Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören yasanın, Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'nce yapılan incelemenin ardından TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından imzalanarak Çankaya Köşkü'ne gönderildiği öğrenildi.

Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 15 gün inceleme süresi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoylamasına sunabiliyor.

Meclis'in üye tamsayısının 5'te 3'ü (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanınca iade edilmediği takdirde, halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanacak.

Anayasa'ya göre, "Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri, Cumhurbaşkanı tarafından" halkoyuna sunulabiliyor. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazetede yayımlanıyor.


"Benim kararım çok gecikmez"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliğine ilişkin süreci hukukçularının yakından takip edip, değerlendirdiğini belirterek, ''Benim kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum. Tabi ki yine biz gerekli değerlendirmeyi ve incelemeyi yapacağız'' dedi.
    
Cumhurbaşkanı Gül, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde iş adamlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
   
Bir gazetecinin, ''Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaların TBMM'de tamamlandığını anımsatarak, değerlendirmede bulunmasını'' istemesi üzerine Gül, Anayasa değişikliğine ilişkin Meclis görüşmelerinin bugün sona erdiğini anımsattı.
    
Hukukçularının süreci yakından takip ettiğini ve her şeyi değerlendirdiğini ifade eden Gül, ''Benim kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum. Tabi ki yine biz gerekli değerlendirmeyi ve incelemeyi yapacağız'' diye konuştu.
    
Cumhurbaşkanı Gül, ''Hakkari'deki çatışmalar hakkında bilgi alıp almadığının'' sorulması üzerine de sabah olaylar başladığında devamlı olarak bilgi aldığını ve bilgilendirildiğini söyledi.
    
Gül, bir gazetecinin, ''Türk Ceza Kanunu'na pişmanlıkla ilgili düzenleme bulunduğunu anımsatarak, teröristlere bir çağrısı olup olmayacağını'' sorması üzerine de şunları kaydetti:
    
''Silahla bir yere varmaları mümkün değildir, terörle bir yere varmaları asla mümkün değildir. Hiç bir devlet, teröre ne pahasına olursa olsun boyun eğmez, taviz vermez. Bunu herkesin bilmesi lazım. Ayrıca dünya konjonktürü, siyasi konjonktür onları geçmişte koruyanların da davranışlarını değiştirmek zorunda kalmaya zorlamıştır. Dolayısıyla başta komşularımız olmak üzere oralarda sığınmaları ve oralarda devam etmeleri mümkün değildir. Onun için eninde sonunda göreceklerdir, bunu anlayacaklardır. Onun için şimdiden tekrar çağrıda bulunuyorum, silahlarını bırakmalarını ve Türk adaletine teslim olmalarını burada bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyorum.''
(AA)