Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatların katılımıyla Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleşen törende Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada konuşma yapan Özdemir, Mersin Barosu’nun tarihçesi hakkında bilgiler vererek, “Bugün Mersin Barosu’nun kuruluşunun 98. yıldönümünü nedeniyle bir arada olmamızın gururunu yaşıyoruz. Bu gurur hepimizin. 98 yıllık varlığımızı siz değerli meslektaşlarımızla birlikte başardık.

1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosu’nda, merkezde 16, Tarsus’ta 3, Silifke’de 1 olmak üzere toplam 20 kayıtlı avukat bulunuyordu. Mersin Barosu kurulduğu günden bugüne büyüyerek, şu anda baromuza kayıtlı aktif görev yapan 3091 avukatımız ve 335 stajyer avukatımız ile Türkiye’nin 8. büyük barosu olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekânı, donanımı, verdiği hak ve hukuk mücadelesi ile Türkiye’de örnek ve öncü bir baro olmuş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle büyük başarılara imza atmış, bugünkü gurur verici başarısına kavuşmuştur” dedi.

AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI HER GEÇEN GÜN DAHA DA BÜYÜYOR

Mersin Barosu yönetimi olarak bayrağı ikinci kere devralarak, görevlerini hukuk ve adalet çizgisinden ödün vermeden sürdürmenin onurunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Özdemir, avukatlık mesleğinin sorunlarına dikkat çekerek, “Avukat, adil yargılanma hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvencedir. Ancak Türkiye’de avukatlar güvende değil. Avukatlık mesleğinin sorunlarının her geçen gün daha da büyüdüğü bu süreçte; Birçok meslektaşımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta, ya da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar.

AVUKATA YÖNELİK SALDIRILARIN ÜZÜNTÜSÜ VE ENDİŞESİ İÇERİSİNDEYİZ

 Meslektaşlarımıza yönelik filli ve sözlü saldırıların her geçen artmasının derin üzüntüsü ve endişesi içerisindeyiz. Avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukatı uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi için ülke yöneticilerinin acilen harekete geçmesini istiyoruz. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı esasen halkın adil yargılanma hakkına yöneliktir. 

Ekonomik zorluklar nedeniyle meslektaşlarımız maalesef mesleklerini zor koşullar altında ifa etmektedir. CMK ücretlerinin artırılması için Adalet Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerin Ocak ayı içerisinde olumlu bir şekilde neticelenmesini umut ediyoruz.  Ayrıca ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir” ifadesini kullandı.

 ÇABA SARF ETMEKTEN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Baroların asli görevi mesleki sorunları çözmek, mesleği geliştirmek, meslektaşların ve mesleğin geleceğini teminat altına almak, mesleki düzeni, dayanışmayı ve saygınlığı sağlamak, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını korumak ve savunmak olduğunu belirten Baro Başkanı Özdemir,  “Mersin Barosu yönetimi olarak, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarına çözüm bulmak için çaba sarf etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Büyük ve güçlü bir aile olan Mersin Barosu’nun her bir ferdiyle, yönetim kurulumuzla, tüm kurullarda görev alan meslektaşlarımızla ve diğer barolarımızla birlikte, mesleğimizin hak ettiği yere kavuşması için, sorunlarımızın aşılması için çalışıyoruz.

Mersin Barosu'nun kuruluşunun 98. yıldönümünü kutlar, baromuzun başarılarına katkı veren geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kurullarına, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, aramızdan ayrılanları rahmetle anar, saygılarımızı sunarım” diye konuştu.