Bunların başında Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili değişiklik geliyor. Yüksek Mahkeme'nin üye sayısı 19'a çıkarılıyor ve 3 üyeyi Meclis'in seçmesi planlanıyor. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınıyor. Değişiklik, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin döneminde hazırlanan teklifle örtüşüyor. Dönemin hükümeti, muhalefet partileri ile Anayasa Komisyonu'na sunulan çalışmada, üye sayısının 17'ye çıkarılması, 4 üyeyi Meclis'in, 2 üyeyi de cumhurbaşkanının belirlemesi önerilmişti. Yüksek Mahkeme'nin genel kurul ve iki daire hâlinde çalışmak üzere yeniden yapılandırılması da istenmişti.

Bumin'den sonra, başkanlık koltuğuna oturan Haşim Kılıç da bu taslağa sahip çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıldönümünde (2008) konuşan Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin oluşumunda Parlamento'nun devre dışı bırakılmasının anayasa yargısının demokratik meşruiyeti açısından tartışmaya neden olduğunu belirtmişti. Kılıç, 47. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada ise, Türkiye'nin Rusya'dan sonra insan hakkı ihlali iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) hakkında başvuru yapılan ikinci ülke olduğunu vurgulamıştı. Haşim Kılıç, başkan vekilliği döneminde yaptığı araştırmada da Türkiye ve Rusya dışında tüm ülkelerde parlamentoların Anayasa Mahkemesi'ne üye seçtiğini vurgulamıştı.

Türkiye Barolar Birliği (TOBB) ise, 2000 yılında hazırladığı anayasa taslağında, Yüksek Mahkeme'nin üye sayısının 21'e yükseltilmesini, 7'sinin Meclis tarafından seçilmesini istemişti. Zaman



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.