Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Yargıtay'da boş bulunan 33 üyelik için yapılacak seçimde yaşanan krizi değerlendirdi.

Yargıtay kanuna göre, Yargıtay'da 10 üyelik boşalırsa 2 ay içinde seçim yapılması gerektiğinin altını çizen, Savaş, "Yasanın bu hükmünü ihlal ediyorlar. Çünkü üyelikler boşalıp boşalmaz Yargıtay yazı yazarak, 'yasanın gereğini yapın boşan 10 üyelik yerine yenilerini seçin' diye bildirir. Yasa gereği, 2 ay içinde bakanlığın seçim yapması lazım. Fakat boş üye sayısının 33'e vardı. Bu yazının yazılmasının üzerinden 8 aya yakın zaman geçti. Yargıtay'ın bazı daireleri de en az beş üye ile karar vermesi lazım her dairenin. Bu nedenle dairelerde çalışmaz hale geldi" şekline konuştu.

"Bakan'da suçu azmettirmiş olur"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Yargıtay üyesi seçimini gündeme almayarak, "bilerek" geciktirdiğini ileri süren Savaş, "Bunlar niye yapılıyor işte pazarlık yapalım da benim istediğim bazı kişileri de yerleştirelim diye yapılıyor. Yargıtay seçimi pazarlık konusu oldu" dedi.
Savaş, şöyle devam etti:
"Yargıtay'dan üyelerden de çalışmıyoruz yasanın gereğini yapın diye talepler geliyor. Bu da hakimler ve savcılar üzerinde manevi baskı yaratıyor. Hükümet kendi adamlarını seçtirmek istiyor. Fakat bu şimdi biliyorsunuz Adalet Bakanlığı müsteşarı kurula gelmezse seçim yapılamıyor yedeği de yok. Şimdi daha önce de böyle bir tutuma girişilmişti. Cemil Çiçek'in döneminde 27 kişiyi bulmuştu boş üyelikler. Seçim yapılamamıştı gene müsteşar nedeniyle. Sonra HSYK, müsteşar hakkında bir inceleme yapıp, gereğinin yapılması için Yargıtay'a başvuruda bulundu.

Yargıtay başkanlık birinci başkanlık kurulunun kararına bağlı. Ardından seçim mecburen yapıldı. Şimdi de aynı şeyi bir daha yaşıyoruz. Bakan biraz daha bunu geciktirmeye çalışırsa aynı operasyon bir daha yapılacak. Yargıtay'daki kriz sürerse müsteşar hakkında incelemeye kadar gidilebilir. Kurulun çalışmalarına müdahale etmek, o atamaları yaptırmamak için Müsteşarı kuruluna sokmamak, müsteşarın görevini kötüye kullanmak yönünde suç oluşturur. Ama ona hüküm vermeyen kişi de bakandır. O da suça azmettirmiş olur."

"Liste oylanarak seçim yapılmaz"

HSYK üyeliği yaptığını da hatırlatan Savaş, hiçbir şekilde bir liste oylanarak bir seçim yapılamayacağını öne sürdü. Savaş, "Bakan sadece bugün Yargıtay üyesi seçimi yapıyoruz diye gündem belirler, kurulun bütün asil üyeleri gelir. Hiçbir isim ortaya atılmadan sırayla tek tek Yargıtay üyesi seçilecek. Bir sandık kurulur. Başka bir odada tek isim yazılır. 7 üyeden 4'ünün seçilsin dediği kişiler, Yargıtay üyesi olarak seçilir. Liste yollanması vb. şeyler olamaz. Bakan "bende şunları seçilmesini istiyorum' derse olabilir mi? Kesinlikle olmaz" şeklinde konuştu.