Belediyeler ve kamu kurumlarında gücü elde eden, oğlunu, kızını, eş dost, akrabasını işe yerleştirirken, Ankara'da alışılmışın dışında bir olay yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Seğmenler Su Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilen eski hakim Osman Kaçmaz, aynı şirkette çalışan oğlunu istifa ettirdi. Kaçmaz, “Baba ve oğlunun aynı yerde çalışması ve birinin öbürünün amiri konumunda bulunması uygun olmaz” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ AVUKAT OLDU

Sözcü gazetesinden Asuman Aranca’nın haberine göre; Kaçmaz, kendisinden önce şirkette işe girmesine rağmen, avukat oğlu Kenan Kaçmaz'ın istifasını istedi.

Görevinden ayrılan ve bir süre işsiz kalan Kenan Kaçmaz, daha sonra belediye şirketlerinden BELKO A.Ş.'de sözleşmeli avukat olarak çalışmaya başladı. Osman Kaçmaz, belediye şirketinin başına geçen dönemdeki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere getirilmiş ve ilk incelemede, 70 milyon liralık usulsüzlük tespit etmişti.

KAYIP TRİLYON DAVASI

Osman Kaçmaz, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi başkanıyken eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın da hapis cezasına mahkum olduğu “Kayıp trilyon” davasındaki takipsizlik kararını kaldırmış ve RP Genel Başkan yardımcısı olduğu dönemde şüpheliler arasında bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanmasını istemişti. Kaçmaz kararında, “Anayasa ve yasalarımızda herkesin yargılanması kuraldır. Dokunulmazlık ise istisna olup, bu kişiler yasalarda tek tek belirlenmiş ve bunların dışında hiç kimseye yargılanmama zırhı tanınmamıştır” demişti. Kararda, Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlık kapsamında olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmadığı da vurgulanmıştı.

TÜRKİYE'DE TEK ÖRNEĞİ VAR

Eski hakim Osman Kaçmaz'ın “Baba oğul aynı yerde çalışmamalı” diyerek oğlunu istifa ettirmesinin benzer ve ender bir örneği de yıllar önce bir kez yaşanmıştı. Türkiye'nin tanınmış Emniyet Müdürleri'nden Atilla Aytek, Kaçakçılık Organize Suçlar Daire Başkanlığı görevine atanınca, aynı birimde olan ve kendisinden önce burada çalışmaya başlayan polis eşinin tayinini çıkartmıştı. Atilla Aytek “Karı-koca aynı yerde, biri amir diğeri memur olmaz” demişti. Eşi de tayinini isteyerek başka birime geçmişti.