Avrupa Birliği Bakanlığı, ‘Antep Baklavasının’ Avrupa Birliği’nde tesciline ilişkin olarak Gaziantep Sanayi Odası tarafından 10 Temmuz 2009’da Avrupa Komisyonu’na üçüncü ülke sıfatıyla başvuru yapıldığını hatırlatarak, incelemelerin sonucunda Komisyon’un başvuruya ilişkin görüşü olumlu olduğu ve ‘Antep Baklavasına’ ilişkin resmi başvuru belgesinin, 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığını kaydetti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konu ile ilgili olarak Gaziantep Sanayi Odası’nın başvurusundan sonra süreci yakından takip ettiklerini belirterek, Türkiye’nin önemli bir zenginliğinin daha AB’de tescil ettirebilmek için çok önemli bir eşiğin aşıldığını belirtti.

“Gaziantep istiklalimiz için gösterdiği kahramanlığı, bugün de istikbal mücadelemizde gösteriyor.” şeklinde konuşan Bağış, Gaziantep’in sanayisiyle, ticaretiyle, kültürüyle, tarihiyle bugün sadece ülkemizin değil, bölgemizin de kalkınmasına öncülük eden bir potansiyele kavuştuğunu söyledi.

Şehrin AK Parti döneminde kaydettiği atılıma dikkat çeken Bağış, “Gaziantep’in Fatma Bacısı, şehrin bu noktalara gelmesi adına gerçekten de Antep ve Antep halkı için büyük bir şans. Türk toplumunun temel direği olan aile kurumunu güçlendirmek için önemli projelere imza atan Fatma Bacı, büyük Gaziantep ailesinin güçlenmesi için de büyük bir mücadele veriyor. Aynı şekilde Partimizin sözcüsü Sayın Hüseyin Çelik’in varlığı da Antep için önemli bir güç” diye sözlerine devam etti. Mülki Amiriyle, Belediyesiyle, sivil toplumu ve vatandaşıyla Gaziantep’in önemli bir dayanışma ve birliktelik tablosu sergilediğini ve bu tablonun da yeni başarıları beraberinde getirdiğini vurgulayan Bağış, Gaziantep modelinin başta Doğu illerimiz olmak üzere Türkiye’nin bütün şehirleri tarafından da incelenmesi ve örnek alınması gerektiğini belirtti.

“Terör olmadığında, terör barınmadığında bir şehrin ne kadar kalkınabileceğinin en bariz şahidi ve örneği Gaziantep’tir.” diye konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Gaziantep mozaiğinin hem ülkemizin kardeşliğine, hem de AB yolculuğuna güç verdiğini ekledi.

Antep Baklavasının sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin bir zenginliği olduğunu hatırlatan Bağış, Gaziantep Sanayi Odası’nın bu konuda bazı haksızlıkların önüne geçmek adına önemli bir çaba ortaya koymasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Sanayi Odası’na bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.
Bağış sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İnşallah 3 ay içerisinde başka ülkelerden herhangi bir itiraz olmadığı takdirde Antep Baklavamız resmen tescillenmiş olacak ve baklava Avrupa sofralarında “Antep Baklavası” olarak yerini almaya devam edecek. Antep Baklavası sadece Gaziantep’in değil, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da bir zenginliği haline gelecek. Bugün zaten Antep baklavası Brüksel de dahil olmak üzere Avrupa’nın önemli merkezlerinde bizzat Gaziantepli yatırımcılarımız tarafından Avrupa halklarının sofrasına sunulmuş durumda. O yatırımların açılışını bizzat yaptığımda veya ziyaret ettiğimde Avrupalıların Antep Baklavasına gösterdikleri ilgiye de şahit oldum, oluyorum. Ben Avrupa’nın krizlerle boğuşmaktan tadının kalmadığı bir dönemde onlara Gaziantep’in fıstıklı baklavasını zaten her zaman öneriyorum. Türkiye üye olduğunda AB pastasının dilimlerinin küçüleceğini zannedenlere de Antep Baklavasının dilimlerinden, o dilimlerin lezzetinden feyz almalarını tavsiye ediyoruz. Mısır unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz. O yüzden Türkiye’nin üyeliğini türlü oyunlarla engelleyebileceğini zannedenler beyhude bir çaba içindedir. Türkiye AB’ye yük olmaya değil, AB’den yük almaya geliyor. Biz pastayı da büyüteceğiz, baklavayı da Avrupa’nın mutfağına armağan edeceğiz.”