DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Yönetim Kurulu üyeleriyle, ikinci kez CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilen Gürsel Tekin'i ziyaret etti.

Süleyman Çelebi, CHP İstanbul İl Başkanı Tekin'in hep emek cephesinin yanında yer aldığını, ortaya konulan bu duyarlılığın gelecek dönemde de sürmesini, iş birliği ve dayanışmanın geliştirilmesini talep etmek ve tebriklerini iletmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de ''Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini, kurumlar arasındaki gerginliğin tırmandığını, esnafın bittiğini, işçinin perişan olduğunu, işsizliğin katlanarak arttığını ancak bu sorunların iktidarın gündeminde olmadığını'' öne sürdü.

Başbakan Erdoğan'ın 2002'de açıkladığı ve ''yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar'' olarak ifade ettiği ''3Y'' formülünün sınıfta kaldığını savunan Tekin, ''Önümüzdeki dönemde bu gerginliklerin ortadan kalkması için Sayın Başbakan'ın Türkiye'ye ve kendisine yapacağı en büyük iyilik, hemen erken seçime gitmektir. Aksi takdirde erken seçimin dışında bu sefaletin, bu yoksulluğun, bu sıkıntıların ortadan kaldırılması mümkün değil'' dedi.

''Demokrasi dışı çözümlerin hiçbirisini doğru bulmuyoruz"

DİSK Genel Başkanı Çelebi de basın mensuplarının son operasyonlara yönelik soruları üzerine, bu ülkede içtenlikle, gerçekten sorgulanma yapılacaksa, esas darbe yapanların, bilinen darbecilerin sorgulanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Onun için 12 Eylül darbecilerinin ortaya çıkartılarak niye darbe yaptıklarının, bu ülkeyi bu hale nasıl getirdiklerinin hesabının sorulması gerekiyor. Eğer gerçekten demokrasi dışı sorunların üzerine gidilmek isteniyorsa, halen faili meçhul birçok cinayetin ortaya çıkartılması gerekiyor. Kahramanmaraş, Çorum, 1 Mayıs, Sivas katliamının, Uğur Mumcu'dan Bahriye Üçok'a, Kemal Türkler'den Abdi İpekçi'ye kadar bütün öldürülenlerin gerçekten açığa çıkartılması gerekiyor. Demokrasi dışı çözümlerin hiçbirisini doğru bulmuyoruz. Demokrasi dışı yol ve yöntemlere girişenler kim varsa, bu ülkede hesap vermeliler ama her gün Türkiye'nin gündemi yeni kaosla, sanal birtakım yaklaşımlarla meşgul edilmemelidir. Varsa sorumlular, varsa bu sürecin akışında demokrasi dışı arayışlarda bulunanlar elbette sorgulanmalı.''

Süleyman Çelebi, şu anda Türkiye'nin üzeri kapatılan ve toplumun gündeminden kaçırılan en önemli sorununun yoksulluk ve işsizlik olduğunu, her gün 1 milyon 400 bin vatandaşın aç, 12 milyon 400 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığını, son bir yılda 1 milyon 400 bin insanın işsiz kaldığını ifade etti.

Demokrasi alanında da ciddi sorunlar olduğunu, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmadığını dile getiren Çelebi, anayasa değişikliğine ilişkin de şunları kaydetti:
''(12 Eylül Anayasası'nı değiştireceğiz) diyorlar ya. Kendileriyle ilgili açılım istiyorlarsa, kendi siyasal görüşlerini korumaya yönelik bir değişiklik istiyorlarsa, bundan yana değiliz. Gerçekten 12 Eylül Anayasası değişecekse, bütünüyle değişecekse buna varız. Sendikalar Yasası değişecekse buna varız. Gerçek demokratikleşmeyi isteyenler, gerçek özgürlükleri isteyenler, önce 12 Eylül generalleri tarafından yapılan yasaları, Anayasa'yı değiştirsinler. Biz bu konuda en açık örgütüz ve kapsamlı bir anayasa değişikliği çalışması yaptık. Buradan başlayalım. Kapsamlı, geniş, gerçekten toplumsal mutabakata dayanan, bir anlayışın anayasası değil, bir grubun benimsediği anayasa değil, toplumun benimsediği, toplumun mutabakatının sağlandığı içtenlikli bir anayasa çalışmasını hep beraber yapalım. Buna varız ama rutin bir sorunu aşmak için anayasa değişikliği, bir sorunu aşmak için başka yasal düzenlemeler yerine bu toplumun bütünüyle demokratikleşmesi projesini hayata geçirmeliyiz.''

DİSK Genel Başkanı Çelebi, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel'in istifasının nedenine ilişkin bir soru üzerine de istifanın ne kendi konfederasyonu Türk-İş ile ne de konfederasyonlar arasındaki bir sorundan kaynaklandığını söyledi.

1 Mayıs kutlaması

DİSK Genel Başkanı Çelebi, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin bir soru üzerine de her 1 Mayıs kutlaması öncesinde ''gerilim olacak, kaos olacak'' yaklaşımı bulunduğuna işaret ederek, ''Bizi bize bıraksalar, bizi engellemeseler, coşkuyla, içtenlikle öyle sokak başlarında engellenmediğimiz, gazlanmadığımız bir 1 Mayıs'ı bu ülkede gerçekten kutlayabilsek... Özgürce 1 Mayıs'ı kutlama hakkımızı elde ettiğimizde gerçekten Türkiye'de demokrasiden bahsedebiliriz. Israrımızın çok da ötesinde bu toplumun büyük bir bölümünün iradesi Taksim'dir. Herkes Taksim'de kutlanmasını istiyor. 1 Mayıs'ı yine bir gerilim olmadan Taksim'de kutlamak için şimdiden düğmeye basıyoruz'' dedi.

aa



  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.