Financial Times:
Financial Times gazetesi, "Türkiye'de yargıçların yetkilerini engellemeye yönelik bir adım. Bu girişim zaten sıcak olan siyasi iklimi alevlendirecek" yorumunu yaptı.

Gazete, "Türkiye’de iktidardaki AK Parti yargı ve ordu içindeki en sıkı muhaliflerinin yetkilerini engelleyecek Anayasa değişikliği ile ilgili planları dün açıkladı… AK Parti memurlara grev hakkı ve 1980 askeri darbesi sorumlularını yargı önüne çıkarmayı da pakete dahil ederek daha geniş destek görmeyi hedeflemiş. Ama bunların reformların ancak taze seçimlerle meşru olacağını savunan muhalefet partilerini ikna etme olasılığı yok" diye yazdı.

The Guardian:
"Türk Anayasa reform planları hakimleri kızdırdı" diyen gazete, "Türkiye’nin İslami temeller üzerine kurulu hükümeti ülkenin laik yargısıyla arasında kaynamaya başlayan meydan okumada yaylım ateşini başlattı" ifadesini kullandı.

Gazete ayrıca, "Radikal paket politikacılara yargıçları atama yetkisi verip siyasi partilerin kapatılmasını daha zor hale getiriyor. Pakete yönelik eleştiriler parlementoda yapılacak oylamada muhalif olacağını duyuruan ana muhalefet partisi CHP’den geldi. Diğer muhalefet partileri de değişiklikleri rededeceklerini duyurdular ve bu da hükümetin gereken üçte ikilik çoğunluğu elde edemeyeceği anlamına geliyor. Bu durumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümet haziran ayında yapılması beklenen bir referanduma gidileceğini duyurdu. Referandum kampanyası amansız bir şekilde geçecek ve AKP’nin İslami gündem izlediği ve ülkenin laik anayasasının bozma girişimde bulunduğuna dair suçlamaları gündeme getirmek için muhaliflerine yeni bir ortam yaratmış olacak" ifadelerine yer verdi.


Cnn Türk


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.