TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin, Anayasa'ya parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiren ve parti kapatma davası açılmasını TBMM iznine bağlayan 8. maddesi üzerindeki görüşmeler sona erdi.
     Madde üzerinde 52 önerge verildi, bu önergelerden 7'si işleme alındı.
     CHP'nin önergesi üzerinde konuşan Konya Milletvekili Atilla Kart, bu Anayasa değişikliği ile ''parti devleti'' yapısının oluşturulduğunu iddia etti. Artık siyasi partilerin kapatılmasının partilerin insafına bırakılacağını savunan Kart, ''Demokrasinin intiharından söz ediyorum'' dedi.
     Önergesi üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Attığınız adımlar gelecekte bir kaosa neden olabilir. Bu düzenlemeden sonra artık bölücü siyaset yapılmasının önünü kesemezsiniz. Milli birliği, üniter yapıyı sorgulamak yanlış olur. Gelin bu maddeyi geri çekelim, yeniden düzenleyelim. Vereceğiniz kararlarla geleceği karartmaya hakkınız yok'' dedi.
     Şandır'ın ifadeleri üzerine söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, ''Biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz, uyarı almaya ihtiyacımız yok'' şeklinde konuştu.
    
     -''OSMANLI'DA KÜRTÇE ÜNİVERSİTELER VARDI''-
    
     BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da partisinin önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, kendisinin aktif siyasette bulunduğu 6 siyasi partinin kapatıldığını söyledi.
     Sakık, uzlaşarak yeni Anayasa yapılmasını istediklerini dile getirerek, ''Diğerleri, ordusuyla, tankıyla, topuyla mevziye yatıyorlar, uzlaşalım diyorlar. Bunun adı uzlaşma değil, teslim almaktır'' diye konuştu. AK Parti'nin, partisinin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağını ''görmezlikten geldiğini'' savunan Sakık, şöyle konuştu:
     ''Çünkü korkuyorsunuz, ürküyorsunuz. Bu ülkede yaşayan bütün farklılıklar, bu Anayasaya dahil edilmelidir. Hep Osmanlıdan bahsediyorlar. Osmanlı çok kültürlü idi, Osmanlı'da Kürtçe üniversiteler vardı. Osmanlı onunla ayaktaydı.''
    
     -''GİDİN KABİNLERE''
    
     AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen de bütün milletvekillerinin 1982 Anayasası'na karşı olduğunu, ancak ''değiştirelim'' denildiği zaman bazı milletvekillerinin karşı çıktığını söyledi.
     CHP'nin oylamaya katılmamasını da eleştiren Bilen, ''Biz, kabinlere girerek, milletin bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Siz, o kabinlere bile giremiyorsunuz. Gidin kabinlere, demokratik tercihinizi ortaya koyun'' dedi.
     Daha sonra değişiklik önergeleri reddedildi. (AA)


Anayasa maratonun 2. turunda 7 madde kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2'nci turunda 7'nci maddenin gizli oylamasına 409 milletvekili katıldı. Madde 337 oyla kabul edildi. 7"nci maddeye 71 ret, 1 boş oy çıktı. Maddenin oylanmasının ardından Şahin birleşime 20 dakika ara verdi.

Dün kabul edilen 5 maddenin ardından teklifin 6. maddesi de 71 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 6. maddesi ile Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı "Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme" şeklinde değiştiriliyor. Buna göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu sözleşme hakkına sahip olacak.

Birinci turda, 6. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da boş çıkmıştı.

Bu arada, Genel Kurulda teklifin 6. maddesine ilişkin oylamaya geçildiğinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 24.00'de bitmesi öngörülen çalışma süresinin 6. maddenin oylamasının sonuçlanmasına kadar uzatılmasını oya sundu.

Şahin, 6. maddeye ilişkin gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra, bugün saat 12.00'de toplanmak üzere Genel Kurul birleşimini kapattı. Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turuna teklifin 7. maddesiyle devam edilecek.

7'nci madde Anayasa'nın "Grev Hakkı ve Lokavt" başlıklı 54'ncü. maddesinde değişiklik öngörüyor. Maddeye göre, greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Madde dayanışma grevi yasağını da kaldırıyor.

DÜNKÜ GÖRÜŞMELER

Genel Kurul, teklifin 2. tur görüşmeleri için dünsaat 12.00'de toplandı. Gündeme ilişkin önerilerin ardından Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine saat 14.00'de geçildi. Görüşmelerde 6 madde gizli oylamaya sunuldu. Bu maddeler 330-367 oy arasında, referandum aralığında kabul edildi.

Her maddede yaklaşık 50 değişiklik önergesi verildi. İçtüzük gereğince çekilen kura sonucu belirlenen 7 önerge işleme konuldu, milletvekilleri bu önergeler üzerine söz aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oy kullanmasının ardından bazen milletvekilleriyle şakalaştı bazen de üzüntülerini paylaştı. Erdoğan, oyunu verdikten sonra, kulaklık takarak oturan AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva'nın yanına gelerek, alnına vurdu. Ayva, kulaklığını çıkartarak, bir süre Erdoğan ile konuştu.

Başbakan Erdoğan, kız kardeşinin cenaze töreni nedeniyle Ankara dışında bulunan ve 4. maddeden sonra oylamalara katılabilen AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ile oturarak, bir süre sohbet etti.

Taziyeleri kabul eden Yerlikaya'nın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

1. tur oylamaları baştan sona izleyerek, oy kullanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2. tur görüşmelerinde de Genel Kurulda yer aldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da teklifin ilk maddesinin görüşmelerini izledi. 1. turda oy kullanmayan DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, 2. turda 1. madde için oy verdi.

Bağımsız İzmir Milletvekili Recai Birgün ise 1. tur oylamalarının aksine "Benim için gerçekten çok özel insanı kırmaktansa, zaten ilkesel bir destekten öteye gitmeyen Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin 2. tur oylamalarına katılmayacağım" açıklamasını yaptı ve bu oylamalarda yer almadı.

2. tur görüşmeleri sürerken, milletvekilleri, kulislerde İngiltere liginde oynanan Liverpool-Chelsea ve Sunderland-Manchester United maçlarını izledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu kullandıktan sonra bir bahçeye çıkarak milletvekiliyle sohbet etti. AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Erdoğan ve beraberindekilere kayısı kurusu ikram etti. Bu sırada, Muhsin Yazıcıoğlu Gönülden Bağlılar Platformu Sözcüsü Nihat Eren, Erdoğan'a, Dr. Veysi Erken'in kaleme aldığı ve Yazıcıoğlu ile ilgili bilgileri içeren "Bir Kar Tanesi Olsam" kitabını hediye etti.

İçtüzük hükümleri

TBMM İçtüzüğüne göre, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde, maddeler üzerinde konuşma yapılamıyor. Ancak, maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise o önerge üzerinde milletvekillerinin konuşma hakkı bulunuyor. 2. turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte
toplam 31 gizli oylama yapılacak.

Teklifin kabulü, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün oluyor.

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoylamasına sunabiliyor.

Meclisin üye tamsayısının beşte üçü (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanınca Meclise iade edilmediği takdirde, halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanıyor.

Anayasa hükümlerine göre, "Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iade üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından" halkoyuna sunulabiliyor. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 12.00'de toplanarak, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerine 7. maddeden itibaren devam edecek. Alınan karar gereğince Genel Kuruldaki görüşmeler gece yarısına kadar sürecek. (Cnn Türk)