Kongre programı, 17 Kasım Perşembe günü, FBE Komisyon toplantıları ile başladı. Başkan Saraç, İstanbul Barosu’nu temsilen FBE ‘Mesleğin Geleceği Komisyonu’ toplantısına katılarak Türkiye’deki avukatların karşılaştığı zorluklar konusunda katılımcı barolara (Viyana, Lüksemburg, İsviçre) bilgi verdi. “Genç Avukatların Sorunları” temasının konuşulduğu toplantıda, Başkan Saraç, İstanbul Barosu’nun üye yapısına değinerek, 57.508 üyenin %60’nın 10 yıl ve altı kıdeme sahip olduklarını söyledi. Genç avukatların ve mesleğin sorunları için diğer ülke uygulamaları da dikkate alınarak gelecek odaklı çözümlerin neler olabileceği hususunda görüş alışverişinde bulunuldu. Avrupa barolarında genç avukatların mevcut durumunun tespiti için bir anket çalışması yapılması kararı alındı.

FBE Kongresi, üye baroların katılımı ile 18 Kasım Cuma günü yapıldı. Kongrede, “Saldırı Altında Avukatlar” genel konu başlığı altında, savaş zamanları, siyasi ve sosyal kargaşa dönemleri de dahil tüm zamanlarda hukukun üstünlüğünün koruyucusu olarak avukatlar, avukatın sır saklama yükümlülüğü ve mesleki gizlilik konularında yaşanan mevcut sorunlar, avukatların faaliyetlerini etkileyen stres, kaygı ve mesleki sorunlar ile baş etmede baroların rolü konuları tartışıldı.

FBE Baro Başkanları Forumu 19 Kasım Cumartesi günü FBE üyesi baroların başkanları ve yöneticilerinin geniş katılımıyla gerçekleşti. Forumda konuşma yapan Başkan Saraç, İstanbul Barosu’nun 144 yıllık tarihindeki ilk kadın başkan olarak İstanbul Barosu’nun da kurucularından olduğu FBE’nin kongresine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İlk kadın başkan olarak seçilmesinin, Atatürk devrimlerine ve laik cumhuriyete bağlılığının bir gösterge olarak algılandığını, avukatlardan ve kamuoyundan olumlu tepkiler aldığını söyleyen Saraç, Türkiye’de yargıda ve avukatlık mesleğinde yaşanan sıkıntılara değindiği bir konuşma yaptı. Saraç konuşmasında,  Türkiye’deki çoklu baro sisteminin büyük ve muhalif duruşları ile bilinen baroları zayıflatmak ve bölmek için, siyasi iktidarı destekleyen barolar kurmak için bir formül olarak geliştirildiğini, ancak mesleğin ve baroların bağımsızlığına inanan avukatların, farklı siyasi görüşte olsalar dahi, çoklu baroya destek vermediklerini vurguladı. Saraç, Türkiye’de 2010 referandumu sonrası yaşanan rejim değişikliğine değinerek, kuvvetler ayrılığı ilkesinin zedelendiğini, yargı bağımsızlığı sorununun varlığını artarak sürdüğünü kaydetti. Başkan Saraç, “Mahkemelerin etki altında bırakıldığı bir ortamda yapılan yargılamalar meslektaşlarımızın adil bir çözüme ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum, adaletin tesisinde sıkıntı yaratmakta ve yargıya güveni sarsmaktadır” dedi. Başkan Saraç, son olarak avukatların ve baroların karşılaştıkları zorluklar karşısında uluslararası mesleki dayanışmanın önemine değindi.

‘Başkanlar Forumu’nun ardından FBE’nin Genel Kurulu gerçekleşti. FBE’ye yeni üyelerin kabul töreninin ardından Genel Kurul, Komisyon Başkanlarının raporları ile FBE Başkanı, Genel Sekreteri ve Saymanının raporlarının okunması ile devam etti. Kongre sonunda 2023 Kongreleri ile ilgili bir sunum ve FBE’nin 30. Kuruluş Yıldönümü nedeni ile FBE tarihine ışık tutan bir video gösterimi yapıldı.