TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Komisyonu’na havale ettiğini söyledi.
Şahin TBMM 4’ncü Spor Oyunları açılış töreni öncesinde gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtladı. “CHP, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Anayasa Komisyonuna sevk etmenizin, İçtüzüğe aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesine gideceğine söylüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki bir soruya Şahin, “TBMM Başkanlığı, verilen tasarı ve teklifleri, sadece şekil bakımından incelemekle görevlidir. Anayasa değişikliği teklifi, uzmanlarımızca da incelenmiş, İçtüzüğümüze aykırı herhangi bir durum tespit edilememiştir. Ben de incelememi tamamladım. Ve bugün bütün bu iddiaları inceleyecek ve karar verecek olan Meclisimizin en yetkin ihtisas komisyonlarından biri olan Anayasa Komisyonuna havale ettim” karşılığını verdi.

Anayasa Komisyonunun da tasarı ve tekliflerin Anayasaya aykırı olup olmadığını incelediğini kaydeden Şahin, “İtirazları saygıyla karşılıyorum ama lütfen anayasa ve İçtüzük çerçevesinde konuşur ve açıklama yaparsak, daha isabetli olur diye düşünüyorum” dedi. Şahin, “CHP’nin bu durumda anamuhalefet partisi sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi sözkonusu olabilir mi, yoksa 110 imzayı bulması mı gerekiyor” şeklindeki bir soru üzerine de, “Benim tasarrufumla ilgili Anayasa Mahkemesine gidileceğinden bahsettiniz. Ben böyle bir yolun ve imkanın olduğu kanaatinde değilim” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün parti kapatmalarıyla ilgili, ‘Meclis karışmasın’ şeklindeki açıklamalarının olduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, “Bu teklifte, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şeklinde bir düzenleme varsa, bu düzenlemenin isabetli olup olmadığı konusunu da, biraz önce ifade ettiğim gibi TBMM'nin ilgili komisyonu ve Genel Kurul karar verecektir. Hepimiz bu süreçleri büyük bir dikkatle takip edelim. Şu anda yapacağımız şey, önce komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra, ortada nasıl bir metin çıkacak, onu görürüz. Olayın Genel Kurul safhası da var. Çünkü Türkiye'de TBMM'nin gelenekleri var. Bir kanun tasarı ve teklifi nasıl görüşülür, hangi safhalardan geçer, artık bunları bilmeyen yok. Dolayısıyla bu safhalar tamamlandıktan sonra hangi sonuca varacağız, bunu hepimiz milletçe göreceğiz” diye konuştu.

Şahin, “Kaygılara katılıyor musunuz” şeklindeki bir soruya ise, “Meclis Başkanı olarak, bana verilmiş kanun tasarı ve tekliflerinin içeriğiyle ilgili açıklama yapmam. Zaten Mecliste oy kullanma hakkım da yok. Tabii benim de kişisel görüşlerim, değerlendirmelerim olacaktır ama onu kendimde saklıyorum” yanıtını verdi. Şahin, Meclis Başkanlarına da Yüce Divan yolunun açıldığının hatırlatılması üzerine de saygıyla karşıladığını kaydetti.(ANKA/SON)


TBMM BAŞKANI ŞAHİN, DEĞİŞİKLİK PAKETİNİ UZMANLARA İNCELETTİ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AKP tarafından Meclis'e sunulan Anayasa değişikliği teklifini, dört kişilik uzman ekibe inceletti.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü’nden oluşturulan dört kişilik ekip, dün TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişikliği paketini gece geç saatlere kadar inceledi.

Teklif, Anayasa ve TBMM İçtüzüğüne aykırı olup olmadığına ilişkin yapılan inceleme sonrasında, Şahin tarafından Anayasa Komisyonu'na havale edildi.(ANKA)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.