TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin de katılacağı toplantı bir gün sürecek. Toplantı boyunca yeni anayasaya dair düşünce, talep ve beklentiler, tarafsız, serbest, medeni bir tartışma ve müzakere ortamında dile getirilecek. 

'Anayasa Platformu' girişim grubu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen ve ilki 8 Ocak 2011'de Ankara'da gerçekleştirilen 'Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın Antalya ayağı 11 Mart 2012 Pazar günü 10.00-18.00 saatleri arasında Ramada Otel'de yapılacak. Antalyalıların yeni anayasayla ilgili düşüncelerini dile getireceği toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri de katılacak. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen toplantıya katılacaklar yeni ve özel yöntemlerle belirlendi. 

ÇAĞRILAR SMS'LE ULAŞTIRILDI 

Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapıldı. Çağrılar kişiye özel yapıldı. Vatandaşlara ulaşmak için kullanılan birinci yöntem cep telefonları oldu. Tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak Antalyalılara SMS mesajları ve sesli çağrılar ulaştırıldı. Toplantı çağrısına telefonlarıyla olumlu yanıt verenler çağrı merkezi tarafından arandı. Bu aramada toplantı ile ilgilendiklerini belirten Antalyalılara ayrıntılı bilgi verildi, merak ettikleri sorular cevaplandırıldı ve başvuruları alındı. Başvuru kayıtları isim, iletişim bilgisi, yaş, cinsiyet ve eğitim bilgilerinden oluştu. 

Toplantıya katılacak ikinci grubu ise sivil toplum örgütleri oluşturdu. Sivil toplum örgütlerine açık çağrı yapıldı. Salon kapasitesine sivil toplum örgütlerine kontenjan ayrıldı. Sivil toplum örgütü kotası başvuru sırasına göre kabul edildi. 

ÇOCUK BAKIMEVİ DE OLACAK 

Toplantıda katılımcılar birbirlerinin konuşmalarını rahatça takip edebilecekleri bir yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek. En fazla 10 kişiden oluşan onlarca masa kurulacak. Her masada bir tartışma yürütücüsü görev yapacak. Tartışmanın içeriğine karışmayacak olan yürütücünün rolü, süreci ve zamanlamayı yönetmek olacak. Klasik toplantılardan farklı olarak kimsenin bir diğerinin önüne geçmediği, herkesin konuşabildiği ve çözümlerin birlikte ortak akıl oluşturarak arandığı bir yöntem izlenecek. Kadınların da rahatça katılabilmesi için toplantı boyunca hizmet verecek bir çocuk bakımevi de oluşturuldu. 

(CİHAN)