Muammer Aydın'ın başkanlığındaki İstanbul Barosu, özellikle son dönemde Ergenekon soruşturmasına yönelik muhalif tavrıyla gündeme geldi. Muammer Aydın, her fırsatta Ergenekon sanıklarını savundu, soruşturmayı eleştirdi. Öyle ki, 'darbeci baro' söylemlerine bile muhatap oldu. Baro, 2005 yılında vermeye başladığı 'Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü'ne bu yıl HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'i layık gördü. Geçtiğimiz yıllarda da ödül alan isimler hep eleştirilmişti. Söz konusu ödülün ilk sahibi '367' krizinin mimarı Sabih Kanadoğlu'ydu. Kanadoğlu'nun evi Ergenekon soruşturması kapsamında aranmış, kendisi de ifade vermişti. 2008'de ise aynı ödülü dönemin YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu aldı. Eminağaoğlu da tıpkı Kanadoğlu gibi Ergenekon soruşturmasına muhalif tavrıyla biliniyor. Eminağaoğlu'nun Ergenekon sanıklarıyla birlikte yemekli toplantılara katıldığı ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl ise söz konusu ödülün sahibi eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olarak açıklandı.

İstanbul Barosu, 2010 yılında 'hukuk ödülünü' hükümete ve yeni anayasa paketine yönelik sert açıklamalarıyla dikkatleri çeken HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e vermeyi kararlaştırdı. Söz konusu karar avukatların tepkisini çekti. Avukatlar daha önce kendi aralarında sürdürdüğü tartışmayı bu kez Baro'ya yansıtmaya kararlı. Hukuk Dernekleri Platformu üyeleri, Savunma Avukatları Derneği, Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan çok sayıda avukat, cumartesi günü protesto gösterisi için bir araya geliyor. Her görüşten demokratik kimlik altında buluşan avukatlar protesto için hazırlıklara başladı.

ÖDÜL DEĞİL, PROTESTO TÖRENİ OLACAK

Yargıda Reform Grubu Başkanı Avukat Fikret Duran, "Yargıda Re-Form grubu olarak, demokratik tepkiye destek vereceğiz." dedi. Savunma Avukatları Derneği Üyesi Avukat Hayel Özenç ise "Baro yönetiminin bir siyasi partinin hukuk bürosu gibi tasarruflarda bulunarak sadece siyasi iktidarla kavga ettiği için bir yürütme organının yetkilisine hukuk ödülü vermesini kabul etmiyor, hazmedemiyoruz. Tüm meslektaşlarımı siyasi görüşü ne olursa olsun, bu hukuk dışı tasarrufa, ödüle, ödül verene, ödülü alana tepki vermeye çağırıyorum. Tepkimizi en verimli şekilde gösterebilmek üzere sağcısı ile solcusu ile Türk'ü ve Kürt'ü ile herkesi bir araya gelmeye çağırıyorum. Ortak değerler üzerinden hareket edebilmek için ivedilikle bir ön çalışma yapmak üzere bir araya gelelim." diye konuştu. İstanbul Barosu avukatları, ödül töreninin yapılacağı 3 Nisan 2010'da, saat 11.00'de 'ödül töreni' değil 'protesto töreni' yapacak. Zaman