Yargıtay Onursal Üyesi emekli Hakim Cevdet İlhan Günay, yargı reformuna yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı. Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu iddialarına karşı çıkan Günay, "Kurul üye sayısının az olmasının çok sıkıntısını çektik. Eğer mevcut yasa kuvvetler ayrılığına uygunsa önerilen paket, kuvvetler ayrılığı ilkesini daha da güçlendirecektir." dedi.

Günay, TRT Haber'de yayınlanan Çıkış Yolu isimli programın konuğuydu. Emekli Yargıtay Hakimi, yargı reformunun Avrupa Birliği ile bütünleşme açısından önemine değinirken kişisel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından da vazgeçilmez olduğunu vurguladı. "1982 Anayasası'nın tümüyle değiştirilmesi taraftarıyım." diyen Günay, "Bu anayasa paketinde tüm yargıyla ilgili değişiklik maalesef yapılmadı. Bu paketi değerlendirdiğimde olumlu buluyorum." şeklinde konuştu.

Cevdet İlhan Günay, Yargıtay üyesi seçimleriyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Seçimlerde ideolojik, bölgesel ve mezhepsel unsurların etkili olduğunun altını çizen Günay, atama ve seçimlerin bu unsurlara göre şekillendiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiminde de kontenjanların çeşitli mahfillerde belirlendiğini öne sürerek, "Görünmeyen kurallar var. Alınacak muhafazakar üye, bilmem başka ideolojiye mensup üye sayısı bellidir. Bir zamanlar bir bakan, müsteşar ve iki üye ile istedikleri isimleri istedikleri yerlere seçiyorlardı. Şimdi kurulun üye sayısı fazla olunca hükmetmek zor olacak. Sayı fazla olunca işler değişiyor." tespitlerini yaptı.

Hsyk başkan vekili ÖZBEK, SUÇ İŞLİYOR

Pakette itiraz ettiği noktalara da temas eden emekli hakim, buna örnek olarak cumhurbaşkanının yükseköğrenim görmüş memur atamasını gösterdi. Günay, itirazını Anayasa Mahkemesi'nin jüri olarak çalışmamasına bağladı. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in yaptığı basın açıklamalarını da eleştiren Günay, "Başkan vekilinin açıklama yetkisi yoktur. Hukuka uygun değil ve suçtur." değerlendirmesini yaptı. Ergenekon soruşturması kapsamında kimi yargı üyelerinin fişlenmesiyle ilgili bir soruya ise, "Ben bu kadar seçim kaybetmiş biriyim. Demek ki bu örgüt iş yaptıracağı kimseleri fişlemiş. Kendilerine göre yapmışlar bunu. Bu örgütler açığı olan kimseleri araştırırlar. Açığı olanlar da ondan sonra 'bu böyle, şu şöyle' diyemez." karşılığını verdi. Kendisiyle ilgili Ergenekon'da bugüne kadar bir şey çıkmadığını söyleyen Günay, şu ifadeleri kullandı: "Balyoz'dan bekliyorum. Balyoz'da emekliye sevk edilecekler diye bir liste var. O davada müdahil olacağım. O tarihte olmadı ama 3-5 sene sonra emekli edildim. Her şeyin yedeği var, yargının askerin yok. Bu kurumları yıpratmayalım." İSTANBUL ZAMAN


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.