.

'Artık insanımız hakkını AİHM'de aramayacak'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği paketine ilişkin ''Artık bizim insanımız da hak ve özgürlük talebini gidip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde, Avrupa platformlarında değil, kendi ülkesinde, kendi organlarından talep edecek ve mümkünse çözümünü de burada bulacaktır, bize yakışan budur'' dedi.

Anayasa paketi...
Bir kere ummadığım kadar kapsamlı bir paket oldu bu. İçerdiği bütün maddelerin (ve içermediklerinin de) Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, şu veya bu kadar insanın şikâyet konularını oluşturduğuna da kuşku yok.
İsmet BERKAN/Radikal

Said-i Nursi ve Başbuğ Anayasası
Obama’nın 900 milyar dolarlık sağlık reformu tasarısını Meclis’ten geçirerek, tüm ABD vatandaşlarını sağlık güvencesine dâhil ettiği tarihsel reformu, daha doğrusu büyük devrimci adımı...
Mehmet ALTAN / Star

Anayasa paketinin sırrı
Mevcut anayasanın Türkiye’yi taşıyamadığı, yetersiz kaldığı, zaman zaman sistem krizlerine yol açan bir felsefeye sahip olduğu konusunda şüphe yoktur. Hemen herkesin şikayetçi olduğu ve değişmesi konusunda mutabık kaldığı bir anayasamız var...
Mustafa KARAALİOĞLU / Star

Anayasa paketi
ANAYASA değişikliği hem siyasi hem hukuki bir süreçtir. Halkoylamasında ise ‘kitleler psikolojisi’ devreye girer.
Halkoylamasında CHP tabanı “hayır”, Ak Parti tabanı ise “evet” diyeceğine göre, ‘stratejik’ nokta, AKP dışındaki sağ seçmen kitlesinin ne diyeceğidir!
Eğer CHP “Yargıyı ele geçirecekler, laiklik elden gidiyor” gibi sloganlarla kampanya yürütür ve Sabih Kanadoğlu gibi ‘simge’ isimler de ön plana geçerse, hele birkaç da “cumhuriyet mitingi” yapılırsa, geniş sağ kitlelerde de “evet” eğilimi güçlenecektir!
Taha AKYOL/Milliyet

Kürsü yargıçları referandumda ne der?
Sadece 12 Eylül'ün yargılanmasını yeterli gören CHP, diğer maddelere destek vermiyor. Bu durumu nasıl izah edeceklerini merak ediyorum. Genel Başkan Deniz Baykal'ın ilk tepki olarak verdiği, "AKP mutfağında hazırlanmış bir pakete destek vermeyiz." beyanatı ikna edici değil. Kimin mutfağında hazırlanırsa hazırlansın, memurlara toplu sözleşme hakkı veren düzenlemeye karşı çıkmanın siyasi faturası olacaktır. AK Parti, muhtevayı tartıştırmayı başardığında şekil ikinci planda kalacak ve CHP'nin işi zorlaşacak. Hakeza çocuk hakları, Yüksek Askerî Şûra'nın ilişik kesme kararlarının yargı denetimine açılması, bilgi edinme hakkı ve şahsi verilerin korunması gibi maddelere itirazın makul gerekçesi yok. Toplum, sonunda elde edeceği haklara bakacak. Ve hepimiz biliyoruz ki bu tür sıkışık haller ve hatta krizler olmadıktan sonra ne siyasiler, ne de bürokratik oligarşi adım atıyor. Bizim oralarda 'Bütünü kesme, kesiğe dokunma, ye karnını doyur' derler. Meclis yeni seçildiğinde 'Hoppala daha dün bir bugün iki, ne aceleniz var?' şeklinde fren konuyor. Zaman geçince de 'Yıpranmış Meclis nasıl anayasa yapar?' diye itiraz ediliyor. Deniz Bey, 'anayasa yapmak için darbe gerekir' anlamına gelecek şeyleri söylediğinde latife yapıyor sanmıştık; galiba gerçek düşünceleriymiş.
Bülent KORUCU /Zaman

Anayasa değişikliği yapmak AK Partililere mi düştü?
Bu AK Parti'nin artık haddini bilmesinin zamanı gelmiştir.
İki genel seçimde TBMM'de tek başına iktidar olacak çoğunluğu almaları yetmiyor sanki.
Mehmet BARLAS/Sabah

Anayasa’nın geçici 15. maddesi
GEÇİCİ 15. MADDE: “12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Milli Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.
Özdemir İNCE/Hürriyet

AK Parti Anayasa'yı değiştirebilir mi?
Anayasa değişikliğinin referanduma gerek kalmaksızın yasalaşması için Meclis'ten 367 oyla geçmesi şart. AK Parti dışında CHP veya MHP'den en az birinin desteği alınmadan bu mümkün değil. Yine de BDP'nin evet demesi, DSP ve bağımsızların da katılımıyla 367'ye ulaşılabilir. Peki, bu gerçekçi mi? Hayır değil; AK Parti anayasa değişikliği paketinde sadece şimdi yalnız değil, sonuna kadar da yalnız kalacak.
İhsan DAĞI/Zaman

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE SİVİL DARBE SÜRECİ SONUÇLANACAK'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP’nin getirdiği Anayasa değişikliği taslağını değerlendirirken “Yargı bağımsızlığı, bu değişiklikle tahrip edilmektedir. Böylece bir süreden beri hepimizin bildiği sivil darbe süreci bu Anayasa değişikliğiyle sonuçlanmış olacaktır. Sivil darbe süreci bu Anayasa değişikliğiyle noktalanacaktır. Ve bu durum, bu şekliyle bu Anayasa değişikliği tasarısı eğer Türkiye’ye dayatılacak olursa tartışma götürmez bir biçimde siyasi hayatımızın temellerini sarsacak tartışmaları, hukuk ve meşruiyet tartışmalarını da beraberinde getirecektir” dedi.

'Türkiye'nin ciddi bir yargı reformuna ihtiyacı var'
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, yeni Anayasa paketi ile ilgili, "Türkiye'nin ciddi anlamda bir yargı reformuna ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

'İktidar, işine geldiğinde yararlandığı Venedik Komisyonu'na uymuyor'
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketini sert bir dille eleştirdi.

İşte hükümetin örnek aldığı AB ülkeleri
AK Parti'nin Anayasa değişiklik paketine yapılan itirazların başında "siyasetin yüksek yargı üzerindeki etkisinin artması" geliyor. Yargı mensupları "bağımsız" kalabilmenin önemine dikkati çekiyor, hükümet ise "AB'yi örnek aldık" diyor. Peki, AB'nin üç büyüğü Almanya, Fransa ve İngiltere'de durum nasıl?

'Yapılmak istenen yargıyı kuşatmanın da ötesinde ele geçirmekle eş anlamlıdır'
Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, Anayasa değişiklik paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere yaptığı toplantı sona erdi. Gerçeker, "Yapılmak istenen yargıyı kuşatmanın da ötesinde ele geçirmekle eş anlamlıdır" dedi. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek de yüksek yargıyla dalga geçildiğini savundu.

'Böyle anayasa değişikliği olmaz. Olursa, millet tarafından benimsenmez'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişiklik taslağını, ''AKP prodüksiyonu, made by AKP'' diye eleştirerek, ''Böyle anayasa değişikliği olmaz. Olursa, millet tarafından benimsenmez'' dedi.

'Anayasa değişikliği TBMM'nin uhdesinde'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği yapmanın TBMM'nin uhdesinde olduğunu vurgulayarak, "Dün gördüğümüz kadarıyla ilk görüşte, ilk taslaklar ortaya çıktı ama dünkü görüşmelerden sonra belki bunlar değişebilir. Demokratik süreç içerisinde bunlar hep bir çalışmanın neticesinde netleşecek ve ortaya çıkacak olan nihai şekil çok önemlidir" dedi.

'Girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istiyoruz'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa taslağı değişiklik taslağını sunmak üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti.

'CHP VE MHP’NİN YUMUŞAYACAĞI KANAATİNDEYİM'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yüksek yargının Anayasa değişikliği eleştirilerini yanıtladı. Yıldız, dünyada değişimlerin belli riskler içerdiğini ifade ederek, bu değişim ve dönüşüm riskinin hiçbir zaman için statükonun mevcut riskinden büyük olmadığını kaydetti.

DÜNYA BASINI: HÜKÜMET İLK TOPU ATEŞLEDİ
AKP tarafından açıklanan Anayasa reform paketi, yurt dışında yankılandı. Yabancı basın, “Hararetli siyasi iklim daha da körüklenecek”, “Hükümet ilk topu ateşledi”, “Öneriler, laik düzenin en güçlü direklerine odaklanıyor”, “Öneriler değişikler, güç dengesi önemli ölçüde değiştirecek” gibi yorumlar yaptı.

Anayasa değişikliklerinin el kitabı
Anayasa değişikliklerinin TBMM'ye sunulması, görüşülmesi, cumhurbaşkanının onaylanması ve halkoylamasına sunulması konusunda izlenecek yol haritası şöyle:

Seçime bir gün bile kalsa bu Meclis anayasa yapabilir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuşuyor. Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar...

Devlet Bahçeli: Pakete destek vermeyeceğiz
MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin haftalık grup konuşmasında hükümete yüklendi.

Dokunulmazlık asla değişmiyor!
Değişiklik paketinde “milletvekili dokunulmazlıkları, Türkiye milletvekilliği ve memura grev hakkı” konularına hiç yer verilmedi.

Anayasa değişikliği paketi, İngiliz basınında
AK Parti’nin Anayasa değişkliği paketi İngiliz basınında da yankı buldu.

Anayasa paketi, kadınlara göre 'olumlu ama yetersiz'
AKP'nin açıkladığı Anayasa paketindeki kadınlarla ilgili düzenlemeyi kadın hakları savunucuları 'olumlu' buldu. Değişiklik teklifinde yer alan 'Devletin kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesini sağlamak için alacağı tedirlerin eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamaz' şeklindeki ifadenin 'pozitif ayrımcılık' anlamına geleceğini vurgulayan kadınlar, siyasette temsil, şiddet gibi konularda net ifadeler olmasının 'eksiklik' olarak niteledi.

Anayasa değişikliği taslağı nasıl okunmalı?
Açıklanan kısmî anayasa değişikliği taslağının, bazı noktalarda eleştirilen hususları bünyesinde barındırmakla birlikte bir bütün olarak bakıldığında Türkiye'de demokratik hukuk devleti hedefinin yükseltilmesine belli ölçüde katkı sağlayacak yenilikler içerdiği söylenebilir.

Reform paketini, AB kriterleri çerçevesinde hazırladık
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişikliği paketini AB kriterlerini esas alarak hazırladıklarını belirtti. Tasarıya yöneltilen eleştirileri de yine AB ilerleme raporları ile cevapladı. Avrupa ülkelerinden örnekler de veren Ergin, "Maalesef Türkiye gibi bir örnek dünyada yok." serzenişinde bulundu. Bakan, bu kötü algılamanın değişmesi gerektiğini vurguladı.

'Muhalefet bu kadar demokratik anlamda geniş bir paket beklemiyordu'
AKP MYK Toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin Anayasa paketine gösterdiği tepkileri, “Muhalefet bu kadar demokratik anlamda geniş bir paket beklemiyordu. Ani tepkilerinin nedeni şok olmalarından. Anayasa Değişikliği Paketi’ni milletvekilleri ile uzlaşarak çıkaramazsak biz de hak ile uzlaşarak çıkarırız” dedi.

'Bu yargıyı ele geçirme girişimidir. Yargıya bir hiza bombasıdır'
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Anayasa değişikliği taslağında yargıya yönelik yapılacak değişiklikleri eleştirirken, “Yapılan, bakan ve müsteşarın daha güçlü bir biçimde konumlandırılmasıdır. Sivil meslek örgütlerinin tamamen devre dışı bırakılmasıdır. Hükümet, yargıda karşılaştığı her engeli Anayasa değiştirerek aşmaya çalışıyor. Bu yargıyı ele geçirme girişimidir. Yargıya bir hiza bombasıdır” dedi.

'Yüksek Yargı ile dalga geçiyorlar'
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa paketinde HSYK'nın yapısına ilişkin değişikliğinin yargının sorunlarına yanıt verecek türde olmadığını savundu. Özbek, "Metin, yargı içinde büyük sorunlar yaratacak ve öyle sanıyorum ki yargıdan kamuoyunun beklediği çözümlere ve çarelere de çok uzak bir metindir. Yüksek Yargı ile dalga geçiyorlar" dedi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TASLAĞI YARGI BAĞIMSIZLIĞI’NA AYKIRI'
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AKP’nin açıkladığı Anayasa değişikliği taslağına ilişkin “Bütün bu düzenlemeler kuvvetler ayrılığı ilkesine, yargı bağımsızlığı ilkesine aykırı düşen ilkelerdir ve bu getirilmek istenen kuralların Anayasa’ya aykırılığı çok açıktır” dedi.

Hükümet, yargı organları ile aralarındaki meseleleri çözmek için Anayasa’yı kullanıyor
Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, hükümetin yargı ile ilgili olan meselelerini Anayasa değişikliği ile çözmeye çalıştığını ileri sürerek, “Söz konusu taslağı, bir başbakan taslağıdır. Hükümet özellikle yargı organları ile aralarındaki meseleleri çözmek için Anayasa’yı kullanıyor. Yargının kendisini kuşattığını düşünen hükümet, yargı içerisinde ve yargıç tayinlerin önemli bir kurum olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu değiştirmeye çalışıyor” dedi.

AB Karma İstişare Komitesi, Paketi masaya yatıracak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de aralarında bulunduğu AB Karma İstişare Komitesi’nin üyesi olan 7 sivil toplum kuruluşu, AKP'nin hazırladığı “Anayasa Paketi’ni” tartışmak için yarın saat 16.00'da bir araya gelecek.

Anayasa çalışmaları hakkındaki tüm görüşler
hukukihaber.net, Anayasa Gündeminin nabzını tutuyor.

Anayasa değişiklik teklifi karşılaştırmalı tablo

Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor. Üç adet de gecici madde var. Böylece taslak metin toplam 26 maddeden oluştu.

Şahin'den anayasa paketi yorumu
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği teklifi taslağı ile ilgili "Türkiye'de demokratik standartları yükseltecekse, halkımızın sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlayacaksa kimden gelirse gelsin her türlü kanun teklifi ve tasarısı beni memnun eder" dedi.

CHP'den destek yok, MHP paketi değerlendirecek
Hükümet temsilcileri 3'ü geçici 26 maddelik paketle bugün muhalefet partilerini ziyaret etmeye de başladı. Muhalefetten destek almaya çalışan iktidar, ilk olumsuz cevabı CHP'den aldı. MHP ise paketi değerlendireceğini açıkladı.

Anayasa tartışmaları
Her gün onlarcasını yaşadığımız trafik kazalarında yılda 10.000'in üzerinde insan ölüyor ve kazaların Türkiye'ye verdiği yıllık zarar, 20 milyar lira civarında. PKK terörü, öldürülen teröristler dâhil yılda ortalama 1000-1200 civarında can aldı ve Türkiye'ye yıllık maliyeti 12-15 milyar lira civarında idi. Trafik kazaları, ülkemize PKK teröründen çok daha fazlasına mal olduğu gibi, yol açtığı yıllık zarar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin verdiği zarardan da daha büyük.
Ali ÜNAL/Zaman

'AKP'nin yargılanma korkusuyla hazırladığı bir düzenleme'
CHP lideri Deniz Baykal, AK Parti'nin anayasa paketiyle ilgili olarak, "Bu AKP projesidir. Anayasanın bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez. AKP'nin yargılanma korkusuyla hazırladığı bir düzenleme" dedi.

Anayasa paketine hukukçulardan farklı tepkiler var
AK Parti'nin Anayasa paketine hukukçulardan farklı tepkiler var. Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, tasarıyı "mevcuta göre olumlu ama yeterli değil" sözleriyle yorumlarken, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal, "Felakete götürür" değerlendirmesini yaptı.

Cemil Çiçek: Uzlaşma arayışında samimiyiz
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek, anayasa değişikliği konusunda samimi olduklarını söyledi. Çiçek, bu meclisinin anayasa değişikliği yapamayacağı görüşünü paylaşmadıklarını ifade etti. Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''milletvekili sıfatlarıyla basın toplantısını yaptıklarını'' vurguladı.

HSYK'dan anayasa paketine ilk tepki
AK Parti'nin anayasa paketini CNN TÜRK'e değerlendiren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Bu, yürütmenin yargıya karşı yer tutma harekatıdır" dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ
Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor.

'Anayasa için bize gelirlerse, çaylarını içip giderler”
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa paketinin en geniş uzlaşma ile hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kapatma davası ve anayasa değişikliği
Cuma günü kapatma davası bekleyenler oldu. Bu iddia Ankara'da pek ciddiye alınmadı ama heyecan uyandırdı. Ekonomide rakamlara yansıdı. Borsa hafiften dalgalandı.
Mustafa ÜNAL / Zaman

Anayasa böyle değiştirilmez!
Demokrasi ile yönetilen hiçbir ülke bizim yaşadığımıza benzer bir komediye sahne olmamıştır! İktidar, yargı erkinin kalbi sayılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu ele geçirmek için uzun zamandan beri tertipler, planlar yapıyor.
Güngör MENGİ/Vatan

'Anayasa değişikliği paketinde Aleviler yok'
Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Yıldırım, Anayasa değişikliği paketinde Aleviler'e yer olmadığını söyledi.

'AKP, kendine bağlı siyasi yargı düzeni oluşturmaya çalışıyor'
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, AKP’nin gündeme getirdiği Anayasa değişikliği teklifi paketinin demokratik olmaktan uzak olduğunu ifade ederek “İktidarın yargıyı bağımsızlaştırma, gerçekten özgür ve demokratik bir yargı yaratma yerine kendisine bağlı siyasi bir yargı düzeni oluşturmaya çalıştığını pekala söyleyebiliriz” diye konuştu.

Bilgece hazırlanan Anayasa paketi
sa değişikliği paketinin hazırlıkları tamamlandı. Bugün açıklanması plânlanan paketin, duyumlarımıza göre bir hayli bilgece hazırlandığı ve çeşitli çevreler tarafından istismar edilmemesi için azamî dikkatin sarfedildiği anlaşılıyor.
Hasan Celal GÜZEL / Radikal


'AKP, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SAMİMİ DEĞİL'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa değişikliğini 24’ncü dönem Parlamentosunun yapması gerektiğini belirtirken Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır “AKP Anayasa değişikliğinde samimi değildir. Güvenilir değildir. Anlaşması halinde attıkları imzalara, verdikleri sözlere sadık kalmayan bir partidir” diye konuştu.

'Anayasamızda; kuvvetler ayrılığı ilkesi, yargı bağımsızlığı benimsenmiş'
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin olarak, ''Anayasamızda; kuvvetler ayrılığı ilkesi, yargı bağımsızlığı benimsenmiş. Yapılacak düzenlemelerin bu ilkelere aykırı olmaması lazım'' dedi.

'Birinci hedefin HSYK olduğu ortaya çıktı'
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, 'Birinci hedefin HSYK olduğu ortaya çıktı' dedi.


 
  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER - 1   


Anayasa değişiklik teklifi karşılaştırmalı tablo


Anayasa paketini anlama rehberi


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ


1982 ANAYASASI


Ergun Özbudun ve ekibinin AKP için hazırladığı yeni anayasa taslağı.