Çoklu baro düzenlemesine karşı baro başkanları ile avukatların düzenlediği eyleme destek veren ve sosyal medya paylaşımında “Kanunsuz emri yerine getiren meslektaşlarımı kınıyorum” şeklinde ifadeler kullanan 27 senelik polis Çağatay Atasay hakkında soruşturma başlatıldı. 

MESLEKTAŞLARIMI KINIYORUM

Çoklu baro sistemine karşı geçen yıl haziran ayında ülkenin çeşitli kentlerinden Ankara’ya yürümeye başlayan baro başkanları, başkent girişinde polisler tarafından durduruldu ve yürüyüşlerine izin verilmedi. Bu esnada İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Taksim’de avukatların yaptığı eylemin fotoğrafını Twitter’dan “İyi ki varsınız. Meslektaşlarımla gurur duyuyorum” ifadesiyle paylaştı. 27 senelik polis Çağatay Atasay da, Durakoğlu’nun paylaşımının altına, “Bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin polisi olarak sizlere yapılanı doğru bulmuyorum, üzgünüm, haklı davanızda yanınızdayım, yürekten destekliyorum. Orada bulunan kanunsuz emri yerine getiren meslektaşlarımı kınıyorum” yazdı.

HUKUKSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Bunun üzerine Atasay hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. İzmir Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı, 21 Mayıs’ta soruşturmaya dair Atasay’a bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıda, Atasay’ın yaptığı paylaşımla “kanunsuz emri eylemi engellemek için görev yapan üstleri ile bu emri yerine getiren meslektaşlarının işlerini olumsuz yönde eleştirdiği” belirtildi. Polis Atasay’ın “mesleğin onur ve saygınlığını zedeleyici veya üstlerinin eylem ve işlerini olumsuz yönde eleştirici nitelikte tek başına iletişim kanalları vasatıyla kamuoyuna yönelik yazmak suçunu işlediği” iddia edildi. Polis memuru Çağatay Atasay’ın meslekten çıkarılması istendi.

Atasay ile avukatı Ömer Kavili, bugün İzmir Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı’nda savunma verecek. Kavili, “İstanbul Barosu Yönetim Kurulu tarafından müdafi olarak görevlendirildim. İdarenin kanunsuz ve en hızlı biçimde ihraç kararı ve açıklama niyetine engel olacağız. Bu hukuksuzluğun önüne geçeceğiz” dedi.

SAVCILIK SUÇ BULAMAMIŞTI

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da Atasay hakkında soruşturma başlatmıştı. Savcılık, soruşturma sonucu “Atasay’ın suç oluşturan herhangi bir eyleminin bulunmadığını” belirterek, “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar vermişti. (Uğur Şahin / Birgün)