ABD ve İsveç'te 1915 olaylarına ilişkin kabul edilen Ermeni tasarıları üzerine Ankara, konuyu uluslararası hukuka taşımayı değerlendiriyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, seçenekleri değerlendirdikleri belirtirken opsiyonların arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) devlet başvurusunun da olduğunu bildirdi. Özügergin'e haftalık basın toplantısında uluslararası hukuk seçeneği soruldu. Sözcü bu tür kararların, Türkiye'nin iddiaları kabul eden ülkeler ve Ermenistan ile ilişkilerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

"Uluslararası hukuka başvurmak da değerlendirdiğimiz opsiyonlardan biridir." diyen sözcü Özügergin seçeneklerinden birisinin AİHM'ye başvurmak olduğunu kaydetti. Türkiye, tarihî meselelerin meclislerde alınacak tasarılarla çözülemeyeceğini ve olayın siyasallaştığını savunacak.

Burak Özügergin tasarıya karşı Obama yönetimin gösterdiği tepkiyi "geç kalmış bir cılız girişim" olarak nitelendirdi. Sözcü, İsveç'in ise en baştan tasarıya hükümet olarak açıkça karşı çıktığını anlattı. Ankara, Kudüs'te yeni yerleşim kuracağını açıklayan İsrail'e de tepkisini ortaya koydu. Burak Özügergin, "İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da uluslararası hukuka riayet etmesini istiyoruz ve bu tür hareketlerin küçük de olsa büyük resmi bulandırdığını hep ifade ediyoruz." diye konuştu.

Bu arada, İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi ABD Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul etmesinin ardından Türkiye'nin Washington'la savunma, enerji ve ticaret alanlarındaki ilişkileri güçlendirme çabalarını dondurduğunu yazdı. Gazeteye konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da mart ve nisan aylarında Amerika'ya yapmayı planladığı iki gezisini iptal ettiğini belirterek, "Şu ana kadar atılan tüm adımlar donduruldu." dedi. TÜSİAD heyeti de ABD gezisini iptal ederken 30 yıldır yapılan Amerika-Türk Konseyi de bu yıl yapılmayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Washington'daki nükleer enerji zirvesine katılmamayı düşünüyor. ANKARA ZAMAN