"CHP, 'Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyeceğiz' derse, siz de bu maddeleri ayırır mısınız?" sorusu ile karşılaşan Ergin, "O noktada ciddi gelişmeler olabilir. Elbette o tür bir tavra girilebilirse önemli gelişmeler olması beklenmeli, o yola girmek mümkün olabilirse. O takdirde uzlaşmak için daha çok sebep ortaya çıkar." dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kanal 7'deki 'Başkent Kulisi' programında gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. "Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili muhalefetle, özellikle de CHP ile uzlaşma çabanız olacak mı?" sorusu üzerine Ergin, bu çabanın başından beri yürütüldüğünü, ancak uzlaşmanın tek taraflı iradeyle olmayacağını söyledi. Bakan Ergin, "CHP ile uzlaşma konusunda kurumsal bir çalışma söz konusu mu?" sorusuna ise, "Elbette informel görüşmeler var ama kurumsal anlamda, belli bir statüye tabi görüşmeler söz konusu değil." açıklaması yaptı.

HSYK, Danıştay ve Yargıtay mevcut düzenden memnun

"Muhalefetle uzlaşma yok, ama en azından yüksek yargıyla uzlaşma sağlanması gerekmez miydi?" sorusuna karşılık Ergin, Danıştay ve Yargıtay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş 5 üyesinin şu anki durumdan memnun olduklarını söyledi. Ergin, şöyle devam etti: "Çünkü mevcut anayasa, yargının tek hakimi olarak Yargıtay, Danıştay ve HSYK'nın 5 üyesini tayin etmiş. 'Bu işi güzel güzel yapıyoruz, başkalarını niye katalım' diye bir algı var. Bugün yargı dediğimiz şey, 250 Yargıtay, 90 Danıştay olmak üzere 340 hakimden müteşekkil değil. 12 bine yakın hakim ve savcımız var." ifadelerini kullandı.

Bakan 'çocuk affı'na soğuk

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'çocuk affı' önerisine ilişkin ise Bakan Ergin, Bahçeli'nin önerisini 'iyi niyetle söylenmiş bir söz olarak kabul ettiğini' belirtti. "Ancak bu tür teklifler öne sürülürken, neler getirip neler götüreceğinin çok iyi hesap edilmesi lazım." diyen Ergin, çocukların suça itilmeyeceği ortamların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ergin, "Sayın Bahçeli'nin önerisini, af boyutuyla değil ama çocuk tutukluların ve hükümlülerin bir an önce rehabilite edilerek, topluma kazandırılması için ilave tedbirler alınması yönünde bir teklif olarak algılayıp, buna dönük bir çalışma içerisinde olduğumuzu ifade edeyim." diye konuştu.

Bakan Ergin, "Bahçeli'nin önerisi Hrant Dink, Rahip Santoro, Münevver Karabulut cinayetleriyle ilgili davaları etkiler mi?" sorusu üzerine, "18 yaş altına çocuk diyoruz biz. Çocuk dediğiniz zaman bir düzenleme yapılacaksa bunları da bir şekilde etkileyecektir. Ama Sayın Bahçeli'nin bunları kastetmediğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. ANKARA ZAMAN