İlk Konuşmayı, KAV. Katılımcı Avukatlar Grubu adına Fatma Mebuse Tekay yaptı. Tekay konuşmasında işçi avukatlara geniş yer verdi. Tek tip sözleşme zorunluluğu ile İşçi Avukatların korunmasını istedi. Baro aidatlarının 120 ile 200 lira olması gerektiğini söyledi. Tekay, avukatların, yargının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Türkiye’de adalete önem verilmiyor, bütçeden adalete ayrılan pay %1’dir. Türkiye'de yargı, her yönü ile kötü durumdadır. Avrupa’da bir hakim’e 200 kişi düşüyor, Türkiye’de ise 1070, neredeyse 5 katı. Türkiye’de yargılanıp ceza alanların %75 i avukatsız yargılanıyor. CMK Avukatlığı büyük avukatlık bürolarına teslim edilmek isteniyor. Biz buna karşıyız dedi.


 
Statüko Değişmeli
 
İkinci Konuşmayı Hukukun Üstünlüğü Platformu adına Av. Satılmış Şahin yaptı. Şahin, Baronun siyasete bulaşmaması gerektiğini söyledi. Kendisinden önce konuşan Av. Tekay’ın İşçi Avukatların durumunun düzeltilmesini istediğini, düzeltme talebinin Statüko’dan yana olmakla aynı anlama geldiğini, Statükonun değiştirilmesinin gerektiğini vurgulayarak bugün avukatların içinde bulunduğu düzenin avukatlığa yakışmadığını, kölelik düzeni olduğunu, avukatların boynuna GPRS cihazı takıldığını bunu yapanlarında Avukat olduğunu söyledi.
 
Sağ Kanadın adayı Satılmış Şahin, Statükoya karşı çıkarak İşçi Avukatları savunarak, radikal bir tutum sergiledi. Adaletbiz’in yorum haberinde belirttiği gibi Sağ’ın Baro Başkan adayının Sol Sloganlarla çıkması Baro seçimlerinde gözlemlenen bir paradokstur.
 



İşçi Avukatlık Tekelleşmenin Bir Ürünüdür.
 
Üçüncü Konuşmacı Özgürlükçü Hukuk Platformu Başkan Adayı Av. Feyzi Çelik, üçüncü konuşmacı olmanın kendisine avantaj yarattığını, onların söylediklerine cevap verme fırsatı bulduğunu belirterek Av. Satılmış Şahin’in Baro siyasete bulaşmasın düşüncesine karşılık          “ Baro’nun, Avukatların ve Adaletin sorunları siyasetsiz çözülemez. Baro siyaset dışında kalamaz” dedi. Çelik İşçi Avukatların sayısının çoğalması, dünyadaki ve ülkemizdeki küreselleşmenin ve tekelleşmenin bir sonucudur. İşçileşen tek meslek avukatlık değildir. Bütün meslekler mimarlık, mühendislik, eczacılık, doktorluk ta işçileşiyor. Bazı mesleklerde, işçileşme yüzde 90’nın üzerindedir. Sermayeye dayanan bürolaşmaya, avukatın piyasalaşmasına karşıyız. Yargıdaki en büyük sorun rüşvet sorunudur. Rüşvet ve promosyon ile mücadele etmeliyiz. Bugün icralar kötü durumdadır, dedi.
 
Av. Çelik devamla baro, ceza evlerinin durumunu izlemek için izleme komisyonları kurmalı, ceza evlerinde Kürtçe konuşma sağlanmalı. Baro Kürt sorunun çatışmasız, barışçı bir ortamda çözümüne katkı sağlayabilir diye belirtti.
 



ÇAĞ’da Birleşin!
 
Son konuşmacı Çağdaş Avukatlar Grubunun Başkan adayı Av. Kemal Aytaç’tı. Aytaç konuşmasına Önce İlke Başkan Adayları Av. Muammer Aydın’ın ve Kocasakal’ın toplantıda olmayışını eleştirerek başladı. Sonra yanındaki diğer başkan adaylarına dönerek, burada Önce İlke olmalıydı ki konuşmanın zevki olsun. Ben sizlere ne diyeyim, sizler zaten muhalifsiniz. Önce İlke Başkan Adayları çağrılı oldukları halde buraya gelmediler. Bu nedenle onları burada eleştirmem benim için bir haktır ve etiktir. Aytaç devamla, Av. Feyzi Çelik gibi Baronun siyaset yapması gerektiğini, ancak bu siyasetin teslimiyetçi bir siyaset olmaması gerektiğini söyledi. Bugünki yönetim 28 Şubat gibi muhtıralara karşı sessiz kalmıştır. HUKUKA AYKIRI İŞ YAPAN KİM OLURSA OLSUN, İSTER CEMAAT, İSTER ASKER, İSTERSE İKTİDAR, SUSMAYACAĞIZ KARŞISINA DİKİLECEĞİZ.
 
Benden önceki konuşmacı Satılmış, İşçi Haklarından, emekten bahsetti durdu, peki kardeşim işçi hakkından, emekten yanasınız da neden bir gün elinize pankart alıp emekçilerle, işçilerle dayanışma eylemelerine gelmediniz. Biz tekel işçilerinin direnişinde onların yanındaydık, siz nerdeydiniz? İşçiden, emekten yana olmak lafla olmaz, dedi. Gene buradaki konuşmacıların hepsi kadın haklarından bahsetti. Bizim aday listelerimizin yarısı kadın avukat, sizin listelerinizde kaç kadın avukat var diye sordu.
 
Önce İlkenin Fişi Çekildi!
 
Önce İlke, muhtıralar karşısında sessiz kalarak, Barodaki tutum ve davranışlarıyla gözden düşmüştür. ÖNCE İLKE’nin fişi çekildi. Ben burada Önce İlkeyi önemsemiyorum. Başkan adaylarına bakarak; buradakiler biz ne yapacağız? Demokrat bir Baro için Birleşecek miyiz, yoksa Baroyu Sağ’ın Adayı Av. Satılmış Şahine mi bırakacağız? Bence bütün sorun budur. KAV’ın temsilcisine ve  Özgürlükçü Hukuk Platformu Başkan Adayı Feyzi Çelik’e bakarak herkes durumunu gözden geçirsin, demokrat bir baro için tek çıkar yolun ÇAG’ın arkasında birleşmek olduğunu görecektir. ÇAG’ın arkasında birleşin dedi.
 









(adaletbiz)