"İktidarın yargıyla meselesi var"
Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen, Venedik Komisyonu raporunda birbiriyle iç bağı olmayan Anayasa değişikliklerinin ayrı ayrı halkoyuna sunulması gerektiğinin belirtildiğini ifade ederek, ''Temel hak ve özgürlüklerin referandumda oylanacak olması sakıncalı. 'Hayır' çıkarsa, 'pozitif ayrım yapılamaz', 'çocuklara şiddet uygulanır' mı demek olacak?'' dedi.

Anayasa değişikliği, mahkemede değil halk nezdinde çözülmeli
MHP MYK üyesi Tuğrul Türkeş, anayasa değişikliği paketinin iptal edilmemesini istedi. CHP'nin başvurusunun bir hak olduğunu belirten Türkeş, "Ancak konunun halk nezdinde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. Referanduma 'hayır' oyu verilmesi için gayret sarf edeceklerini de kaydetti.

Anayasa değişikliğiyle kimse, engellilere haklarını lütuf gibi sunamayacak
Anayasa değişikliği paketi, aile ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin haklarının korunması noktasında önemli düzenlemeler içeriyor. Bunlardan biri de engellilerle ilgili. Engelliler de pozitif ayrımcılıktan yararlanacak. Düzenleme için uzun bir süre uğraş veren AK Parti'li Lokman Ayva, değişiklikle engellilerin her alanda rahatlayacağı görüşünde.

Anayasa Mahkemesi, AİHM gibi olacak
AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde en önemli kazancı, 'Anayasa Mahkemesi'nin artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin işlevini görecek olması' sözleriyle değerlendirdi.

Eski Bakan Türk: Yargıya gitmek gerekli değildi
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, anayasa değişikliği için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusuna ilişkin, "Ortada henüz kabul edilmiş bir anayasa yok, sadece meclisten geçen bir metin var. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi bu gerekçeyle incelemeyi kabul etmeyebilir. Halk oylamasında kabul edilip edilmeyeceği belli olmayan bir değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götürmek çok gerekli değildi" dedi.

Paket Anayasa Mahkemesi'nde
CHP, TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali amacıyla 111 imzayla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Cumhurbaşkanı Gül'den Anayasa paketine jet onay
Cumhurbaşkanı Gül, tartışma ve kavgalarla TBMM'de kabul edilen Anayasa paketini onayladı. Kanunun Temmuz'da halk oyuna sunulması bekleniyor.

'Tasarı, bu şekliyle yasalaşırsa Efes Pilsen’i kapatırız'
Efes Pilsen’in patronu Tuncay Özilhan, “İçki ve tütünle ilgili tasarının ‘karartma’ getirdiğini belirterek “Tasarı, bu şekliyle yasalaşırsa Efes Pilsen’i kapatacağız. Hiçbir kulüple birleştirmeyiz, adını değiştirmeyiz” dedi.

Kılıç: Yemininize sadık kalın, Anayasa'ya yorum eklemeyin
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen CHP'nin açacağı dava öncesinde üyelere önemli uyarılarda bulundu.

Anayasa değişikliği ve iş dünyasındaki değişim
Anayasa değişikliği gerçekleşirse, Türkiye'nin siyasi ve iktisadi gelişiminde önemli bir dönemeç olarak değerlendirilebilir. Esasen toplumun değişim talebi kanaatimce, Anayasa'daki birkaç maddenin değiştirilmesi ile sınırlı değildir.

'Çoğulculuk yerine çoğunluk görüşüyle yapılan anayasalar...'
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ''Aceleye getirilmiş, demokrasinin temel kuralı olan çoğulculuk yerine çoğunluk görüşüyle yapılan anayasaların sorun çözmeyeceği ve var olan sorunu daha da büyüteceği kanısındayız'' dedi.

Hiçbir sağlıklı demokrasi sabah akşam anayasa tartışmaz
*Türkiye öyle bir ülke ki, her gün anayasa sorunları gündeme geliyor ve hepsi üzerinde kutuplaşma söz konusu *En önemli sorunlardan biri siyasi partiler rejimi. Kapatma davası prosedürü Avrupa standartlarından uzak

HSYK'daki trajik tablo Anayasa değişikliği ile ortadan kalkacak
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, "HSYK'da, hakim ve savcıların belirleyebildiği tek üye Adalet Bakanıdır. O da genel seçimler yoluyla, dolaylı olarak. Bu trajik tablo, anayasa değişikliğiyle ortadan kalkıyor." dedi.

'Yargıyı ele geçirmekle suçladılar ama birçok yetki HSYK'ya devrediliyor'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hükümetin anayasa değişikliği paketiyle yargıyı ele geçirmeye çalıştığına yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

"Anayasa Mahkemesi ‘Halk ne der’ diye karar vermez"
Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk yüksek mahkemenin yeni anayasa için vereceği karar üzerine konuştu

AB'den anayasa reformuna kuvvetli destek
Meclis'te kabul edilen 27 maddelik anayasa değişikliği teklifine Avrupa Birliği kuvvetli destek vermeye hazırlanıyor. Pazartesi günü yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısında bu destek açıkça dile getirilecek. Zaman'ın ulaştığı 18 sayfalık Ortak Pozisyon Belgesi'nde, reformun Türk vatandaşlarının hayat kalitesini ve demokratik standartları yükselteceği vurgulanıyor

Anayasa değişikliği neleri içeriyor?
Anayasa değişikliği teklifi uzun bir maratonun ardından 336 milletvekilinin oyuyla Meclis Genel Kurul'unda kabul edilerek yasalaştı. Peki ya Anayasa değişikliği neler getiriyor?

82 Anayasası'nda bugüne kadar yapılan değişiklikler
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından hazırlanan ve 7 Kasım 1982 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa'da bugüne kadar 16 kez değişiklik yapıldı.

Anayasa paketi kabul edildi, referandum süreci başladı
Türk demokrasisi için tarihi bir gün yaşandı. Meclis, anayasa değişikliği paketi ile 12 Eylül darbesinin izlerini silmeye yönelik önemli bir adım attı.

Başbakan Erdoğan: Muhalefet, millete gitmekten korkuyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin millete gitmekten korktuğunu söyledi.

BDP'nin değişiklikle ilgili tavrını anlayamadık
AP, siyasî partileri kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği oylamasına katılmayan BDP'ye tepki gösterdi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, BDP'nin tavrını anlayamadığını söyledi.

HSYK'nın mevcut yapısında hâkimin kendisini teminatlı hissetmesi mümkün değil
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren anayasa değişikliği teklifi maddesi Genel Kurul'da kabul edildi. HSYK'nın mevcut yapısı hakimler üzerinde ciddi baskı unsuru oluşturuyordu.

12 Eylül yöneticilerine yargı yolunu açan madde kabul edildi
Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını düzenleyen 23. maddesi, 73 ret oyuna karşı 334 oyla kabul edildi. 12 Eylül yöneticilerine yargı yolunu açan düzenleme olan 25. madde ise 337 oyla kabul edildi.

Adalet Bakanı Ergin: Sıkılı yumruklarla uzlaşma olmuyor
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, partisinin uzlaşma çabasına CHP'nin destek vermediğini iddia ederek daha önceki dönemde Anayasa değişikliği için kurulan uzlaşma komisyonuna üye vermediğini hatırlattı. Ergin, "Sıkılı yumruklarla uzlaşma olmuyor. El sıkışabilmemiz için avunuzu açmanız gerekir" dedi.

Gül Anayasa ile ilgili ne karar verecek?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, "Şimdiden birşey söyleyemem. Meclis'ten geçsin, önüme gelsin o zaman kararımı vereceğim" dedi.

24. madde 336 oyla kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 24. maddesi kabul edildi.

Deniz Baykal: İktidarı korku sardı
CHP lideri Deniz Baykal, "Şimdi Anayasa Mahkemesi korkusu iktidara hakim olmaya başlamıştır. Anayasa Mahkemesi şu ya da bu şekilde aşılacak olursa halk korkusu egemen olmaya başlayacaktır. Hukuk, halkın oyları, referandum ya da millet bu konuda gerekeni söyleyecektir. Ben her ikisine de tam bir güven içindeyim" dedi.

Başbakan Erdoğan vekillerine seslendi: Beni mahçup etmeyin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılacak son oylama öncesi parti grubunu topladı. Kapalı oturumda oldukça duygusal bir konuşma yapan Başbakan, vekillerine, "Oylamayla ilgili hiç tereddütüm yok. Tarih yazalım. Tarih yazamazsak tarih bizi siler. Beni mahçup etmeyin" sözleriyle seslendi.

Kadir Özbek: Mücadelemiz sonuna kadar sürecek
HSYK Başkanı Kadir Özbek, dün kabul edilen anayasa değişikliği paketinin 23. maddesine ilişkin yaptığı açıklamada "Mücadelemiz sonuna kadar sürecek" dedi.

Deniz Baykal: Türkiye bir darbe süreci içinde
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin bir darbe sürecinin içinde olduğunu öne sürerek, "Türkiye'de devlet olanaklarının, Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine dönüştürülmekte olduğu çok açıktır" dedi.

4 günlük Anayasa maratonunda neler yaşandı?
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunun dördüncü gününde, teklifin 6 maddesi daha kabul edildi.

Değişikliklere referandum öncesinde dava açılamaz
Öyle görülüyor ki gündemdeki kısmî anayasa değişikliği paketindeki maddelerden 330-367 arası bir çoğunlukla kabul edilenler referanduma sunulacaktır.

Son kritik madde de geçti, HSYK'nın yapısı değişiyor
TBMM Genel Kurulu, dün tarihi bir gün daha yaşadı. Anayasa değişikliği teklifinin 3 kritik maddesinden sonuncusu olan 23. madde 334 oyla kabul edildi.

20. madde 336 oyla kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. turunda, 18, 19 ve 20. madde kabul edildi. Görüşmeler sırasında CHP'lilerle AKP'liler arasında "lanetleneceksiniz" tartışması yaşandı.

Kamer Genç: Şahin, bu Meclisi yönetemez
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ''Mehmet Ali Şahin, bu Meclisi yönetemez. Bizi kaba kuvvet kullanmaya zorluyor, çok taraflı hareket ediyor. İç tüzükten kaynaklanan haklarımızı vermiyor'' dedi.

Meclis'te tansiyon yükseldi!
AK Parti'liler ve CHP'liler birbirinin üzerine yürüdü

DSP'den CHP'ye Anayasa desteği
DSP, Anayasa değişiklik teklifini Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanan CHP'ye destek vereceğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi değişikliği 337 oyla kabul edildi
AK Parti, Genel Ku-rul'daki dünkü oylamalarda fire vermedi. Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin düşmesinin ardından gözler Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren 17. maddeye çevrilmişti. İlk tur oylamada 331 kabul oyu ile en düşük oyu alan düzenleme, dün 337 oyla kabul edildi.

Memur cezalarına yargı yolu: 14. Madde 339 oyla geçildi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 14. maddesi 69 ret oyuna karşı 339 oyla kabul edildi.

BDP: 8. maddenin düşmesinde vebalimiz yok
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin düşmesine ilişkin değerlendirmesinde, "Bizim bu konuda hiçbir vebalimiz yok" dedi.

Baykal: İki madde daha düşerse evet deriz
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, karşı çıktıkları diğer iki maddenin de anayasa değişikliği teklifinden düşmesi durumunda tümü üzerindeki oylamada "evet" oyu vereceklerini söyledi.

BBP'den 8. madde değerlendirmesi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, Anayasa değişikliğinin 2. tur oylamasında teklifin 8. maddesinin reddedilmesiyle ilgili olarak, ''Bu durum yarın bir gün AKP ile BDP arasında, BDP ve bölücü terör örgütü lehine başka pazarlıklara kapı açarsa ve bunu hissedersek veya bunun böyle olduğunu görürsek ne olursa olsun bu paketin karşısında olur, bu endişelerimizi ve kirli pazarlıkları büyük Türk Milleti ile paylaşırız'' dedi.

8. maddenin düşmesi dünya basınında
New York Times, parti kapatmaya ilişkin 8. maddenin TBMM tarafından rededilmesini "hükümet için sürpriz darbe" olarak nitelenirken, El Pais "Erdoğan'ın anayasal reformu büyük bir aksilik yaşadı" yorumunu yaptı.

8. madde ne öngörüyordu?
Maddeyle, Anayasa’nın, “Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar” başlıklı 69. maddesi değişikliği siyasi partilerin mali denetiminin Sayıştay tarafından yapılmasını öngörüyordu.

8. maddeye ‘kırmızı’ kart, Ak Parti asgari 8 fire verdi.
Vatan Muhabiri Barış Oral, Genel Kurul salonunda 'hayırcıları' bulmaya çalışan AKP'li Koca'yı böyle görüntüledi. Listenin başında Köksal Toptan'ın ismi geçiyor...

'AKP'nin üç amiral gemisinden biri batmış oldu'
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa teklifinin görüşmeleri sürerken "parti kapatmayı zorlaştıran" 8. maddenin 327 oy ile düşmesi ses getirdi. Hukukçular, maddenin düşmesini "AKP'nin amiral gemisi batmış oldu" diye değerlendirdiler.

AK Parti şokta! Parti kapatma maddesi düştü
Anayasa değişikliği görüşmelerinde parti kapatma davasının Meclis iznine bağlayan 8. madde 327 oyda kaldı. Böylece söz konusu madde 330'un altında kaldığı için Anayasa değişikliği paketinden düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği teklifinin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Yola devam" dedi.

Anayasa maratonun 2. turunda 8. madde reddeddildi
Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasında, siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8'nci madde 327 kabul oyuyla reddedildi.

Tarhan: Meclis'te hukuksal bir çalışmanın dağıtılmasının engellenmesi ilginç
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Anayasa değişikliği paketine yönelik TBMM Başkanlığı'na sundukları çalışmalarının engellenmesini "Meclis'te dini kitaplar, hatta kebapçı broşürleri bile dağıtılmaktayken, hukuksal bir çalışmanın dağıtılmasının engellenmesi elbette demokrasi anlayışının düzeyini göstermesi açısından da ilginçtir" sözleri ile eleştirdi.

'Anayasa mahkemesi, ana muhalefet mahkemesi haline geldi'
Başban Recep Tayyip Erdoğan başta Anayasa değişikliği olmak üzere gündemdeki konulara değindiği AK Parti Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında Anayasa Mahkemesi'ni ana muhalefet mahkemesi haline dönüşmekle eleştirdi.

Anayasa maratonunda kritik 2. tur başladı
Anayasa maratonunda sıra 2. turda. Genel Kurul bugün saat 12.00'de toplandı. İkinci turda sadece maddelere verilen önergeler görüşülecek ve gizli oylamaya geçilecek. AK Parti hem fire vermemek hem de bağımsızlar ile BDP'nin desteğini almak için uğraşacak, muhalefet ise direnişini sürdürecek.

Kapatma davası iki dudağımın arasında değil
Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir ve yargı muhabiri Oya Armutçu’yu makamında kabul eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “Ortada dolaşan gerçeklere dayanmayan iddiaları üzülerek izliyorum. Kapatma davası açmak benim iki dudağımın arasında değil. Yeterli delil olduğunda dava açılır” dedi.




TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmeler yaklaşık 134 saat süren maratonun ardından tamamlandı. Zaman zaman yoğun tartışmaların ve kavgaların yaşandığı 1. tur görüşmeleri, 9 gün sürdü. Günlük hayatımızı yakından ilgilendiren değişiklikler neler olacak? Türkiye'nin Anayasası'nda hangi maddeler değişti? Daha önce nasıldı? İşte tüm ayrıntılar...


Anayasa paketinin kilit partisi; DSP
Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin ilk turu tamamlanırken, bundan sonraki sürecin kilit partisi DSP olarak ortaya çıktı.

"Yüksek mahkemenin yargıçları darbecilerin önünde 'emrinizdeyiz paşam' diyorlar"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir 12 Eylül mağduru olarak Meclis kürsüsündeydi. Darbecilerin yargılanmasını önleyen geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla ilgili söz aldı. Milletvekillerine, "Gelin Türkiye demokrasisi üzerine sürülmüş bulunan bu kara lekeyi kaldırmanın onurunu birlikte paylaşalım." diye seslendi.

Anayasa'da 1. tur görüşmeler sona erdi
Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin birinci turu tamamlandı. Son günde teklifinin 3 geçici maddeyi içeren çerçeve 26. Maddesi ile 27. maddesi kabul edildi. İkinci tur mesaisi pazar günü başlayacak.

Venedik Komisyonu'ndan Anayasa açıklaması
Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, TBMM'de devam eden anayasa değişikliklerinin genelde olumlu gözüktüğünü söyledi.

'CHP, Anayasa Mahkemesi'ni karısı gibi görüyor'
TV8'de yayınlanan Erkan Tan'la Başkentten programına katılan Hasan Celal Güzel'in sözleri CHP'lileri çok kızdıracak

Parti kapatmalar zorlaşıyor
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 18. maddesine 338 kabul, 70 ret oyu verildi

Osman Can: 27 Nisan Anayasal bir suçtur
Anayasa Raportörü Doç. Dr. Osman Can, katıldığı panelde, "27 Nisan Muhtırası bir anayasal suçtur" dedi.

'Kuvvetler ayrılığının zedelenmesi büyük sorunlara yol açar'
TİSK Genişletilmiş Yönetim Kurulu yayınladığı ortak bildiride, Meclis'te görüşülen Anayasa Değişikliği Teklifi'nin Türkiye'nin çalışma hayatı ve yargı sistemiyle ilgili son derece belirsiz ve olumsuz düzenlemeler içerdiğini vurguladı.

'Kamu Güvenliği Müsteşarlığı' Anayasa Mahkemesi'nde
CHP, AKP'nin "Demokratik Açılım" sürecinin ilk yasal düzenlemesi olan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin yasasının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açtı.

Anayasa görüşmelerinde 2. tur, 2 Mayıs'ta
TBMM Genel Kurulu'nun bir aylık çalışma takvimi belli oldu. Genel Kurul, anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerine 2 Mayıs Pazar günü başlayacak.

BAYKAL, ‘CHURCHILL GİBİ’ SAVAŞACAK
CHP lideri: 2. Dünya Savaşı’nda Churchill, Hitler’e karşı ‘dağda, denizde, ovada, sonuna kadar mücadele edeceğiz’ demişti. Biz de edeceğiz

CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
Adalet Bakanı Ergin: "Biz kendi işimize bakıyoruz"

Oylamanın bedeli 2 milyon lira
Anayasa değişikliği oylaması için kullanılacak kapalı zarf yöntemi, toplam 1 milyon 920 bin liraya malolacak

MİLLETİN KABUL ETTİĞİNİ ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL EDEBİLİR Mİ?
Anayasa reform paketi Meclis`te görüşülmeye devam ediyor. 30 maddelik değişikliğin önemli bir kısmı 330`u aşan sayı ile kabul edildi. En son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına kısmen yargı yolunu açan değişiklik ve askeri mahkemelerin görev alanını daraltan düzenleme ilk turda beşte üç oranını aştı. Anayasa Mahkemesi ve HSYK`da değişiklik öngören maddeler en hararetli tartışmalara sahne olsa da, reform paketinin referanduma götürmeyi sağlayacak bir çoğunlukla Meclis`ten geçmesi bekleniyor.

'Yargı bağımsızlığı adına uyarı görevlerimizi yerine getirdik'
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa teklifi görüşmelerine yönelik, Meclis'in çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, "Çalışmalarda tam sonuca ulaşılmış değil. Süreci izliyoruz. Yargı bağımsızlığı adına uyarı görevlerimizi yerine getirdik" dedi.

12 Eylül darbesi yargı yolunda
12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan Anayasa teklifinin 25. maddesi 336 oyla Genel Kurul'da kabul edildi.

Sami Selçuk: 3 maddeyi erteleyelim çünkü...
İktidar çevrelerinin görüşlerine büyük önem verdiği Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: 3 maddeyi erteleyelim çünkü...

HSYK'nın yapısı değişiyor 12 Eylül'ün zırhı kalkıyor
Anayasa paketine göre HSYK, demokratik temsil esasına göre yeniden yapılandırılıyor. Düzenlemeyle Adalet Bakanlığı'nın yetkilerinin önemli bir bölümü HSYK'ya devredilecek. Kurul'un üye sayısı 22'ye çıkarılırken, çoğunluğu 14 üyeyle hâkimler oluşturacak. Müsteşar katılmasa bile toplantı yapılabilecek.

HSYK'nın yapısını düzenleyen 23. maddeye 336 evet oyu
Meclis'teki Anayasa mesaisi sürüyor. Tartışmalı maddelerden olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren 23. madde, "Ekonomik ve Sosyal Konsey"i Anayasa kapsamına alan 24. madde ile Anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesini yürürlükten kaldıran 25. madde kabul edildi.

Evcil Paşa: Anayasa'daki YAŞ düzenlemesi genişletilmeli
Anayasa paketinde Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına yargı yolu açan düzenlemeye önemli bir isimden destek geldi.

Geçici 15. maddeyi darbeyi yapanlar sonradan ekledi
1982 Anayasası'nı hazırlayan ekipte bulunan emekli Hâkim Abbas Gökçe, geçici 15. maddenin bizzat darbe yönetimi tarafından Anayasa'ya eklendiğini söyledi.

'Yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik yapılmıyor'
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 1982 Anayasası ile ilgili olarak bugüne kadar birçok değişiklik yapıldığını "ama yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik" yapılmadığını ifade ederek, "Her alanda Türkiye'de ciddi bir demokratikleşme faaliyeti ve gayreti sürerken yargının bunun dışında kalması söz konusu olamaz" dedi.

'Anayasa değişikliğiyle siyasi risk azalacak'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, anayasa değişikliğiyle Türkiye'deki siyasi risklerin önemli ölçüde azalacağını belirterek, ''Bundan sonraki dönemde, bu anayasa değişikliğiyle beraber 2007 ve 2008 yılında yaşadığımıza benzer garip olaylar Türkiye'de artık yaşanmayacak'' dedi

‘Referandumdan sonra iptal söz konusu olamaz’
Prof. Ergun Özbudun fotoğraf çektirirken, “Girilmez” işaretinin önünde Anayasa esprisi yaptı: Anayasa’da son durak, ileri gidilmez...

Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştiriliyor
TBMM Genel Kurulu dün paketinin 19. maddesinin yanı sıra 20 ve 21. maddeleri de oylayarak kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin çalışma şeklini öngören 20. madde 338 oyla kabul edildi.

Deniz Baykal: 1. tur bitmeden anayasa değişikliği çürüdü
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuştu. Baykal konuşmasında, anayasa değişikliği teklifini eleştirirken iktidarın hukuk ve denetim istemediğini savundu.

19. madde 337 oyla kabul edildi
Uzun bir haftanın ardından TBMM Genel Kurulu bugünde Anayasada değişikliği düşünülen maddeleri tartışmaya devam ediyor... Meclis Başkanı ve komutanlara yüce divan yolunu açan 19. madde de kabul edildi.

Baykal: Bir Adalet Bakanı'na hiç yakışmıyor
CHP'nin Anayasa değişiklik paketindeki "sorunlu maddeleri ayırma" önerisine, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den karşı teklif geldi. Bakan Ergin, CHP eğer Anayasa Mahkemesi'ne gitmezse paket bölünebilir" mesajı verdi. Ancak Ergin'in, "CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürmezse hala uzlaşma ihtimali var" sözlerine CHP lideri Deniz Baykal ağır cevap verdi. Baykal, "Çok ayıp bir şey. Telaffuz bile edilemez. Bir Adalet Bakanı'na hiç yakışmıyor" dedi.

‘Başkanlık sistemi Türkiye için sakıncalı, götürüsü çok olur’
AK Parti’nin Anayasa taslağını hazırlayan hukukçu Prof. Ergun Özbudun, Başbakan’ın gündeme getirdiği “başkanlık sistemi”nin Türkiye’ye uymayacağını söyleyerek şu uyarıyı yapıyor: Bu sistem Latin Amerika’da kriz yaratmıştır. Bu anayasal krizler de askeri darbeleri davet etmiştir. Başbakan’ın 3 yıl önce böyle bir arzusu ve iması yoktu...

'Anayasa için uzlaşma önemli'
Avrupa Parlamentosu Liberal grup üyesi Graham Watson, Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtirken "Anayasa tartışmalarında tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir uzlaşıya varılması çok önemli" dedi.

11 bin 500 hakime soralım ‘Hayır’ derlerse ben yokum
Yargı reformuna Yargıtay ve Danıştay ile HSYK’nın 5 üyesinin karşı çıktığını belirten Adalet Bakanı, “Onlar statükonun devamından yana. 11 bin 500 hakim ve savcıya soralım” dedi

AİHM'nin kapısında hak arama sırası sona erdi
Anayasa Değişikliği teklifinde, vatandaşlarını haklarını savunabilmesi için Avrupa insan Hakları Makemesine gitmesine gerek kalmayacak bir uygulama başlattıklarını söyleyen Adalet bakanı Sadullah Ergin, AİHM'nin kapısında hak arama sırasının son erdiğini belirtti.

Genel Kurul'u geren afiş
TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik paketinin 16. maddesinin görüşmeleri sürerken gergin anlar yaşandı

Ufuk Uras: Marslılar, uzaylılar mı engel oluyor?
BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, herkesin demokratik bir Anayasa istediğini, ancak bunu gerçekleştiremediğini belirterek, ''Peki niye yapmıyorsunuz? Marslılar, uzaylılar mı engel oluyor?'' diye sordu.

Anayasa reformu ve müzakere süreci
Yılbaşından beri Türkiye'nin politik gündemini Anayasa reform paketi belirliyor. Ekonomi, dış politik önemli gelişmeler, AB süreci, sosyal meseleler, hatta Türkiye'nin geçen yıllarda ana gündem maddesi olan Kürt açılımı veya başörtüsü gündemden düşmüş durumda.
Hélène Flautre AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı

Anayasa Mahkemesi değişikliği 331 oyla geçti
Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören teklifin 17. maddesi de Genel Kurul'da kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi'ne gidilmezse, paket ayrılabilir sinyali
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmemesi halinde anayasa değişikliği paketinin yargıyla ilgili maddelerinin ayrılabileceğine dair mesajlar verdi.

Askerlere sivil yargı yolunu açan madde 337 oyla geçti
Anayasa değişiklikleriyle ilgili Meclis'teki ilk tur görüşmeler devam ediyor. Paketin maddeleri, referandum için gerekli oyçokluğunu (330) aşarak Meclis'ten geçiyor.

Anayasa teklifinin 15. maddesi de kabul edildi
Anayasa değişikliği teklifinin 15. maddesine 335 kabul, 71 ret oyu verildi. Görüşmelerde Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile AK Partili Suat Kılıç arasında "şeytan" tartışması çıktı.

'Anayasa tartışmalarının amacı, ekonomik sorunları örtmek'
TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, anayasa tartışmaları ile temel hedefin, kamplaşma ve kutuplaşma ortamı oluşturarak ekonomik sorunların üzerine örtmek olduğunu iddia etti.

YAŞ'a yargı denetimi kabul edildi
TBMM'de devam eden Anayasa Değişikliği görüşmelerinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını yargı denetimine açan 12. madde kabul edildi. Gün boyu çalışmalarını sürdüren Meclis 13 ve 14. maddeleri de görüşerek kabul etti.

Deniz Baykal: Bu bir korku anayasası...
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin, iktidardan uzaklaşacağı dönemde, kendisini iktidarda olmadığı halde güvence altına almak için uygun bir yargı yaratma ihtiyacı içinde olduğunu savunarak, "Bunun altında yatan, mahkemede hesap verme korkusudur. Bu anayasa değişikliği bir korku anayasası değişikliğidir" dedi.

İşte ombudsman, yetkileri ve ombudsmanlığın farklı uygulamaları
Meclis’teki Anayasa değişikliği oylamasından Ombudsmanlık da geçti.

Baykal: Ortada süreci değiştirecek bir teklif yok
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği konusunda bir sürecin işlediğini belirterek, "Ortada süreci değiştirecek bir şey yok" dedi.

Uzlaşma arayışlarında sürpriz adım
Baykal, “3 maddeyi ayırın” dedi; Çicek “Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya ilişkin düzenlemeyi ayıralım, pakete destek verin” önerisi yaptı

AB'den anayasada çoğulculuk mesajı
Avrupa Birliği, Meclis'te görüşmeleri devam eden anayasa reformuna destek verirken çoğulculuk ve diyalog vurgusu yaptı.

9. madde kavgaların ardından kabul edildi
Meclis Genel Kurulu'nda Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yurtdışı seyahatlerini eleştirerek, "Pisliklerinizi yüzünüze çarpayım" şeklindeki sözleri sert tartışmalara ve kavgaya yol açtı. AKP milletvekilleri Genç'in üzerine yürürken araya MHP'li milletvekilleri girdi.

Hâkim ve savcılar kararsız
Hâkim ve savcıların çoğunluğunun üye olduğu ‘adalet.org’ sitesindeki ankette, hâkimlerin yarısından fazlası Anayasa’daki HSYK ile ilgili değişiklik halkoyuna sunulduğu takdirde ‘hayır’ diyeceğini belirtti

6. madde 336, 7. madde 335 oyla kabul edildi
Anayasa Paketi'nin Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren 6. maddesi 336 oy ile, Memurların toplu görüşmelerini düzenleyen 7. Madde 335 oyla kabul edildi

Şahin: Vurduracak mısınız Meclis Başkanını?
BDP Van milletvekili Özdal Üçer’in konuşması sırasında, Üçer’e uyarıda bulunan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e BDP sıralarından tepki geldi. Hasip Kaplan’ın konuşmasına ek süre vermemesi üzerine, Kaplan, “Sizi uyarıyoruz sayın başkan, tepkimiz sert olur” sözüne Şahin, “ Vurduracak mısınız Meclis Başkanını?” karşılığını verdi.

Tüzmen'i zor tuttular
Anayasa değişikliği teklifi üzerinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in ''Ülkede savaş var. Bu Meclis'te konuşmaktan utanç duyuyorum'' sözleri tartışma yarattı. AK Parti'li Kürşat Tüzmen de Tuncel'in sözlerine tepki gösterdi. BDP grubunun bulunduğu bölüme gitmek isteyen Tüzmen'i partili arkadaşları tuttu ve sakinleştirmeye çalıştı.


Vural: Bunlar doğru şeyler değil
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, anayasa değişikliği görüşmelerinin sağlıksız ve özentisiz ortamda yapıldığı söyledi

'Raporumuzu, TBMM'ye sunmak istedik ama reddedildi'
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, "Siyasi partileri, halkın temsilcisi milletvekillerimizi, sivil toplum örgütlerini ve tüm yurttaşlarımızı, adalete, bağımsız yargısına ve dolayısıyla demokrasimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

BDP'li Tuncel'in sözleri Meclis'i gerdi!
Anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri gergin geçiyor. Anayasa maratonunun ikinci gününde de Meclis 13 saat mesai yaptı. BDP'li Sabahat Tuncel'in, "Bu ülkede savaş yaşanıyor" sözleri tartışma yarattı. Görüşmelerde teklifin 3, 4 ve 5'inci maddeleri kabul edildi. Genel Kurul, bugün teklifin 6, 7 ve 8'inci maddelerini görüşecek.

Paket, '330'u aştı reforma sandık yolu göründü
Meclis, Anayasa değişikliği için yoğun bir çalışma yürütüyor. Önceki gün başlayan ilk günkü görüşmeler, dün sabah tamamlanabildi. 333 vekil oylamalara geçilmesi için 'evet' derken, paketin iki maddesiyle ilgili oylamada, 'kabul'ler 337'ye ulaştı.

5. maddeye 333 kabul, 70 ret
Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesine 333 kabul, 70 ret oyu verildi.

Sivil toplumdan anayasa değişikliğine destek
Genel Kurul'da görüşülmeye başlanan anayasa değişikliği paketine toplumun farklı kesimlerinden destek gelmeye devam ediyor.

Anayasa Paketinin 1. ve 2. maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 333 oyla kabul edildi. Usül tartışmaları yüzünden geceyarısına sarkan gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı, 73 de ret oyu çıktı. Oylamada, İki milletvekili çekimser kalırken, iki oy da boş çıktı. 1. Madde saat 04.00'e doğru 336 oyla kabul edildi. Teklifin 2. maddesine de 337 kabul, 68 ret oyu verildi.

Görüşmeler 'usul' tartışması talebiyle başladı
TBMM Genel Kurul'da bugün başlayan Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri ilk turunun 27 Nisan Çarşamba günü tamamlanması planlanıyor. Hergün 3 maddenin bitimine kadar çalışacak olan Genel Kurul'un, bir günde 13 saatlik bir mesai yapması bekleniyor.

Vicdan sahibi herkes 'bu anayasa değişsin' der
12 Eylül darbe anayasasının değişmesine destek veren yönetmen Ezel Akay, vicdan sahibi herhangi birisinin 'anayasa değişmesin, olduğu gibi kalsın' diyemeyeceğini söyledi.

'Anayasa Mahkemesi'ne 17 Tayyip istiyor!'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği paketi ve Başbakan Erdoğan'ın tartışmaya açtığı 'Başkanlık sistemi'yle ilgili soruları yanıtladı.

Anayasa maratonu başlıyor
Anayasa değişikliği teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlayacak.

'Çift başlı yargı' devam eder
Reform paketinde askerî mahkemelerle ilgili düzenlemede son anda değişikliğe gidildi.Askerî mahkemelerin, yalnızca askeri suç ve disiplin konularında görevli oldukları yönündeki ilk metin genişletildi. Teklifin son şekline hukukçulardan itirazlar geldi: Bu düzenleme Şemdinli bombalamasındaki gibi 'görev gereği oradaydım' benzeri savunmalara kapı açıyor.

Bağımsızlar 'anayasa' için ne diyor?
Hem Meclis'te 330 oyu bulmaya çalışan AKP hem de Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için 110 imza arayan CHP, bağımsız vekillerin peşinde. 'Evet' diyeceğini açıklayan tek bağımsız var

Yaşar Büyükanıt, Anayasa ile ilgili görüş bildirdi
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa değişikliği paketine ilişkin "Böyle kapsamlı bir şeyde hoşunuza giden madde de olur, gitmeyen madde de olur. Hepsine birden (bu iyidir, kötüdür) diyemezsiniz" dedi.

Anayasa değişiklikleri için somut bir öneri
Bu satırların yazarı bir iktisatçı; ve itiraf ediyorum, hukuk meselesine çok uzun süredir büyük ilgi duyan bir iktisatçı.

3 madde dediler, 11'e çıktı CHP reformda samimi değil
Anayasa değişikliği paketi, komisyondan geçtikten sonra dün Meclis Genel Kurulu'na sunuldu. Pazartesi günü görüşmeler başlayacak. Ancak CHP'nin paketle ilgili girişimleri tartışmaların odağına yerleşti.

BDP: Anayasa değişikliğini tümden reddetmedik
BDP Anayasa değişikliği teklifine yönelik muhalefet şerhini, TBMM Anayasa Komisyonu'na sundu. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani imzasıyla sunulan 4 sayfalık muhalefet şerhinde Anayasa değişikliğini tümden reddetmediklerini dile getirdiler.

Anayasa değişiklik taslağının tümü Komisyon'dan geçti
Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Taslak metninin tümü Anayasa Komisyonu'ndan geçti.

Anayasa değişikliği yalnızca bir anayasa değişikliği değildir!
22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkan AKP iktidarı, söz konusu bu başarısından menkul, anayasa değişikliği konusunu sürekli gündemde tutma gayreti içinde olmuştur.

'Değişiklik, meşruluk tartışmasına sebep olacak'
Yargıtay Başkanlar Kurulu, “Değişiklik, 12 Eylül anayasası gibi meşruluk tartışmasına sebep olacak” açıklaması yaptı

TÜSİAD'dan '3 madde' itirazı
TÜSİAD Başkanı Boyner, anayasa değişikliği paketinde, yargı reformuyla ilgili 3 maddenin yetersiz olduğunu söyledi ve değişiklikle yargının, yürütmenin etkisi altına alınacağını kaydetti

'Bu 3 maddeyi, seçimlerden sonra hep birlikte ele alalım'
CHP lideri Deniz Baykal, Anayasa değişikliği ile ilgili olarak hükümete, "Tartışmalı üç maddeyi askıya al, seçim sonrasına bırak" çağrısı yaptı. CHP Grup Başkanvekilleri de, teklif konusunda AK Parti Grup Başkanvekilleri ile görüştü, üç maddeyle ilgili yönetime yazılı başvuru verdi.

Baykal'ın 'paket bölünsün' önerisine şartlı yeşil ışık yaktı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin 'Anayasa paketi bölünsün' önerisine şartlı da olsa yeşil ışık yaktı. Erdoğan, "Arkadaşlarıma, danışıp karar vereceğim.

Darbe mağduru ülkücülerden ortak deklarasyon: Reformu destekliyoruz
12 Eylül darbesinin ardından cezaevinde işkencelere maruz kalan ülkücüler, anayasa paketine destek için deklarasyon yayımladı.

Kadıköy'deki Anayasa mitinginde olaylar çıktı
SİVİL Demokratik Anayasa Platformu'nun Kadıköy'de düzenlediği mitingde olaylar çıktı. Elektrik direğine bölücü terör örgütü PKK'nın bayrağını asmak isteyen bir gruba polise müdahale etti. Grubun taş atması üzerine polis biber gazı atarak karşılık verdi. Kürsüye doğru atılan biber gazı yüzünden kapatılan DTP'nin yasaklı eski Eşbakanı Ahmet Türk de gazdan etkilendi. Kalp krizi geçiren bir gösterici ise, hastaneye kaldırıldı.

EVET için şartlarını açıkladı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, anayasa değişikliğine yönelik 'evet' oyunu öne sürdükleri üç maddenin çıkarılması şartıyla kabul edeceklerini söyledi.

İlk 16 madde, TBMM Anayasa Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi.
Anayasa değişiklik teklifinin askeri mahkemelerin görev alanını düzenleyen ilk 16 madde TBMM Anayasa Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi. Komisyonda siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran madde ve YAŞ kararlarına yargı yolunu açan madde kabul edildi.

STK'lardan Anayasa hamlesi
Sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Yeni anayasa için farklı başlıklarla çalıştaylar düzenleyecekler. İlk çalıştay, nisanda İstanbul'da olacak, diğerleri Anadolu'nun 12 ilinde. Açıklamayı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Anayasa değişikliği muhaliflerine karşı ne yapılmalı?
Anayasa değişikliğine şiddetle karşı çıkan kesimlerin dürüst ve içerikli bir tartışma yapmaya çalışmak yerine dezenformasyon taktiklerine, kelime oyunlarına ve hatta tehdit savurma yoluna başvurmaları beni hiç şaşırtmıyor.

'Eğer baraj düşürülürse anayasayı destekleriz'
Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa Değişikliği Paketi'ne seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi halinde destek verebileceklerini söyledi.

AİHM yargıcı Karakaş: Anayasa'da uzlaşma aranmalıydı
Uzlaşma eksikliği ve parti kapatma düzenlemelerini sorunlu bulan Karakaş'a göre, HSYK ve YAŞ kararlarına yargı denetimi, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, sendikal düzenlemeler ve Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru olumlu.

'Anayasa'ya 'EVET' oyu vereceğiz'
SAADET Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 29 maddelik bir Anayasa paketi değişikliğinin yeterli olmadığını ifade ederek, Türkiye'nin birkaç sene içerisinde topyekün 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmek zorunda kalacağını söyledi.

Paketi, Anayasa Mahkemesi neden denetleyemez?
Anayasa değişiklikleri TBMM'den 330'un üzerinde kabul oyu ile geçerse, Anayasa Mahkemesi (AYM) denetimi nasıl mümkün olacaktır? Bu soru önemli bir soru ve tartışmalar ilerledikçe daha da önem kazanacak gibi görünüyor.

Anayasa değişikliği isyanına Vahit Erdem de katıldı
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, Anayasa değişikliğinin tartışmalı olduğunu belirterek, “Partilerle mutabakat sağlanarak değişiklik olursa, bu çok iyi olur. Sağlanmadığı takdirde bu, hükümete maddi ve manevi külfet getirir” dedi.

'12 Eylül Anayasası'na sadık bir hareket olarak: PKK'
PKK terör örgütünün lideri terörist Abdullah Öcalan'ın son anayasa değişiklik paketi ile ilgili kamuoyuna yansıyan görüşleri partinin (BDP) hızla ve etkili biçimde "ret cephesinde" yer almasını istiyor.

'Anayasa değişikliklerini paket halinde oylamak Venedik Kriterleri'ne uygun'
'Anayasa değişikliklerinin paket halinde referanduma sunulması Venedik Kriterleri'ne aykırı' iddiasının gerçek dışı olduğuna yönelik bir açıklama da Venedik Komisyonu üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun'dan geldi.


   GÖRÜŞLER - 3  



   GÖRÜŞLER - 2  


   GÖRÜŞLER - 1  






Anayasa değişikliği neleri içeriyor?


82 Anayasası'nda bugüne kadar yapılan değişiklikler




ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ ve MADDE GEREKÇELERİ


Anayasa değişiklik teklifi TAM METNİ


Halk referandumda ne diyecek? Evet mi, hayır mı?


Anayasa değişiklik teklifi karşılaştırmalı tablo


Anayasa paketini anlama rehberi


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ


1982 ANAYASASI


Ergun Özbudun ve ekibinin AKP için hazırladığı yeni anayasa taslağı.