Danıştay Başkanı Mustafa Birden, anayasa değişikliğinin kamuoyuna sunulduğunun aksine bir reform olmadığını, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK)değiştirmeyi hedefleyen bir düzenleme olduğunu söyledi. Danıştay saldırısı ile ilgili iddialar için, "Olayın en ince detaylarına kadar çözülmesini, saldırıdan en çok zarar görenlerden birisi olarak ben istiyorum" diyen Birden, Danıştay kararlarının ideolojik olduğu eleştirileri için de "Böyle bir niteleme, devlet yönetimiyle bağdaşmaz" diye konuştu. Danıştay dün, 142'nci kuruluş yıldönümünü kutladı. CHP lideri Deniz Baykal'ın katılmadığı törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yargı kurumlarının başkanları katıldı. Törende konuşan Birden şu mesajları verdi :

SORUN BÜYÜR
 Aceleye getirilmiş, çoğulculuk yerine çoğunluk görüşüyle yapılan anayasalar sorun çözmez, var olan sorunu daha da büyütür.

 Bu anayasa değişikliğinde temel amacın, Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısını değiştirmek olduğu açıkça görülmüştür. Bu amaca indirgenmiş bir anayasa değişikliğinin özgürleşme ve demokratikleşme yönünde yapılmış bir reform olarak takdim edilmesini doğru bulmuyoruz.

 (HSYK) Siyasal erkin etkisine tamamen açık, Adalet Bakanlığının kontrolünde bir Kurul modeli oluşturulmuştur.

 Cumhurbaşkanının, yüksek mahkemelerin ve yargı kurullarının oluşumuna ilişkin görev ve yetkilerinin sınırlandırılması gerekirken; anayasa değişikliği ile bu yetkilerinin artırılmasını doğru bulmadığımızı açıkça ifade etmeliyim.

 Danıştay'a, verdiği kimi kararlar nedeniyle en yetkili ağızlar tarafından sarf edilen, eleştiri sınırlarını ziyadesiyle aşan, suçlayıcı ve saygınlığını zedeleyici, söz ve beyanlar bizleri üzmektedir.

 Görevini yerine getiren yargı yerlerini suçlayan, halka şikâyet eden açıklamalar, başta yargı mensupları olmak üzere toplumda hayal kırıklığı yaratmakta, gerginliklere davetiye çıkarmaktadır. Kararları ideolojik olarak nitelendirmek hukuka saygılı devlet yönetimi anlayışıyla bağdaşmaz.

 Yargının kendisini bu kadar savunma durumuna düşürülmesinin demokratik rejimlerde yeri olamaz. Yargı yetkisini kullanan bizler, hukuk icad etmiyoruz. Önümüze gelen uyuşmazlıkları da bizler çıkarmıyoruz. Var olan mevzuata göre anayasa ve yasaların bize yüklediği görev ve sorumluluk çerçevesinde vicdani kanaatimiz doğrultusunda karar alıyoruz.

(Danıştay Saldırısı) Yargılama süreci devam eden dava ile ilgili konuşmamı hiç kimse beklememelidir. Saldırıdan en çok zarar görenlerden birisi olarak bu menfur olayın en ince ayrıntısına kadar bir an evvel açıklığa kavuşturulmasını ve tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını benden daha fazla isteyen hiç kimse olamaz.

GİTAR RESİTALİ
Danıştay'ın 142'nci kuruluş yıldönümü toplantısı ünlü gitar virtüözü Ahmet Kanneci'nin verdiği mini resital ile başladı. Resitalden sonra törende Danıştay Başkanı Mustafa Birden konuştu. (Sabah)