Avukatlar “Yargı bağımsızlığını, hukuk devletini ve adil yargılamayı aramak ve yürütmenin yargıya müdahalesini kınamak” için sokağa inme kararı aldı. 2 Mart Pazartesi günü saat 13.00’de Ankara Adliyesi önünde toplanacak olan avukatlar cübbeleri ve ellerinde fenerlerle Yargıtay’a yürüyecek. 

Yürüyüş öncesi Cumhuriyet’e konuşan baro başkanları, eylem kararının geçen hafta sonu İzmir’de yapılan Ege, Akdeniz, Marmara Genişletilmiş Baro Başkanları Toplantısı’nda alındığı belirtti. Yargıda alınan son kararların bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, “HSK, mevcut yapısıyla tamamen siyasileşmiş ve yürütmenin talimat niteliğindeki açıklamalarını görev addederek bağımsız yargıçlar üzerinde bir baskı mercii halini almıştır. Bu yürüyüş, kendimizi bir anlamda ifade edebilmek, savunmanın da bu anlamda kısıtlanmış olması sebebiyle fiilen bir eylemsellik gerçekleştirmek ve bunu da topluma anlatabilmek gibi bir ihtiyaçla doğmuştur” diye konuştu.

Siyasetin yargıdan elini çekmesi ve yargının bağımsızlığının sağlanmasının tek amaçları olduğunu söyleyen Ankara Barosu Başkanı Avukat Ramiz Erinç Sağkan, “Son dönemlerde yürütmenin yargı üzerindeki baskısının toplumun her kesiminin gözü önünde cereyan etmesi, hâkimlerin ve savcıların HSK disiplin soruşturması baskısı altında kalmaları, görevden alınmaları, yasal iktidarın hoşuna gitmeyen karar tahsis eden yargıçlar hakkında hemen HSK tarafından yaptırım uygulanması sebebiyle bu ülkede artık bağımsız yargıdan bahsedilemeyeceği gibi, bir hukuk devleti çizgisinden de hızla uzaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı. ‘Adalet arıyoruz’un tek sloganları olduğunu söyleyen Sağkan, “Elimizde fener olmasının sebebi adalet aramak. Fakat fenerle dahi adaleti göremez, bulamaz hale geldik” ifadelerini kullandı. 

‘YARGIYA GÜVEN SIFIRA İNDİ’

Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt da, yürüyüşle yargıya yapılan müdahaleleri kınayacaklarını vurguladı. Bozkurt, “Daha önce de hukuksuz bulduğumuz ya da hukuk devletinden bizi uzaklaştıracak olan yasa çalışmalarına karşı yürümüştük; iç güvenlik yasası gündeme geldiğinde ya da özel yetkili mahkemelerin kaldırılması talebimizi Gündoğdu Meydanı’nda seslendirdiğimiz gibi. Bunu ilk kez yapmıyoruz ama son zamanlarda verilen kararalar üzerine, kararı veren hâkimler ya da mahkeme heyetleri hakkında derhal aynı gün soruşturmalar başlatılması ve özellikle yürütme erki tarafından açıkça basının önünde ‘Gerekli talimatları verdik’ gibi cümlelerin kurulabilmesi yargıya güveni sıfıra indirdi. Böyle bir ülkede de yaşamamız mümkün değil. Bizler de buna olan tepkimizi hukuk kurumları olarak Ankara’da göstereceğiz” dedi. (Kübra Karatepe / Cumhuriyet)