AKP'li hukukçu milletvekillerinden oluşan bir ekip, çalışmalarına parti genel merkezinde başladı. Toplantıya, AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Suat Kılıç ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek katıldı. Anayasa değişikliği paketiyle ilgili yol haritasını belirlemek üzere yapılan toplantıda, muhalefet partilerine söz konusu paketin ne zaman ve nasıl gidileceği konusunun ele alındığı öğrenildi.

AKP'nin bir süre önce gündeme getirmek istediği ancak beklettiği Anayasa değişikliği paketi üç ayaklı olacak.

Yeni hazırlanacak ve Meclis Başkanlığı'na sunulmadan önce muhalefet partilerine götürülecek değişik paketinde öncelikle Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve HSYK'nın yapısını değiştiren, "Yargı Reformu Strateji Belgesi" yer alacak.

Anayasa değişikliği paketinin ikinci ayağını ise siyasi partilerin kapatılması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören değişiklikler, olmazsa olmaz maddeler arasında yer alırken, düzenlemenin üçüncü ayağında ise AB'ye uyum değişiklikleri yer alacak.

AB Reformları diye de adlandırılacak değişiklikler arasında şu konular yer alacak:
"Mahkeme kararı olmadan yurtdışı yasağı konulamayacak. Kadınlara pozitif ayrımcılık getirilecek. Çocuk hakları da anayasada geniş bir şekilde yer alacak. Pakette memura yönelik sendikal iyileştirmeler arasında grev hakkı da yer alacak. Memurların disiplin cezalarına yargı yolu açılması da gündemde. 'İnsanlık onuru' anayasal güvenceye alınacak. İşkence, kötü muamele gibi insan onurunu inciten uygulamaların önüne geçilmesi hedeflenecek. Kamu Denetçiliği Kurumu gelecek, bu kurum vatandaşla kamu arasındaki sorunlarda 'ombudsmanlık' rolü üstlenecek."

Anka


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.