SINAVLARDA 70 PUAN ALAN ARABULUCU ADAYI BAŞARILI SAYILACAK

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile arabuluculuk sınavlarında uygulanan sıralama kotası zorunlu olmaktan çıkarıldı. Arabuluculuk sınavında 70 puan alan aday başarılı sayılacak. Adalet Bakanlığı tarafından ihtiyaç durumuna göre başarılı sayılacak aday sayısı belirlenebilecek.

Yönetmelik değişikliğinin ardından arabulucu ihtiyacını gidermek için yapılacak yeni sınav yine ilanla duyurulacak. Böylece önümüzdeki günlerde ilan edilmesi beklenen yeni ve kapsamlı arabuluculuk sınavı için yeni koşullar da belirlenmiş oldu.

---

Adalet Bakanlığından:

HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 2/6/2018 tarihli ve 30439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 45 – (1) Sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılır. Ancak Bakanlıkça, ihtiyaç durumuna göre başarılı sayılacak aday sayısı belirlenebilir. Bu durumda, arabulucu ihtiyaç sayısı sınav ilanında duyurulur.

(2) İhtiyaç sayısının Bakanlıkça belirlenmesi halinde, sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması koşuluyla en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sınav ilanında belirtilen arabulucu ihtiyaç sayısı kadar aday, sınavda başarılı sayılır. Başarılı sayılan en düşük puanlı adayla aynı puanı alan adaylar da başarılı sayılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.