Halkın Hukuk Bürosu (HHB), dün İçişleri Bakanlığı tarafından Edirne'den yurt dışına çıkmaya çalışırken gözaltına alındığı açıklanan avukat Aytaç Ünsal’ın tutuklandığını duyurdu. 

Ölüm orucunun ardından infaz erteleme kararı bulunan Ünsal, bu karar kaldırılarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

İçişleri Bakanlığı ise dün akşam saatlerinde Aytaç Ünsal'ın, yurt dışına kaçmaya çalışırken üç göçmenle birlikte yakanlandığını ve adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandığını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Avukat Aytaç Ünsal, Edirne'den yurt dışına kaçmaya çalışırken yanında 1'i Afgan uyruklu, 1'i PKK'dan kaydı bulunan 3 göçmen kaçakçısıyla birlikte yakalandı" denilmişti.

HHB: Tedavi süreci devam ediyor

HHB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Avukat Aytaç Ünsal, hapishanede kalamaz raporu olmasına rağmen hakkında verilen infaz erteleme kararı kaldırılarak tutuklandı. Şu an adliyeye dahi götürülmeden Edirne F Tipi Hapishanesi’ne götürülüyor."

"Ünsal'ın tutuklanması, açık bir şekilde sağlığını tehlikeye atmak demektir. Ünsal hakkında sağlığının iyi olmaması nedeniyle infaz erteleme kararı verilmiştir. Ancak infaz erteleme nedeni ortadan kalkmamıştır. Ünsal'ın tedavi süreci halen devam etmektedir."

Baba fotoğrafını paylaştı

Aytaç Ünsal'ın babası Nihat Ünsal da sosyal medya hesabından oğlunun yüzünde morluklar olan fotoğrafını paylaşarak şunları söyledi:

“Avukat oğlum Aytaç Ünsal 3 Eylül 2020'de ölüm orucunu sonlandırdı. Tedavi için götürdüğümüz hastane yönetimine baskı yaparak tedaviyi engellediniz, İstanbul Hakimevine taşındık orada da rahat bırakmadınız gece saat 01.00'de arandık ve orada kalamayacağımız söylendi."

"Bu nedenle oğlumu tedavi için eve götürdük, oraya da uzun namlulu silâhlarla uyduruk gerekçelerle baskın yaptınız. Şimdi de fotoğrafta görüldüğü üzere tedavi gören hasta bir insanı örseleyerek bu hale getirdiniz. Bir baba olarak lütfen bana söyleyin yaşamak için nereye gidelim.”

Ne olmuştu

ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik, 27 Ağustos'ta, ölüm orucunun 238. gününde Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal Yargıtay’ın adli kontrolle tahliyesine karar vermesinin ardından 4 Eylül’de ölüm orucunu sonlandırıp bağımsız hekimlerce yapılacak tedaviyi kabul etti.

ÇHD davasında yargılanan avukatlarla ilgili kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti.

Avukat Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi. Ölüm orucunu sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazı ertelenmesine hükmetti.

İçişleri Bakanlığı, dün (10 Aralık) yaptığı açıklamada Ünsal'ın, “Edirne'den yurtdışına kaçmaya çalışırken üç göçmen kaçakçısıyla yakalandığını” açıkladı. Ünsal, Edirne'den üç kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı.