Avukatlık mesleğinin icra edilmesi için stajın tamamlanması gerekiyor. Tamamlandıktan sonra, staj belgesi ile avukatlık lisansı almak için Türkiye Barolar Birliğine başvurulması gerekir. Baro, avukat adaylarının belgelerini inceleyerek, araştırma yapar. Bundan sonrasında da uygun görülen yeni avukatlara, avukatlık ruhsatı verilir.

Ancak, avukatlık sadece kanunları bilmek değildir. Çünkü zaman içerisinde karşılarına çıkan davalardan veya farklı durumlardan tecrübe edinerek, meslekleri ile ilgili bilgi birikimi de sağlamaktır. Avukatlık sürekli araştırma ve kendini geliştirmeyi gerektirir. Avukatların çalışma şekilleri de değişiklik gösterir. Avukatlar serbest çalıştıkları gibi devlete bağlı da çalışırlar.

Serbest Avukat Nasıl Olunur

Serbest avukatlar, ruhsatlarını aldıktan sonra kendileri hukuk bürosu açabildikleri gibi başka serbest çalışan avukatların hukuk bürolarında da çalışabilirler. Bunun için herhangi bir özel şart aranmaz. Hukuk bürosunda çalışarak yeni avukatlar, müvekkiller ile nasıl görüşüp nasıl ilgilenmeleri gerektiğini öğrenirler. Birçok açıdan yeni avukatlara kendi bürotlarını açmadan önce deneyimli avukatların yanında hukuk deneyimi elde edip, sosyal anlamda gelişmeleri tavsiye edilir.

Devlet Avukatı Nasıl Olunur

Devlette çalışmak isteyen avukatlar için bazı şartların sağlanması gerekir;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,

Hukuk Fakültesinden mezun olması,

Zorunlu stajını tamamlamış olması,

Avukatlık yapmasına engel olacak herhangi bir durumunun olmaması,

İkametinin kayıtlı olduğu baronun sınırları içerisinde olması gerekir.

Bu şartları sağlayan avukatların KPSS’ye de girmeleri gerekir. Her yıl yapılan bu sınavdan B türünden göre alacakları puana göre tercihlerini yapabilirler.

2020 Yılı Avukat Maaşları Ne Kadardır

2020 avukat maaşları serbest çalışan veya kamu sektöründe çalışan avukatlara göre farklılık gösterir. Kamu da çalışan bir avukatın en düşük aylık maaşı 5224 TL’dir. Ayrıca kamu avukatları hizmet süreleri arttıkça farklı tutarlarda aylık maaş alırlar. Özel sektörde çalışan bir avukat, deneyimlerine ve çalıştığı hukuk bürosuna göre farklı seviyelerde maaş alır. Eğer avukatın kendi hukuk büroları varsa kendi maaşlarını kendileri belirlerler. Kazanlarına göre maaşları değişiklik gösterir.

Avukatlık mesleğinde deneyim çok önemlidir. Çünkü sadece kanunların uygulanası değil yorumlanması da gerekir. Ayrıca iyi bir zaman planı, müvekkil takip ve ticari bilgi de avukatların kendilerini geliştirmeleri gereken konular arasındadır. (t-hos.com.tr)